Yerin 140 metre altında direnişe yoğun destek...

943

 Yenice’de kendilerini madene kapatarak, yerin 140 metre altında direnin Nesko Madencilik işçileri, haklarını alıncaya kadar direnmeye devam edeceklerini ifade ediyor. Çalışma koşullarının sağlanması, işçi sağlığı ve iş güvenliği ortamının oluşturulması, maaşların düzenli ödenmesi, birikmiş maaşların ve tazminat haklarını verilmesi, sendika özgürlüğü ve DİSK Dev Maden Sen’e üye oldukları gerekçesi ile işten altılan arkadaşlarının tekrar işlerine dönmesi gibi sosyal ve ekonomik talepleri olan işçileri, aileleri, yöre halkı, Çanakkale’deki demokratik kurumlar da destek veriyor. 

 
Yaşam savunucularından emek direnişine destek 
Direnişe başladıklarından bu yana Nesko Madencilik işçilerine Çanakkale’den yoğun destek verildi. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu ve bileşenleri direnişe geçen işçileri ziyaret etti. Ziyarette Koordinasyon Kurulu adına konuşan Pınar Bilir, işçilerin direnişini sahiplendiklerini, madenciliğin sadece doğayı değil aynı zamanda işçilerin haklarını da sömürerek tükettiğini, Su ve Vicdan Nöbetinin maden işçilerine karşı olmadığını aksine maden işçilerinin de haklarının savunduklarını belirtti. Kirazlı Balaban Mevkii’nde 200 günü aşkın bir süredir Kazdağları Direnişini sürdüren yaşam savunucuları da direnişteki işçilere destek verdi. Her Yer Kazdağları Grubu’ndan ziyaret ile ilgili yapılan açıklamada, “Yenice’de Nesko Madencilik’in işlettiği bakır madeninde 5 gündür işe iadelerini, maaşlarını, tazminatlarını almak ve sendikal örgütlülükleri için yer altında eylem yapan işçilerin ailelerinin yanındaydık. İşveren Vekili ile görüşen heyet, Pazartesi günü Ocak maaşlarının ödeneceği sözünü aldı. İşçilerin haklarının takipçisiyiz, 3 Mart Salı günü 14:00’te yine madenin önünde işçi aileleriyle birlikte olacağız. İşveren Sebahattin Yıldız’ı işçilerin haklarını bir an önce vermeye çağırıyoruz. İnsanın emeğini, doğanın zenginliğini yok edemezsiniz! Nesko işçisi yalnız değildir!” denildi. 
 
Siyasi partiler ve demokratik kurumlar da işçilerin yanında
Direnişin ilk gününde işçilerle ve işverenle görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, yine direnişin ilk gününden itibaren direniş alanında bulunan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, Sol Parti, Halkevi, DİSK, KESK gibi demokratik kurumlar de işçileri direnişlerinde yalnız bırakmıyor. “Haklarımızın tamamını alıncaya kadar buradayız” diyen direnişteki Nesko Maden işçilerini ve ailelerini 5. gününde de yalnız bırakmadılar. Dayanışma ziyareti ile Çanakkale’deki çeşitli kurumlar, madencilerin aileleri ve köylüler maden alanına gittiler. İşçileri, Her Yer Kaz Dağları İnisiyatifi, Kaz Dağları Koruma Derneği, Ekoloji Birliği, CHP İl Başkanlığı, Sol Parti Edremit ilçe Teşkilatı, Sol Parti Çanakkale örgütü, Emek Partisi Çanakkale İl örgütü ve Emek Gençliği de ziyaret etti. 
 
Madenden görüntüler yayınlandı 
Öte yandan, yerin 140 metre altında direnişlerini sürdüren yaklaşık 40 işçiden gelen fotoğraflar ise sosyal medyada paylaşıldı. İşçiler, yemek yerken, yukarıyla iletişim kurarken çekilmiş fotoğrafları ve videoları ile haklarını alıncaya kadar direnişte kararlı olduklarını dile getirdiler. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş