Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen "Renewable Youth Energy/RE-YOU (Yenilenebilir Gençlik Enerjisi/Yeniden Sen) Operasyonu" başlıklı projenin kapanış etkinliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ortaklığında gerçekleştirildi.
8 milyon Avro bütçeyle hayata geçirilen, gençlere yenilenebilir enerji alanında önemli eğitim fırsatları sunan projenin kapanış etkinliği, Balıkesir Üniversitesi'nde düzenlendi. Etkinliğe; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sevinç Baykan Özden, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman'ın yanı sıra proje ekibi ve kursiyerler katılım gösterdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin yenilenebilir enerji sektörüne katkılarının altını çizen Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ’nün bu alanda öncü bir rol üstlendiğini, yürütülen teknik eğitimlerin ÇOMÜ’de devam edeceğini söyledi. Ayrıca, projenin gençlere yenilenebilir enerji konusunda vizyon kazandırdığını ve bu sayede ÇOMÜ’nün ülkemizin enerji geleceğine katkı sağlayan bir üniversite olarak varlığını sürdüreceğini ifade etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü; "Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-You) Projesi, gençlerimize sadece yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini öğretmekle kalmadı; aynı zamanda bu kaynakları verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmanın gerekliliğini de aşıladı. ÇOMÜ olarak, bu alanda sunduğumuz eğitimlerle gençlerimizin geleceğe emin adımlarla ilerlemesini sağladığımız için büyük gurur duyuyoruz"dedi.
Etkinlik, proje ekibine plaket takdimi ve mezun kursiyerlere belge dağıtımı ile sona erdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, geleceğe yönelik projeleriyle bu tür iş birliklerine devam ederek, öğrencilerine yenilikçi alanlarda eğitim fırsatları sunmayı hedeflemektedir.
ÇOMÜ’nün bu projedeki katkıları, üniversitenin yenilenebilir enerji sektörüne yönelik eğitim kapasitesini güçlendirme yönündeki stratejilerinin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Proje kapsamında, 400 kursiyer eğitim alarak mezun olmuş ve bunların 150’si istihdam edildi. Bu sayede, gençlere "yeşil yaka" istihdam olanakları sunularak, ülkenin yenilenebilir enerji sektörüne nitelikli iş gücü sağlandı.
(ERHAN TAYLAN)