Yeni otellere ihtiyaç var

Anafartalar Otel Müdürü Can Uzun, turizmin kente yapılacak yeni otellerle canlılık kazanacağını ifade etti. Sezonun beklentilerin üzerinde dolulukla geçtiğini ifade eden Uzun; “Sezon sonuna kadar rezervasyonlar var. Hafta sonları doluyuz hafta içi de turlar geliyor. Bu yıl, aşırı bir yoğunluk var“ dedi.

559
Anafartalar Otel Müdürü Can Uzun, turizm sezonunu değerlendirdi. Genç yaşta turizm sektörüne giren Uzun, 6 aydır Anafartalar otel müdürü olarak görevini sürdürdüğünü bildirdi. Çanakkale turizminde tanıtım eksikliği olduğunu ifade eden Uzun, yeni otellere ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
 
 
Olay: Turizm sezonu nasıl devam ediyor?
Can Uzun: Yoğun bir sezon geçiriyoruz. Diğer yıllara göre çok yoğun geçiyor. Hafta içi, hafta sonu şehitlik turları ile yoğun bir sezon geçiyor. Geçen yıllarla kıyasladığımızda arada büyük fark var. Bu yoğunluk sadece bizde değil, diğer oteller içinde geçerli. Onlarda da yer bulmak zor. Bu zamana kadar doluyduk. Bundan sonrada bütün sezon doluluk var. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında doluluk artıyor. Şu an için her şey çok iyi gidiyor.
 
Olay: Çanakkale turizminin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Can Uzun: Yeni otellere ihtiyaç var. Oteller yetersiz kalıyor. Çok kişi geliyor, yer bulamıyor. Yeterli otel yok. Dört ve beş yıldızlı otelimiz iki tane. Sezonda yetersiz kalıyorlar. Turizme ilgi çok ama otellerimizin de sayısal olarak artması gerekiyor. Çok kişi kalamıyor, konaklatamıyoruz. Yeni otellere ihtiyaç var. Yat ve Kurvaziyer Liman projelerinin bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz. Kente katkısı olacaktır.
 
Olay: Çanakkale’nin tanıtımı yeterli düzeyde yapılıyor mu?
Can Uzun: Kentin tanıtımı yeterli yapılmıyor. Tam olarak yapılmıyor da diyebiliriz. Gelenler nereye geldiğini tam olarak bilmiyor. Kenti rehber eşliğinde gezdiklerinde öğrenebiliyorlar. Şehitliğin yerini bilmeyenler bile var. Çanakkale hakkında bilgi sahibi olmayanlar çok. Bence yeterli düzeyde tanıtım yapılmıyor. Kent turizmine baktığımızda yoğunluğun sebebi Gelibolu Yarımadası ve şehitlikler. Ona odaklanarak turistler geliyor.
 
Olay: Meslektaş arası rekabet var mı?
Can Uzun: Elbette var. Herkes ticaret yapıyor. Hepimiz sezonda para kazanmak istiyoruz. Rekabet var ama yardımlaşma da çok. Tatlı bir rekabet diyebiliriz. Herkes iş yoğunluğunun içinde. Sezonu en iyi şekilde geçirmeye bakıyoruz. Yaz sezonu çok dolu geçiyor. Kışın çok yoğunluk olmuyor.
 
Olay: Sektörde yetişmiş personel ihtiyacı var mı? Bunu nasıl karşılıyorsunuz?
Can Uzun: Bilgili tecrübeli eleman bulma sıkıntısı elbette oluyor. Turizm mezunu çalışanlar var ama yeterli değiller. İşi daha çok çalışırken öğreniyorlar. Biz de burada elemanımızı yetiştiriyoruz. Çanakkaleli olarak herkes turizme daha yeni yeni alışıyor. Genelde başka meslek dallarından çalışmışlar. Daha sonra turizmi seçmişler. Tatil yörelerinden gelen tecrübeli çalışanlar var. Onların tecrübesi de önemli. Onlara buradaki gelişime katkı sunuyorlar.
 
Olay: Turizm anlamında kentin önünü açacak proje ne olabilir?
Can Uzun: Beş yıldızlı ya da zincir bir otel açılması iyi olacaktır. Yatak kapasitesi de artmalı. Beş yıldızlı Kolin gibi ya da bizim gibi 200 kişiyi ağırlayan otellere ihtiyaç var. Buraya gelen bir kere gelmiyor sürekli geliyor. Sonraki senelerde arkadaşları, yakınları ile geliyor. Ama bir kere geri çevirdikten yeterli kişiyi konaklatamadıktan sonra, çok önemi kalmıyor. Güzel büyük birkaç otel zinciri iyi olacaktır. Hem eleman yetiştirme hem de daha çok konaklatma açısından otel yatırımı olmalı diyorum.
 
Olay: Kentte turizm algısı nasıl? Turizm sadece otelcilikten ibaret mi görülüyor?
Can Uzun: Sadece otel değil, hediyelik eşya satıcıları da önemli. Burada Aynalı Çarşı ve çevresinde hediyelik eşya satılıyor. İnsanları buraya getiremedikten burada konaklatamadıktan sonra kimse bir şey kazanamaz. İşin başını otel olarak görüyorum. Bir ya da iki gece konakladıktan sonra çarsıda gezip alışveriş yaparak kente gelir bırakacaktır.
 
Olay: Turizm gelişmesi için genç bir turizmci olarak öneriniz nedir?
Can Uzun: Yeni oteller açılmalı. Bu yoğunluğa karşılık verecek yeni oteller düşünüyorum. İki otel daha açılsa mutlaka dolacaktır. Çanakkale’ye bu ilgi varken değerlendirmeliyiz. Yatırımı daha çok otel olarak düşünüyorum. Otele gelen her turist bir gelir bırakıyor. Onlar gelip konaklayınca iş artıyor. Gelişmenin ilk ayağı yeni oteller yapılmasıdır. Bana göre otel konusunda Çanakkale yetersiz. Hafta içi ve sonu doluyuz. Bu doluluğun karşılanabilmesi için yeni otellere ihtiyaç var.
Paylaş