Yeni meydanlar tartışılıyor

Çanakkale’nin gündeminde yer alan yeni kent meydanları tartışmaya açıldı. Vakıf İş hanı ve Belediye İş Merkezinin yıkılarak kente meydan olarak kazandırılması fikri kamuoyunda destek bulurken, kentin önemli mimarları ise bunun toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini savunuyor.

910
İskele Meydanında Anafartalar Otelinin yıkılarak Çanakkale Evi projesinin de durdurulması ile beraber yapılması düşünülen yeni meydanın ardından gözler Vakıf İş Hanı ve Belediye İş Merkezine çevrildi. Bu bölgelerinde kentin sosyal yaşamına meydan olarak kazandırılması fikri her geçen gün ciddi bir şekilde tartışılıyor.
 
Mimar İsmail Erten, oluşturulacak yeni meydanlar için mutabakata gerek olduğunu ifade ederken, Çanakkale Mimarlar Odası eski Başkanı Mimar Ünal Ömercioğlu ise; “Belediye iş merkezi ve halk bahçesi olduğu yerinde yıkıldıktan sonra hiçbir şey yapılmadan meydan olarak bırakılması çok doğru bir karar olur” dedi.
 
Toplumsal mutabakatla yapılması görüşünün ağır bastığı konu ile ilgili CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise kent halkı adına Vakıf İş Hanı’nın yıkılarak kamuya açılmasını talep ederken, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ise Çanakkale’nin önünü açmak için Vakıf İş Hanı’nın da dahil kıyı şeridinde olan bütün yapıların yıkılmasını önermişti.
 
İskele Meydanında Anafartalar Otelinin yıkılarak Çanakkale Evi projesinin de durdurulması ile beraber yapılması düşünülen yeni meydanın ardından gözler Vakıf İş Hanı ve Belediye İş Merkezine çevrildi. Bu bölgelerinde kentin sosyal yaşamına meydan olarak kazandırılması fikri tartışılmaya başlandı. Mimar İsmail Erten, Oluşturulacak yeni meydanlar için mutabakata gerek olduğunu ifade derken, Çanakkale Mimarlar Odası Eski Başkanı Mimar Ünal Ömercioğlu “Belediye iş merkezi ve halk bahçesi olduğu yerinde yıkıldıktan sonra hiçbir şey yapılmadan meydan olarak bırakılması çok doğru bir karar olur” dedi.
 
 
“Toplumda mutabakat oluşmalıdır”
İktidar savaşlarına bu kentin mekanlarının kurban edilmesini doğru bulmadığını ifade den Mimar İsmail Erten; “Kentlerin sokakları ve yapılaşmış adaları iki siyasetçinin dudağı arasında yıkın demekle değiştirilemez. Yalı caddesi de Kayserili Ahmet Paşa Caddesi de değiştirilemez. Oraları caddedir ve uzun yıllardır cadde olarak kalmıştır. Değiştirilecekse, böyle bir lüzum da olabilir tarihsel, işlevsel,estetik bağlamı gibi bağlamları gerekçeleri net bir şekilde topluma deklare edilip toplumda müzakere süreçleri oluşup, mutabakat oluşması gereklidir” dedi.
 
Erten şunları söyledi; “Bu iki alan konusun da farklı veya aynı siyasetçiler tarafından bir günde oldubittiyle bu sokak ve mahallelerin yok edilmesini doğru bulmuyorum. Ben ikna olmadım. Müzakereye ihtiyaç vardır. Gerekçe konusunda oturup konuşulmalıdır. İskele meydanı genişleyip araç trafiğine dönüşecekse ki araç kentin en büyük düşmanıdır. İşlevsel anlamda bunlar bile söylenmeden meydanı genişletiyorum diyerek, iktidar savaşlarına bu kentin mekanları kurban ediliyorsa beni çok rahatsız ediyor.”
 
 
“Meydanlar kenti yaşatır”
Meydanların kentleri yaşatan en önemli olgu olduğunu bildiren Çanakkale Mimarlar Odası Eski Başkanı Mimar Ünal Ömercioğlu; “Avrupa başta olmak üzere bir çok kenti gezmiş ülke görmüş olarak kent meydanlarıdır kentleri yaşatan. Yapılan bu son hamle, oranın kent meydanına kazandırılması çok doğru bir karar. İskele meydanının genişletilmesi Anafartalar otel yıkıldıktan sonra Troya atı ve Gelibolu da ki zaferi simgeleyen figür konulabilir. Troya ve savaşlardır Çanakkale’nin görsel olarak tanıtımda katkı koyacak figür bunlardır. Belediye iş merkezi ve halk bahçesi olduğu yerinde yıkıldıktan sonra hiçbir şey yapılmadan meydan olarak bırakılması çok doğru bir karar olur. Oranında meydan olarak kazandırılması gerekir. Çanakkale meydanları ile anılan bir kent olur” dedi.
Paylaş