Yeni Adli yıl başladı

Çanakkale’de 2012-2013 adli yılı, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı.

478
 
 
2012-2013 Adli Yılının açılışı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Çanakkale Adliyesi, İdare Mahkemesi ve Baro Başkanlığı’nın çelenklerinin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi. Törene, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ve çok sayıda avukat katıldı.
 
Öte yandan yeni adli yılın başlaması nedeniyle dün resepsiyon düzenlendi. Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal toplumda güven duygusunun zedelenmemesi için yargının önemini koruması gerektiğine dikkati çekerek, yargı erkinin bağımsız olması gerektiğinin altını çizdi.
 
Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu yaptığı veda konuşmasında ise; “Ülkemizin gerçek manada hukuk devleti yolunda ilerleyebilmesi, yargı alanında yıllardan bu yana hasıl olmuş kronikleşmiş sorunların ortadan kalkması ile gerçekleşebilecektir. Bir takım sorunları bir kenara bıraksak dahi, yargının geç neticelenmesi ve mahkemelerin ağır iş yükü en büyük sorunlardır. Bu sorunların meydana gelmesindeki etken ise, Nüfusumuzun hızla artışı, sosyal ve ekonomik ilişkilerin artması, ilişkilerin yanı sıra, sosyal ve ekonomik ilişkilerdeki çeşitliliğin de artması, yeni yasaların uygulamaya girmesi, uygulamada sorunlarla karşı karşıya kalınmasıdır. Bir ülkede adaletin geç neticelenmesi, adalete olan güveni azalttığı gibi, devlete olan güven ve saygıyı da azaltır. Adaletin, adil olması kadar, süratli de olması gerekir. Yargı; sav, savunma ve yargıdan oluşan bir bütündür. Son yıllarda yargı kısmında iyileştirme çabaları izlenmektedir. Dünyada, ekonomide – ticarette - siyasette gelişmeler yaşandığı gibi, hukuk alanında da bu gelişmeler devam etmektedir. Ülkemizde de bu bağlamda geri kalınmamak için, iç hukuk da bir takım çalışmalara başlanılmıştır. Adalet Bakanlığı tarafından, Adalete hızlı erişim amacı ile proje hazırlamış, Bakanlar Kuruluna sunulmuş, daha sonra bu proje Avrupa komisyonuna sunulmuştur. 2010-2014 yılları arasında projenin tamamlanması kararına varılmıştır” dedi. Dünyanın en onurlu ancak zor mesleklerinden birisinin Avukatlık mesleği olduğuna dikkat çeken Ömercioğlu; “Bu zorluk avukatlık mesleğinin statüko ile sorununun olmasından kaynaklanmaktadır. Bu zorluk bizim gibi hukuka aidiyet bilincinin yeterli gelişmediği ülkelerde daha da artmaktadır. Bu zorluk savunmanın yargılama faaliyetlerini demokratikleştiren ve meşrulaştıranın savunma olduğunu bilincine erişilerek aşılabilecektir. Avukatlık mesleği-adli yardım CMK ile ilgili sorunlarımızı ben 6 yıldan bu yana aktardım, sizler de bizim kadar sorunlarımızı öğrendiniz. Bunları sıralamayacağım, avukatlık mesleğinin sorunları çok, umudumuz 2001 yılında yürürlüğe giren, ancak, günümüzde var olmasına rağmen, hükmen kalmamış Avukatlık Kanununun, yeni düzenlediğimiz tasarı şeklinde ivedilikle Meclisten geçerek, yürürlüğe girmesidir” diye konuştu.
 
 
Ömercioğlu’ndan teşekkür
Ömercioğlu yaptığı veda konuşmasının sonunda duygulanırken 6 yıldan bu yana devam ettirdiği Baro Başkanlığı görevi boyunca kendisine katkıda bulunan çalışma arkadaşlarına ve Çanakkale halkına teşekkür etti. Çanakkale Barosu’nda 3 dönem başkanlık görevinde bulunan Ömercioğlu, seçimlerde aday olmayacağını yineleyerek şu şekilde konuştu: “Bu benim için çok büyük bir onur. Yeni seçim sürecine girdik ki Ekim ayında seçimlerimiz var. Bu dönemde de aday olmam için birçok arkadaşımdan destek gördüysem de hepsine teşekkür ediyorum. Ben Mayıs ayında aday olmayacağım, kim başkan çıkarsa yanında ardında bilgi ve birikimimle destek olacağım sözünü vermiştim. 315 kişilik Baromuzda, 315 i de en iyi şekilde başkanlık yapacak özelliklere haiz. 3 dönem yani altı yılın birikimini bir abla olarak onurla saklamak, bilgi olarak aktarmak istiyorum. Bu dönem içersinde tüm kamu kurumlarımızdan tüm sivil toplum kuruluşlarımızdan Çanakkale Barosu olarak destek aldığımız gibi, Çanakkaleli hemşerilerimizin daimi hoşgörülü yaklaşımları bize katkıda bulundu. Herkese teşekkür ediyorum.”
 
 
 
Truva Otel’de gerçekleşen resepsiyona Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP Milletvekili İsmail Kaşdemir, Deniz Müzesi Komutanı Kıdemli Albay Can Uzunsoy, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Çanakkale 116. Er Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Mehmet Aytekin, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve çok sayıda avukat katıldı.
 
 
Paylaş