havadurum

Yazın vazgeçilmesi süt mısır fiyatları zirvede

Enflasyon oranları artan girdi maliyeti derken birçok meyve ve sebze ürününe de geçen seneye oranla büyük oranda zam geldi. Zamlardan nasibini mısır koçanları da aldı.

1526
Yaz akşamlarının vazgeçilmez yemişlerinden olan mısır; tür tür çeşit çeşit pişirilerek tüketiliyor. Çarşı pazarda seyyar satıcıların sokak lezzeti olarak sunduğu mısırı vatandaşlar kendi damak zevklerine göre evlerinde mangal üstünde, fırın ya da ocakta pişirerek tüketmeyi sürdürüyorlar. Girdi maliyetlerinde ve tohum fiyatlarındaki artış yurttaşların bu keyfini ikinci plana atıyor. Kentin en büyük meyve ve sebze pazarı olan Cuma Pazarında geçen sene 5 liradan satışa sunulan mısır koçanı bu sene ise 10 liradan alıcısını bekliyor.

Tohumun fiyatı 10 kat arttı
Pazar esnaflarından ve mısır toptancısı Hulisi Demiroğlu, endişeli. Mazot gibi girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle mısırın tanesine 1 lira gibi bir ücret daha eklendiğini ifade ederek, "Geçen sene mısır tohumlarının kutusu 250 lirayken bu sene 2 bin 500 liraya alıyorlar. Bir kutuda 700 tohum olsa 1 kutu 1 dönüme denk geliyor. Eskisinden daha fazla maliyetler söz konusu. Gerisini getirmek için elimizden geleni yapıyoruz ama ekim yok. Geçen sene ekim maliyetini görüp korkan çiftçi bu sene ekmedi" dedi.

"Mal yok"
Mısır geçen haftalara kadar 7,5 liradan sattıklarını kaydeden Demiroğlu, "Aydın'dan mısırı biz getiriyoruz. Silajlık mısır değil, insanlara has yemeklik mısır. Bu işin toptancısı biziz. Malda yok. İstanbul, Ankara ve sahil kesimleri inanılmaz derecede mısır tüketiyor. Tüm Türkiye'ye Aydın hitap ediyor" diye belirtti.

"5 alan müşterimiz 2 tane alıyor"
Pazarla ilgili çok sıkıntılı bir süreç geçirildiğini belirten Pazar esnaflarından Demiroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Artık sömek mısırı yiyemeyeceğiz desek yeri. 2-3 seneye köylü bardakta mısırcılara satacak. Sömek mısır kalmayacak. Çiftçi de para kazanmıyor. Mısırlar çok tatlı çok güzel ama kıymeti yok. Halk bunu çok zor şartlarda alıyor. 5 alan müşterimiz 2 tane alıyor. Bizim de işimiz bu. Ekmek paramız bu."
(Damla Yeltekin)
Paylaş