havadurum

Yaygın basında Çanakkale tartışması...

Cumhurbaşkanlığı Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Star Gazetesi yazarı Yiğit Bulut`un Trakya ve Çanakkale için kaleme aldığı yazısı tepki çekti. Bulut`a ilk cevabı Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer verdi. Çanakkale`yi ikinci İstanbul olarak değerlendiren Bulut ile ilgili yazısında Bayer ise, “ Trakya halkına `Organize olun, bölgeye el atıyoruz` diyor. Esas konu, siyasi tercihlerdeki katılıklardan çıkın ve AKP`yi destekleyin mesajını yedirmek” ifadelerini kullandı.

953
Star Gazetesi yazarı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Yiğit Bulut`un önceki gün kaleme aldığı yazı tepki topladı. “Bugün izninizle Batı’dan Doğu’ya, Kuzey’den-Güney’e iki AKS tanımlayalım ve en uç noktadan başlayarak; `Büyük Trakya kalkınma Projesi` diyelim” dediği yazısında, “Bir süre önce Enerji Bakanımız Taner Yıldız’ın bir TV programında söyledikleri hala kulağımda; `Ergene havzasında 50 milyar dolar değerinde kömür rezervi olduğunu söylemiştik, yeni bir gelişme oldu ve 3 noktadan başlamak üzere bu kömürün çıkarılması ve buralara 300-400 megavatlık santraller kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile çalışmalara başlamayı planlıyoruz`.... Sevgili dostlar, bu cümle 1960’lardan beri `istemezük zihniyeti` ve `yapmazuk` kafasına teslim olan, teslim edilen ve bir adım ileri gidemeyen Trakya toprakları ve Trakya halkı için çok önemli bir ZİHNİYET DEVRİMİNİN ilk adımı olabilir... Konu bu kadarla da sınırlı değil. `2. İstanbul’un Çanakkale bölgesine kurulması için çalışmalar sorgulanıyor... Çanakkale boğazında açılması düşünülebilecek bir kanalla 8 saatte ulaşılan Saroz Körfezi’ne 2 saatte deniz yoluyla ulaşılması da mümkün hale gelebilir... Bu noktada bütün hemşerilerime sesleniyorum; `Trakya Kalkınma Adımı` çok önemli ve bölgenin kaderini değiştirecek detaylar içeriyor. Biliyorum bazılarımız hemen itiraz edeceğiz ve şöyle diyeceğiz; doğa katledilecek, çevre bozulacak, kömür yerinde kalsın, adım atılmasın... Sevgili dostlarım, iş o kadar basit değil! Trakya’da 50 milyar dolar yatıyorsa ve Siyasi Otorite bu parayı bölgenin kalkınması için harcamaya karar vermişse, en önemlisi `kömür santrallerinde bugün dünya sıfır kirlilik` noktasını yeni teknolojiler ile yakalamışsa, bölge insanı da bunun gereğini anlamalı ve gerekli adımları atmalı! Hatta bölge insanı YENİ PROJELERİN peşine düşmeli. Sonuç: Bütün bölge halkına sesleniyorum. Atılan ve atılacak adımların değerini bilip, `en noktasında` yararlanmak üzere harekete geçin. Hatta öyle adımlar atın ki; kuracağınız işbirlikleri ile o santrallere talip olun, yeni projeler geliştirilip açılan imkanlardan sonuna kadar yararlanın. Trakya, özellikle Edirne’den Çanakkale’ye uzanan hat için `yeni bir DÜNYA` tasarlanmasına öncülük edin...Bırakın `İSTEMEZÜK` kafasını ve size kandırıp kendi koltukları için `sefalete terk eden bölgesel yöneticileri`! ONLARI aşarak ANKARA ile BÜTÜNLEŞİN! Benden söylemesi! her türlü girişiminiz için destek vermeye hazır olan bir bölge çocuğu olarak her zaman elimden geleni de yapmaya söz veriyorum...Haydi sökün 1940’lardan kalan bu İSTEMEZÜK kafasını ve uzantılarını, DÜNYA SİZİN!” ifadelerini kullandı.
 
Bayer`in cevabı gecikmedi
Çanakkale`yi ikinci İstanbul, Trakya`yı ise termik cehennemi yapmaya niyetli Bulut`a ilk cevabını Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer verdi. Bayer, Bulut`u konu edindiği yazısında “Tekirdağ`dan bir dostumuz Yiğit Bulut`un Star`daki `Bölgeleri ve ekonomik gerçeklerini sorgulayalım...` başlıklı yazısını `sakın kaçırma` dedi... Zaten sabahtan okumuştuk. Zaten dehşet içindeydik. Cumhurbaşkanı`nın ekonomi danışmanlığını yürüten Bulut`un, bir tarafıyla Edirne Keşanlı olması hemşerilerine kıyak çektiği izlenimi doğuruyor bu projesiyle. `Üzülmemek` ve `eyvah, eyvah` dememek mümkün değil. Edirne`den, AP milletvekilliği yapan babası Mustafa Bulut ile ANAP ve DYP`den üç dönem seçilen amcası Evren Bulut sağ olsalardı; acaba kendisine ne derlerdi? Düne kadar iktidara acımasız salvo atışları ile dikkati çeken ve daha sonra `hidayete` ererek başdanışman olan değerli hemşerimiz Yiğit Bulut`un, Trakya Kalkınma Projesi`nden satırbaşlarıyla bir özet yaparsak... Ergene Havzası`nda 50 milyar dolarlık kömür rezervi olduğunu ve buralarda üç noktada, 300-400 megawatlık santrallar kurulması çalışmalarının planlanmakta olduğunu... Bulut`un `2. İstanbul`un Çanakkale bölgesinde kurulması... Çanakkale Boğazı`ndan açılması düşünülebilecek bir kanalla Saroz Körfezi`ne deniz yoluyla ulaşılması ve mesafenin iki saate indirilebileceği... Dünyanın kendini temizleme özelliğine sahip birkaç körfezinden biri olan Saroz kıyılarının ihya edileceğini (nasıl ihya edeceklerse) Keşan`ın da bu ihya ve inşaadan nasibini alacağını... Edirne-İstanbul arasında kurulacak hızlı tren hattı ile, Osmanlı`nın iki başkentinin birleştirileceğini ve iki saatte ulaşımın planlandığını... Müjdeliyor. Trakya halkına `Organize olun, bölgeye el atıyoruz` diyor. Esas konu, siyasi tercihlerdeki katılıklardan çıkın ve AKP`yi destekleyin mesajını yedirmek. Bu alicenaplığı iyi değerlendirilebilecek çok kişi var Trakya`da... Yiğit Bulut`un, yasa ile kiralanmaya başlanılan `petrol kuyusu` kadar değerli meraları kimlerin kaptığını da açıklaması gerekirdi. Hele Ergene`yi temizleme projesinin kaynakların yetersizliği nedeniyle iki yıl ertelendiğini, bu köşeyi okusaydı, haberdar olurdu. Son Avrupa toprağına bu `tecavüz` niyetini görünce üzüldük, `Vah, vah...` diye haykırdık. Aynı Kuzey Ormanları`na yapıldığı gibi... Bu konudaki uyarı ve bilgilendirici nitelikteki yazılarımıza devam edeceğiz. Yiğit`e, gazetecilerle Trakya turu yapmayı da öneririm!” ifadelerini kullandı.
Paylaş