Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı ilk oturumunda Yat Limanı ve Kaz dağları ile çevresinde yapılan maden arama çalışmaları görüşüldü. Yat Limanı konusu ile ilgili Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz sunum yaparken, maden arama çalışmalarının geldiği son nokta ile ilgili de Çanakkale Çevre Platformu yürütme kurulu üyesi Doktor İlhan Pirinççiler meclisi bilgilendirdi. Yat Limanı konusunun yapılacağı yerin halkın görüşüne sunulması gerektiğini bildiren Başkan Gökhan, referandum çağrısı yaptı. Kaz Dağları ve çevresi ile Atikhisar Barajı çevresinde yürütülen maden arama çalışmaları için devam eden hukuki sürece meclisin katkı vermek üzere başkanlığa bütçeden harcama yetkisi vermesi oylandı. Öneriye CHP-MHP kabul oyu verirken AKP gurubu çekimser kaldı.
Yat Limanı için referandum önerisi
Çanakkale Kent Konseyinde yat limanı projesinin görüşülerek oylandığını bildiren Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz, “58 temsilci oy kullandı. Bunlardan 53’ü hayır 3’ü evet oyu kullandı” dedi. Yavuz konunun uzun süre kent konseyi gündeminde yer aldığını da belirterek “sorulması gereken soru nasıl bir çevre istediğimiz değil ne tür bir insan istediğimizdir” sözleri ile konuya farklı bir bakış açısı getirdi.
Konu ile ilgili meclis üyeleri de görüş belirtti. CHP Meclis Üyesi Celal Karakaş,”Yat Limanına değil yerine karşıyız. Neden bu alanda ısrar ediliyor” dedi. CHP’li üye Mehmet Emin Şevik de “Hayali gerçek yapalım. Proje başlangıç olsun. Hepimiz bu projeye katkı sunalım destek olalım” dedi. Yat Limanı projesinin Çanakkale’nin geleceğini ilgilendirdiğine işaret eden CHP’li Cem Belli de “Konunun özü karşı ya da yandaş olmaktan geçmiyor. Önemli olan en doğru yeri seçebilmek” derken Muzaffer Özgen de “Bu projenin gerçek sahibi kim? 3 yıl içerisinde 40 trilyonu kim ödeyecek? 9 yılda yatırım nasıl amorti edilecek?” sorularını yöneltti. AKP’li Meclis üyesi Eren Kemerli ise konuyu atık su artıma tesisine getirerek; “Kent Konseyi denize boşaltılan atıklarla ilgili bir karar aldı mı?” sorusunu yöneltti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da meclisin bu konuda yıllardır çalışma yaptığını hatırlattı. Gökhan; “Konumuz siyasi değil. Olaya doğru yönde gitmeliyiz. Yat limanı konusuna yeterli anlamda kamuoyu desteği yok. Kamuoyunda önemli bir direnç var. Referanduma gidilmeli. Çanakkale halkı olumlu ve olumsuz yaklaşımları dinleyerek kararını vermeli. Referandum sonucunda karar verilmelidir” dedi.
Gökhan; “AKP’li vekillerden tık yok”
Çanakkale Çevre Platformu üyesi İlhan Pirinççiler de başta Kazdağları olmak üzere Atikhisar barajı ve çevresinde devam eden maden arama çalışmalarının son durumu ile ilgili bilgiler verdi. Yörede bizleri tarihi görev bekliyor sözleri ile konuşmasına başlayan Pirinççiler; “insanlar vali’yi belediye meclis üyelerini yanlarında görmek istiyor. Sularımız kirlendi, hayvanlarımız zehirlendi. Birçok köy damacana ile su içiyor. Özellikle Atik Hisar Barajı çevresinde yapılmak istenen çalışmalarla bu kentin içme suyu kirletilecek. Biz gayri sıhhi müessese izninin verilmemesini talep ediyoruz. Bu konuda sizden destek bekliyoruz. Bizim en büyük güvencemiz belediye meclis üyeleri ve belediye başkanımızdır” dedi. Konu ile ilgili görüş belirten CHP’li üyeler, dava sonuçlanana kadar ruhsatların ertelenmesi görüşünü desteklediklerini ifade ettiler.
CHP’li üye Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Meclisini karar alarak sürece müdahil olarak katılması gerektiğini ifade etti. MHP’li üye Levent Burak Ünal’ın “Bu sunumla bu işi kaybedersiniz. Atikhisar baraj havzasında 2 kilometre koruma bandı var. Bu alanda sondaj var mı? Yurt dışından gösterdiğiniz resimler gibi buraları olacak anlamına gelmez. Buradaki firmalar arama firmaları” dedi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Ünal’a sert tepki gösterirken; “Bizim su kaynağımız Kazdağlarının tepesinden geliyor. Bizim alanımız 220 kilometre çapında. Farklı şeyler söyleyerek birbirimizi kandırmayalım. Madenci olarak bizi kandırmayın. Bu alanlarda açık işletme olacak. Geniş alanlar tahrip edilecek. Bakan da burada Cumhurbaşkanını yanılttı.. CHP gurubu maden konusunda hassastır. CHP’li vekillerimizde Ankara da konuyu gündemde tutuyor. Ama AKP’li vekillerden tık yok. Hatta zımmen destek var. AKP yandaş mı? Karşı mı? AKP’li vekiller konuşmalıdır. ÇOMÜ de suskun. Onlar da bilim insanları olarak konuşmalıdır. Doğayı katletmek Allah’a karşı işlenmiş bir suçtur. En kral din adamı gelsin iddia ediyorum. Bu uluslar arası şirketler kanımızı emecek posamızı atacaklar” dedi.
AKP çekimser kaldı
Mecliste son olarak iki öneri oylandı. İlk olarak ÇED Raporları tamamlanmış olan yerlerde işletme ruhsatı, gayri sıhhi müessese ruhsatı vermeye yetkili kurum vilayet olduğu için valiye bir heyetle buralara ruhsat verilmemesinin önerilmesi önerisi oylandı. Bu öneri oy birliği ile kabul edildi. İkinci olarak da meclisin hukuki sürece katkı vermek üzere başkanlığa bütçeden harcama yetkisi vermesi oylandı. İkinci öneriye CHP-MHP kabul Oyu verirken AKP gurubu çekimser oy kullandı.