"Yaşam alanlarında RES'e hayır"

384

ÇED Başvuru dosyasına göre toplam üç fazdan oluşan projenin 3 türbin (10,8 MWm/10 MWe) olan 1. Fazı için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nden 10.06.2020 tarihinde, 5 türbinden oluşan 5 türbin (30 MWm/30 MWe) için ise Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü`nden 07.02.2022 tarihinde "ÇED Gerekli Değildir" kararı alındığı belirtildi. ÇED Başvuru Dosyasında henüz işletme faaliyetine geçmeyen 5 adet türbin noktası için yer değişikliği ve teknoloji değişikliğinin de gerçekleştirildiği ifadesi yer alıyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği; "Şirket şimdi de "Proje sahasında doğal bir kaynak olan rüzgârdan daha fazla enerji üretilebileceği mümkün görüldüğünden kapasite artışı ihtiyacı da meydana gelmiştir." diyerek 3. Faz kapsamında 3 türbin (18,8 MWm/ 18,8 MWe ) ile kapasite artışı planlanlıyor. Kapasite artışı projesinin tamamlanması ile nihai proje; 11 adet türbinden oluşacak ve tesis kurulu gücü 61,2 MWm/58,8 MWe olacak. Yapımı gerçekleştirilen 3 türbin ormanlık alanlarda inşa edilmişken, yeni yapılması planlanan toplam 8 türbin köylülerin tarlaları ve meralarında yer alıyor. Tüm türbin noktaları köylere, yaşam alanlarına 110-900 metre mesafelerde yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

Cemaller, Keçikaya, Söğütlü Köylüleri toplantıya katılmak üzere erken saatlerde köyün eski okulunun önünde toplandı. Köylüler toplantı başlamadan önce "Köyümüze RES istemiyoruz!", "Havama suyuma toprağıma dokunma!","Or Enerji köyümüzü terk et!" sloganları ile projeye karşı tepkilerini dile getirdi. Toplantı mekanının küçük olması nedeniyle köylülerin yarısı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri salona giremediklerini ifade etti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bu duruma toplantının başında hemen itiraz edip herkesin toplantıya katılma hakkı olduğunu ifade etti. Bu durum üzerine Bakanlık görevlileri, dışarda kalanlar için toplantıyı yineleyebileceklerini ve herkesin katılımını sağlayacaklarını ifade ettiler.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği`nin yaptığı açıklamaya göre, toplantı saatinde içeriye girebilen köylüler toplantı başlar başlamaz, şirketin sunumunu beklemeden, tek tek söz alıp projeye karşı çıktıklarını, türbinleri köylerinin yakınında, tarım alanlarında ve meralarında istemediklerini söylediler. Cemaller ve Söğütlü Köyleri muhtarları da toplantıya katılarak tepkilerini gösterdi. Vatandaşlar, mevcut 3 türbin nedeniyle zaten çok rahatsız olduklarını, türbinlerin çıkardığı sesler nedeniyle uyuyamadıklarını, sağlıklarının bozulduğunu, hayvanların türbinlerin yakınına yanaşamadığını, yaban hayatının uzaklaştığını ifade eden köylüler şimdi de kapasite artışı nedeniyle yeni yapılmak istenen türbinler için geçimlik tarlalarına, otlaklarına göz dikildiğini belirterek, tarlalarını ve meralarını kesinlikle vermeyeceklerini ifade etti.

Toplantıda, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına Süheyla Doğan da söz alarak projeye karşı itirazlarını dile getirdi. Cemaller Köyü`ndeki mevcut türbinlerin yaşam alanlarına çok yakın olduğunu, bu durumun köylülerin sağlığını etkilediğini, yeni yapılmak istenen türbinlerle durumun daha da kötü olacağını, Tıp literatüründe "Rüzgar Türbin Sendromu" diye bir hastalığın tanımlandığını ve bu nedenle de yurtdışında bazı ülkelerde türbinlerin yaşam alanlarına mesafesi için sınırlamalar getirildiğini, ancak ülkemizde ilgili kurumların bu konuda bir sınırlama getirmemesi nedeniyle, hem Ayvacık`ta hem de ülkemizin her tarafında RES`lerin yaşam alanlarına çok yakın yapıldığını, bu durumun mevzuat değişikliği ile düzenlenmesi gerektiğini söyledi ve kapasite artışı projesinin iptal edilmesini istediklerini belirtti. Bu projede olduğı gibi şirketlerin gerçek niyetlerini göstermeden, küçük kapasitelerle, ÇED Raporu hazırlamadan, proje tanıtım dosyaları ile önce "ÇED Gerekli Değildir" kararı alıp alana yerleştiklerini, daha sonra gerçek niyetlerinin ortaya çıktığını ve kapasite artışına gittiğini belirten Süheyla Doğan, Bakanlığın bu duruma seyirci kalmamasını istedi. Ayvacık Bölgesinde 15 civarında çok sayıda proje bulunduğunu belirten Sn. Doğan, bu projenin "Kümülatif Etki" açısından da tüm projelerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Derneğin görüşleri yazılı olarak da komisyona sunuldu.

Köylüler kendi aralarında da tutanak tutarak projeyi istemediklerini ifade etti. Toplantı tüm itirazların tutanağa geçirilmesinden sonra son buldu. Toplantı sonrasında da "Burnumuzun Dibinde RES İstemiyoruz" diyen köylüler "Or enerji köyümüzü terk et!" sloganlarıyla projeye karşı tepkilerini dile getirmeye devam etti.

(KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ)

Paylaş