Yaraları sarmaya gidiyoruz

514
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesinde önceki gün (6 Şubat saat 04.17) sabaha karşı meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem yasa boğdu. Kahramanmaraş merkezli deprem Doğu ve Güneydoğu`da ve Suriye`de de şiddetini gösterdi. Hatay, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep gibi illerde büyük yıkıma neden olan ilk depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. 6 Şubat 13.24 sularında ise Kahramanmaraş Elbistan merkezli, ilk depremden bağımsız olan 7.6 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Yıkımın büyük olduğu deprem, 1936 Erzincan depreminden sonra Türkiye`de meydana gelen en büyük deprem olarak tarihe geçti. 7 günlük yas ilan edildi. Uzmanlar, burada bulunduğu fay hattı için, birçok kez uyarılarda bulunmuştu. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve enkaz altında kaldığı deprem bölgesinde ilk 24 saatte arama kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı çok sayıda yer olduğunu, depremzedeler sosyal medya hesaplarından duyurarak, yardım talep etti. Depremin yanı sıra zorlu kış koşullarında ısınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan depremzedeler için demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar harekete geçti. Vatandaşlar, depremzedelerin desteğine elindeki, avucundakileri birleştirerek koşarken, deprem bölgesine desteğe gitmek için ise gönüllü ekipler kurulmaya devam ediliyor. Can kaybı artmaya devam ediyor.
 
Haydi Çanakkale!
Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale İl Başkanlığının yürüttüğü destek kampanyasıyla ilgili bilgi vererek, "Canımız yanıyor. Duamız daha fazla can kaybının olmaması. Çanakkale Teşkilatlarımız, milletçe kenetlendiğimiz bugünde depremden etkilenen vatandaşlarımız için bir yardım kampanyası başlattı. Hemşehrilerimiz deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere çadır, mat, el feneri, hazır gıda, kadın hijyen seti, kışlık kıyafet, çocuklar için kıyafet, battaniye ve ısıtıcı gibi yardımlarını, 8 Şubat Çarşamba gününe kadar İl ve İlçe Başkanlıklarımıza teslim edebilir. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu`yla birlikte hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor; aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.
 
Çanakkale teyakkuzda
Çanakkale il ve ilçe belediyeleri ise AFAD koordinasyonunda yardım toplayarak, deprem bölgelerine ulaştırmak için hazırlıklarını son sürat sürdürüyor. Resmi ve özel kurumlar, koordineli şekilde depremzedelere destek çağrısından bulunuyor. İmece usulü ile toplanan yardımlar, deprem bölgesine ulaştırılmak için hazırlanıyor. Deprem bölgesine ulaştırılmak için ayni yardım malzemelerinin toplandığı 112 Acil Çağrı Merkezinin alt katında oluşturtulan afet koordinasyon merkezine vatandaşlarımızın yoğun ilgisi devam ediyor. Vali İlhami Aktaş, afet koordinasyon merkezini ziyaret ederek, devam eden yardım çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Tüm ülkenin birlik ve beraberlik içerisinde depremden etkilenen yurttaşların yanında olduğunu ifade eden Aktaş, "Çanakkale`de vatandaşlarımızın yoğun ilgisi ile toplanan yardımlardan dolayı tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
 
Yaralarımızı beraber saracağız
Çanakkale Belediyesi tarafından deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için ekip hazırlandı. Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi arama kurtarma ekibi ile tam donanımlı arama kurtarma aracı, AFAD koordinasyonunda verilecek görevle yola çıktı. Ekip, "Yaralarımızı hep beraber saracağız" mesajını paylaştı.
 
Ezine, Hatay`a ulaştı
Ezine Kaymakamlığı ve Ezine Belediyesi Koordinasyonunda, afet yardım ilk malzeme tırı, Hatay` Kırıkhan`a ulaştı. Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel afet bölgesindeki çalışmalara ilişkin, "arama kurtarma ekibimiz ile birlikte Hatay Kırıkhan`dayız. Enkaz altında kalan ulaşılmayı bekleyen vatandaşlarımıza sağ salim ulaşmak için mücadelemiz devam ediyor. Az önce bir vatandaşımızı ekiplerimiz ile enkaz altından çıkartarak sağ salim sağlık ekiplerine teslim ettik. Dualarınızı bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
 
Gelibolu`dan Osmaniye`ye destek...
Gelibolu`dan AFAD koordinatörlüğünde deprem bölgelerinden Osmaniye ulaşmak üzere araçlar yola çıktı. Belediye Başkanı Mustafa Özacar çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Gelibolu Belediyemiz tarafından temin edilen malzemelerin yanı sıra Gelibolu`da dayanışma duygusu ile hareket eden vatandaşlarımızın deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere teslim ettikleri malzemelerin ardı arkası kesilmeyerek kabul etmeye devam ediyoruz. Duyarlılık için sonsuz teşekkürler. Gelibolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan, 1 adet eder iş makinesi, 1 adet kamyon, 5 kişilik ekip bimiz ile birlikte ilk etapta yaralarımızı sarmak üzere deprem bölgesine AFAD koordinasyonu ile Osmaniye ilimize yola çıkardık. Ülkemize tekrar geçmiş olsun" dileklerinde bulundu.
 
Eceabat`tan yardımlar yolda...
Eceabat Belediyesi ekipleri de deprem bölgesine ulaştırmak üzere yardım toplamaya devam ediyor. Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli dayanışma çağrısında bulunarak, "Deprem bölgesine hizmet vermek üzere, Eceabat Belediyesi`ne ait lastik tekerlekli eskavatör iki personel ile birlikte yola çıktı. Değerli Eceabatlılar gün, dayanışma günüdür. Eceabat Belediyesi ayrıca acil yardım, destek kampanyası düzenlemiştir. Desteklerinizi ve yardımlarınızı bekliyoruz. Eceabat Kaymakamlığı koordinasyonunda yapacağınız yardımları deprem bölgesine en kısa sürede ulaştıracağız. Destekleriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Deprem bölgesine yapılacak yardımların İlçe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığında toplanacaktır. Ancak sadece tüplü ısıtıcı yardımında bulunabilecek vatandaşlar Belediyemize başvuru yapabilirler" açıklamasında bulundu.
 
Bayramiç`ten dayanışma...
Bayramiç Belediyesi de vatandaşa çağrıda bulunarak, öncelikli ihtiyaç listesini paylaştı. Deprem bölgesine ulaşmak üzere kepçe, yardım malzemeleri, Belediye personel ve deprem uzmanı yola çıktı. Bölgedeki öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmaların devam edeceğini vurgulayan belediye yetkilileri, "İlçemizden deprem bölgesine iletilecek yardımlar arasında pirinç, nohut, kuru fasulye, mercimek, çorba, çay, hijyenik ped, küçük boy sıvı sabun, diş macunu, bulaşık deterjanı ve katı sabun ihtiyacı olduğu belirlenmiştir. Yardım etmek isteyen vatandaşlarımızın bu ürünleri temin etmelerini rica ederiz. Ülkemizi yasa boğan depremden etkilenen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere, ilçemizden malzemeler toplanmaya devam ediyor. Bu zor zamanları hep birlikte atlatacağız. Duyarlı Bayramiç halkına teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi. 
 
Kepez`den Osmaniye`ye yardım...
Kepez Belediyesi, bir iş makinası ve bir damperli kamyonu Osmaniye Afet Koordinasyon Merkezi emrinde çalışmak üzere yola çıkarttı. Belediye Başkanı Birol Arslan, "Her yaş grubuna uygun, özellikle kullanılmamış battaniye, kışlık kıyafet ve yardım kolisini desteğinde bulunmak isteyen vatandaşlarımızın 0286 263 01 01 numaralı telefondan bize ulaşmalarını ve Belediye Hizmet Binamıza ulaştırmalarını rica ediyorum" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş