Yapılaşmaya engel yok

Çanakkale’de Barbaros Mahallesi’nde bulunan Hamidiye Tabyalarında gerçekleştirilen kurtarma kazıları tamamlandı. Kazılar sonucunda tabya içerisine yapılaşmaya engel bir durum olmadığı belirlendi.

736
Restorasyon çalışması başlayacak
2012 yılı yatırım programında yer alan  196 Bin TL ödenek ayrılan Hamidiye tabyasındaki restorasyon çalışmaları için yapılan ihaleyi Marin Mimarlık kazandı. Restorasyon çalışmasının kısa süre içerisinde başlayacağı öğrenildi.
 
 
105 dönümlük bir alanı kapsayan Hamidiye Tabyalarındaki kurtarma kazılarında yapılaşmaya engel bir durum olmadığı belirlendi. Çalışma kapsamında Hamidiye Tabyalarının kültürel varlık araştırması yapıldı. Hamidiye Tabyası altında arkeolojik öneme sahip eser olup olmadığı araştırıldı. 30 kişilik ekibin 105 dönüm üzerinde yaptığı çalışmanın ardından zeminin altında çanak, çömlek, bina kalıntısı, eski eser, tarihi eser tespit edilmediği öğrenildi. Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, “Hamidiye tabyalarının üzerinde yapı yapılmasına engel bir durum olmadığının belirlendiğini” söyledi.
 
Restorasyon çalışması başlayacak
2012 yılı yatırım programında yer alan 196 Bin TL ödenek ayrılan Hamidiye tabyasındaki restorasyon çalışmaları için yapılan ihaleyi Marin Mimarlık kazandı. Restorasyon çalışmasının kısa süre içerisinde başlayacağı öğrenildi.
 
Barbaros Mahallesinde 1892 yılında boğazın güvenliği için yapılan Anadolu Hamidiye Tabyası 09 Mayıs 2011 tarihinde yapılan protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. Tabyanın restorasyonunun yapılması amacıyla kazı çalışmaları Müze Müdürlüğü`nce tamamlanmıştı. Tabyanın restorasyon projesi yapımı ihalesi İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapıldı. İhaleyi Marin Mimarlık kazandı. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılı Yatırım Programında 196.000,000 TL. ödenek ayrıldığı öğrenildi. Restorasyon çalışmalarının yakın bir zamanda başlayacağı bildirildi.
Paylaş