Yalova'da 16 kadının girişimiyle geçen yıl faaliyete başlayan Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, organik aronya ve tıbbi bitkiler üzerine üretim yapıyor. Kooperatif, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle kurduğu tesiste ürettiği aronya ve tıbbi aromatik bitki içerikli ürünleri yurdun dört bir yanına gönderiyor.
Kooperatif, Türk Patent ve Marka Enstitüsünce "Yalova aronyası" adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen organik aronyanın yanı sıra ekinezya, melisa, oğul otu, biberiye, aynısefa gibi tıbbi aromatik bitkileri de yetiştiriyor. Kooperatif, yeni katılan 6 üye ile 22 ortağa ulaştı. Üretim tesisinde aronyadan reçel, un, sirke, çay gibi ürünlerin yanında tıbbi aromatik bitkilerden de çeşitli ürünler elde ediyor.
Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Naz Tezcan, Türkiye'nin zengin bir coğrafyada yer aldığını belirterek, "Biz bir arada olup önce bu gücü birbirimize vermek, sonra da diğer çiftçilere bu konuda yardımcı olabilmek istiyoruz. Ya kendi kooperatiflerini kurmalarına yardımcı olmak ya da bize katılacaklarsa hep beraber yürümek istiyoruz." dedi. Kooperatif üyelerinden Dilek Doğan da kadınların bir araya gelmesiyle neleri başarabileceğini göstermeye çalıştıklarını söyledi. Banka memurluğundan emekli Süphan Yaygın ise kooperatifin organik aronyalarını pazarlamada önemli katkı sağladığını belirtti.
Kooperatifin yeni hedeflerinin güneş enerjili kurutma tesisi kurmak olduğunu dile getiren Tezcan, patent başvurusunda bulundukları öğütülmüş aronyanın özellikle sanayide çok faydalı olacağına inandığını ifade etti. Hasadı süren aronyanın taze tüketilmesini tavsiye eden gıda mühendisi Deniz Kızılırmak da "Aronya 'süper meyve' olarak biliniyor ve antioksidan oranı en yüksek meyvelerden biri. Bu sayede birçok hastalığa faydası var." diye konuştu.
(AA)