Yağmur ve fırtına vurdu geçti

Önceki gün etkili olan yağış ve fırtına başta yine Lapseki olmak üzere bir çok yerde ağır hasar bıraktı.

409
 
Adatepe köyünde hayvancılık yapan Recep Tosun (42), geçtiğimiz akşam saatlerinde etkili olan lodosun, hayvanlarının bulunduğu ahırın çatısını uçurduğunu, bunun hayvanlarını korkuttuğunu belirtti. Bölgede az bulunan ``Sakız`` cinsi koyunların psikolojisinin çok önemli olduğunu ifade eden Tosun, koyunları, damın lodostan etkilenmeyen bölüme kapattığını bildirdi. Çatının zarar gören bölümünü yaptırabilmek için 10, 15 bin liraya ihtiyacı olduğunu ve yetkililerden yardım beklediğini kaydeden Tosun, 50`ye yakın koyunu olduğunu kaydetti. Tosun; “Hedefim `sakız` cinsi koyunları bu yörede yetiştirmek ve yetiştirme çiftliği kurmaktı. Ama bu yaşadığımız durum beni son derece üzdü. Ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.
 
Rüzgar cami minaresine zara verdi
Ezine ilçesine bağlı Kızıltepe köyünde, şiddetli rüzgar nedeniyle cemaat namaz kıldığı sırada cami minaresinin külah kısmı düştü. Etkili olan şiddetli rüzgar, Kızıltepe, Çınarköy ve Pazarköy`de hasara neden oldu. Rüzgardan en fazla etkilenen Kızıltepe köyünde, camide cemaatin namaz kıldığı sırada minarenin külah kısmı düştü. Köydeki 4 ev ile 1 ağılın ise çatıları uçtu. Kaymakam Cengiz Karabulut, Kızıltepe köyünde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, geçtiğimiz akşam İlçe Jandarma Komutanlığı ve muhtarlıklardan gelen bilgiler doğrultusunda 3 köyde sıkıntı yaşandığını belirlediklerini söyledi. Yaşanan olayın sevindirici tarafının herhangi bir can kaybı ile yaralanmanın olmayışı olduğunu kaydeden Karabulut, Kızıltepe`de cami minaresinin külah kısmının uçtuğunu belirterek, şöyle konuştu: “Allah`tan o esnada yoldan geçen kimse olmadığı gibi, tam namaz esnasında olan bir olay. Caminin içine de düşebilirdi. Allah`tan o gerçekleşmemiş. Zaten o köyde yeni bir cami yapma projemiz vardı. Bu vesileyle o projemize de hayat kazandıracağız. Kızıltepe köyünde 4 ile 1 ağılda hasar var. Çatılar uçmuş. Aynı şekilde Pazarköy`de birkaç ağıl ve evde hasar olduğuna yönelik bilgiler geldi. Pazarköy`de maalesef 4 adet küçükbaş hayvan telef olmuş. Yine can kaybı yok. Şu anda İl Afet Acil Müdürlüğü yetkilileri köylerde hasar tespiti yapıyor. Biz de ilgili daire müdürü arkadaşlarımızla yerinde incelemelerde bulunmak üzere köylerimize gittik.”Karabulut, zarara yol açan olayın köylülerin ifadesine göre “hortum” olduğunu belirterek; “Biliyorsunuz çok şiddetli bir rüzgar vardı. Köylüler bunu hortum olarak nitelendiriyor ama onunla ilgili sağlıklı bir tespit bize henüz ulaşmadı” diye konuştu. Kızıltepe köyü muhtarı Nazım Çelik ise akşam camide namaz kıldıkları sırada kuvvetli rüzgar çıktığını, minarenin külah kısmını uçurduğunu belirterek; “Namazı bitirdikten sonra çıktık, her yerde su var. Evlerin çatıları uçmuş. Onlarla mücadele ettik. Çok şükür can kaybımız yok” dedi.
 
Evin üzerine ağaç devrildi
Biga`da, etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış, hayatı olumsuz etkiliyor. Ada Mahallesi Lale Sokak`ta Ziya Demirdöven`in oturduğu tek katlı evin bahçesindeki ağaç, fırtına ve kuvvetli yağışın etkisiyle evin çatısına devrildi. Demirdöven, yaptığı açıklamada, yağış başladığı sırada evde olmadıklarını, döndüklerinde bahçedeki ağacın evin üzerine devrildiğini gördüklerini söyledi. Biga Belediyesi ekiplerinin olay yerine gelerek inceleme yaptığını belirten Demirdöven; “Eşim Hatice komşuya, ben de kahvehaneye gitmiştim. Aniden yağış bastırınca eve geldik. Bahçedeki ağacın evin üzerine devrildiğini gördük. Duvar iki yerinden çatladı. Çatı akmaya başlayınca içeriye sular girdi. Eşyalarımız da biz de perişan olduk” dedi.
 
Küçükkuyu’yu su bastı
Kuvvetli yağış ve lodos, Ayvacık ve Eceabat ilçelerinde yaşamı olumsuz etkiledi. Ayvacık`ın Küçükkuyu beldesinde etkisini artıran yağış, Yeşilyurt Deresi`nin taşmasına neden oldu. Özellikle Sahil ve Mıhlı mahallelerindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar ve belediye ekipleri, yağmur sularını tahliye etmek için çaba gösterdi. Belediye Başkanı Cengiz Balkan, zarar gören ev ve iş yerlerini ziyaret edip, belediye ekiplerinin gerekli tedbirleri aldığını ifade ederek, yağışın çok etkili olduğunu söyledi. Öte yandan, Eceabat`taki olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçede bir süre elektrikler kesildi. Fırtınayla etkili olan yağış nedeniyle bazı caddelerde su taşkınları oldu. Tıkanan rögarları belediye ekipleri açtı. Şimşekler Çanakkale Boğazı`nı zaman zaman aydınlattı.
Paylaş