havadurum

Vize başvurusu nasıl yapılır? Vize ücreti 2023

Vize başvurusu nasıl yapılır? Vize ücreti ne kadar sorusu yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşların merak ettiği konular arasında.

1121

Yurt dışı seyahatleri, farklı kültürleri deneyimlemek, yeni yerler keşfetmek ve unutulmaz anılar biriktirmek için heyecan verici fırsatlar sunar. Ancak, birçok ülke, yurt dışından gelen gezginlere vize şartı koymaktadır. Vize, bir ülkeye giriş veya çıkış yapabilmek için gereken resmi izindir. Vize alımıyla ilgili merak edilenleri ve nasıl başvurulacağını öğrenerek, seyahat planlarınızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Vize başvurusu nasıl alınır? Sorusunun cevabı haberimizde…

Vize Nedir?

Vize, seyahat etmek isteyen kişinin, hedef ülkenin belirlediği prosedürleri yerine getirerek ve başvurusu resmi makamlarca kabul görerek alması gereken bir izindir. Vize süreci, evrak hazırlama, mülakat gibi aşamaları içerebilir. Seyahat etmek isteyen kişilerin öncelikle uluslararası geçerliliği bulunan bir pasaport edinmeleri gerekmektedir.

Vize başvurusu nasıl yapılır?

Yurt dışına seyahat etmek isteyenler, hedef ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu veya vize başvuru merkezine başvurarak vize işlemlerini başlatabilirler. Bazı ülkelerde çevrimiçi başvuru da mümkündür. Vize başvurusunun kişi tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması oldukça önemlidir.

Vize Türleri

Vize türleri, seyahat amacına göre değişkenlik gösterir.

Öğrenci vizesi

Eğitim amaçlı seyahatlerde kullanılır.

Çalışma vizesi

Çalışma izni gerektiren durumlarda kullanılır.

Turist vizesi

Turistik gezilerde kullanılır.

Geçiş vizesi

Geçiş vizesi ise başka bir ülkeden transit geçişlerde tercih edilirken, resmi görev vizesi diplomatik görevler için verilir.

Gerekli Evraklar

Vize almak için gereken evraklar ülkeden ülkeye değişebilir. Başvuru yapılacak ülkenin konsolosluğundan istenilen evrakların bir listesini temin etmek önemlidir.

Ancak temel evraklar genellikle;

  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Sağlık sigortası
  • Gelir belgesi

Vize Başvuru Süresi:

Vize başvurularının sonuçlanma süresi, başvurunun yoğunluğuna ve ülkenin politik durumuna göre değişebilir. Genellikle 3 ila 15 gün arasında sonuçlanan vize işlemlerinin, özel dönemlerde ve yoğunluk olduğunda daha uzun sürebileceği unutulmamalıdır.

Vize ücreti 2023

Vize ücreti 2023 yılında yetişkinler için 80 Euro olan vize ücreti 120 Euro, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için ise 40 Euro olan Schengen vize ücreti 60 Euro olarak uygulanacak. Vize ücreti, 7 Temmuz 2023 Cuma tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile zamlandı. Maktu harç tutarı yüzde 50 artırılırken 10 yıllık pasaport 5 bin 444 TL oldu. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı olarak maktu harç tutarına yüzde 50 oranında zam geldi.

(Nilay Günay)

Paylaş