Viyadükte "Statik problem" tartışması!

552
İntepe Viyadüğü`nde 15 Mayıs tarihinde başlayan ve 31 Mayıs tarihine kadar sürecek olan çalışmalar devam ederken, viyadükte araç trafiği tek şerit üzerinden gerçekleşiyor. 2013 ve 2014 yıllarında meydana gelen çatlamalarla viyadük teknik olarak eleştirilirken, viyadüğün 10`uncu yılında yapılan çalışmalar tartışmaları yeniden alevlendirdi. ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, viyadükteki çalışmaları eleştirerek, olası bir depremde Çanakkale`ye İzmir yönünden giriş ve çıkışlarda sorunlar yaşanabileceğini ifade etti. 
Karayolları; "Statik problem yok" 
Karayolları 14.Bölge Müdürlüğü`nden yapılan bilgilendirmede, "İntepe Viyadüğü de planlandığı şekilde genleşme derzi onarımlarına başlanılmıştır. Yapılan çalışma önceden planlandığı şekilde sadece genleşme derzi onarımını içermektedir. İntepe Viyadüğünde statik yönden herhangi problem bulunmamaktadır. Sadece rutin bakım onarım çalışmaları kapsamında daha önceden planladığımız genleşme derzi onarımları yapılacaktır. Her iki şeridin tamamlanarak 31 Mayıs tarihinde bitirilmesi planlanmıştır" denildi. 
"Statik problem yoksa neden yağmur suyu birikiyor"
Konuyla ilgili açıklamada bulunan ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Karayolları`nın `statik problem yok` açıklamasını değerlendirdi. "Eğer statik problem yoksa, neden viyadük yapıldıktan sonra viyadük üzerinde yağmur suyu birikmeye başladı" diyen Perinçek, "Yağmur suyu birikmesi şunu gösteriyor, ayaklardan bir ya da iki tanesi oturdu, o oturduğu için de viyaduk üzerindeki oturma alanlarında her yağmur yağdığında yağmur suyu birikmeye başladı. Her yağmurdan sonra yağmur suyu birikmesi bir statik problemidir. Ayrıca, geçen hafta çektiğim fotoğrafta bir çatlak görülüyor; bunun statik problemi olmadığını kim iddia edebilir. Karayolunun viyadük ana gövdesine bağlantı yerlerinde bir boşluk bırakılır. Bu boşluk genleşme, deprem sarsıntılarına ve ağır vasıtaların yarattığı titreşimlerin viyadüğe zarar vermemesi için alınan bir mühendislik tekniği gereğidir. Eğer o boşluk dışındaki bir beton yapıda bir çatlama yada paralanma varsa; o zaman viyadükte bir statik problemi daha var demektir. Çektiğimiz fotoğraflarda görülen beton çatlağı yukarıda sözünü ettiğimiz statik problemi için bir örnek değil midir?" dedi. 
"Tarafsız gözlem yapabilecek bilirkişi heyeti oluşturulmalı"
Önceki yıllarda köprünün altında da fotoğraflar çektiğini diye getiren Perinçek, "Bu fotoğrafta viyadük altından beton parçası düştüğü ve beton içindeki demirler ortaya çıktığı görülmektedir. Bu bir statik problemi değil mi? Çektiğimiz fotoğrafın birinde diğer bir statik sorunu görülmektedir. Viyadük gövdesi yola dik olarak yana doğru 3-5 santim kaymıştır. Bu da bir statik problemdir. Çatlaklar, yağmur suyu birikmesi ve viyadüğün yana doğru kayması gibi olaylar statik problemleridir. Karayollarının `statik problem yoktur` açıklamasının yaptığımız gözlem ve belgelerle çeliştiği net bir şekilde bellidir. Tarafsız gözlem yapabilecek bilirkişi heyeti oluşturulup sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş