Viyadükte ne değişti?

Çanakkale Viyadüğü`nün tehlikeli olduğu gerekçesi ile yapılan eleştirilere hem Haziran ayında AFAD`tan, hem de Ağustos ayında Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`ın talebi üzerine Karayolları 14`üncü Bölge Müdürlüğü`nden yapılan “Tehlike yoktur” açıklamalarına rağmen, viyadükte çalışma başlatılması dikkat çekti. Viyadük üzerinde daha önce çatlayan bölgenin de kazılarak tamirattan geçirilmesi, “Hani viyadükte sorun yoktu, bu çalışma nereden çıktı?” yorumlarına neden oldu.

684
 
 
Çanakkale Viyadüğü`nde 24 Ağustos tarihinde Merkez üssü Ege Denizi`nin Gökçeada açıkları olan 6,5`lik depremin ardından tekrar gündeme gelen yaklaşık 2 yıldır kentte tartışılan tehlikeli olduğu konusu son günlerde yapılan çalışmalarla tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili uzmanların yağmurlar nedeni ile yeni heyelan riskini hala taşıdığını ileri sürdükleri viyadük ile ilgili başta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek`in açıklamaları ve iddiaları ile tartışılan Çanakkale Viyadüğü, tüm inkarlara rağmen tekrar tadilata alındı. Haziran ayı başında Çanakkale Valiliği İl Afed ve Acil Durum Müdürlüğü`nden dün yapılan açıklamada, “viyadüğün alt tarafında meydana gelen ve basında konu alan çatlakların eski yol dolgusu ve tahkim edilip düzenlenen eski heyelan döküntüsü üzerinde yüzey ve yamaçları süzülen suların etkisiyle oluştuğu, gevşek malzemeler üzerinde su etkisiyle meydana gelen çatlakların depremle ilgisinin bulunmadığı ana kaya üzerinde bir deformasyonun meydana gelmediği” ifade edilmişti.
 
 
Ağustos`ta da Karayolları inkar etti!
Çanakkale Valiliği`nin viyadük ile ilgili Karayolları 14`üncü Bölge Müdürlüğü`nden bilgi istemesi üzerine Ağustos ayında ayrıntılı bir açıklama yapıldı. Çanakkale Valiliği`nin servis ettiği açıklamada “jeoteknik proje raporunda heyelan önlemine yönelik imalat çalışmaları tamamlandıktan sonra, kütle hareketinin viyadük üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla, viyadük ayaklarında, açıklıklarda ve vadi bölgesinde daha geniş ölçekli takip ve araştırma çalışmalarının yapılması öngörülmüş olup bu kapsamda ilk aşamada 6 adet sondaj kuyusu açılarak bu kuyulara yerleştirilen 270 metre uzunluğunda inklinometre borusu ile bölgede bir hareketlilik olup olmadığı izlenmekte olduğu, şu ana kadar yapılan ölçümlerde bir hareketlilik gözlenmediği, konunun titizlikle idare tarafından takip edilmekte olduğu, azami hassasiyet gösterildiği` hususu Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünce kamuoyunun bilgisine sunulmak üzere Valiliğimize iletilmiştir” denilmişti.
 
Çatlak bölgede kazılmış!
Daha önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek tarafından tespit edilip gündeme getirilen viyadüğün Çanakkale`den girişinde yolun sağ tarafında meydana gelen çatlağında ciddi bir sorun teşkil etmediği ileri sürülerek, çatlak bölge asfalt ile kapatılmaya çalışılmıştı. Yetkililerin eh fırsattaki inkarlarına rağmen, viyadüğün Prof. Dr. Perinçek`in işaret ettiği bölgesinde geniş çaplı bir çalışma yapılması dikkat çekti. Çatlayan bölgenin de kazılarak sorunun giderilmeye çalışıldığının anlaşıldığı tadilatın ne kadar süreceği bilinmiyor. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, sorunun ne ölçüde çözüldüğü ise merak konusu.
 
“Hani sorun yoktu?”
Viyadükte meydana gelen çatlamalar, heyelan riski gibi iddialar üzerine yetkililer her fırsatta “Sorun yok” açıklamasını yapması, hatta geçen yıl AKP`li vekil İsmail Kaydemir`in bizzat viyadükte inceleme yaparak “Burada bir sorun yok” açıklamasını hatırlatan Çanakkaleliler, “Maden sorun yok bu çalışma da neyin nesi?” diyerek tepkilerini dile getirdiler. “Sorun yok” açıklamalarının ardından yapılan geniş çaplı tadilat çalışması da tedirginliği arttırdı. Vatandaşlar, “Acaba sorun çözüldü mü? Ya da ne ölçüde çözüldü?” sorusu üzerine, viyadükte halen bir tehlike olduğu izlenimine kapıldıklarını dile getirdiler.
Paylaş