Viyadüğün de alternatifi!

Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü`nün 35 öğrencisi, 5 öğretim elemanı ile birlikte diploma projelerini Çanakkale`de Karanlıkliman`da yapıyor. Çanakkale-İzmir karayolunun tek alternatif güzergahı olduğu bilinen, ancak bakımsızlık nedeni ile kullanılamayan Karanlıklimanı`nın sadece bir güzergah olmasının ötesinde bir sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi tasarlanıyor.

1098
 
Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, diploma projesini Çanakkale’de yapıyor. 35 öğrenci ve 5 öğretim elemanının katıldığı proje çalışması, Güzelyalı çıkışından itibaren Troia Milli Parkı’na doğru giden yolu ve yakın çevresini kapsıyor. Bu çalışma, daha önce Prof. Dr. Ülkü Altınoluk’un Gazetemizde gündeme getirdiği, Çanakkale’ye yeni bir “kültür-turizm arteri” önerisi üzerine gerçekleştiriliyor. 2015 çalışmalarına katkı olması üzerine düşünülen tasarım, içinde birçok veriyi barındıran yolun, farklı işlevlerle donatılmasını kapsıyor. “Bu yol, Ophryneion ve Rhoeteion antik kentlerini, Çanakkale Deniz Zaferi’nin düğüm noktası Karanlıkliman’ı ve Troia Milli Parkı’nı içinde barındırıyor” diyen ve proje çalışması ile ilgili olarak bilgiler veren Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, “Yol güzergahı boyunca, bütün Gelibolu Yarımadası Abide’den itibaren panoramik olarak izlenebilmekte. Burada bisiklet yolu, yaya yolu, koşu yolu bantları ile taşıt trafiği ve raylı sistem tasarlanacak. Proje kapsamında dinlenme alanları, kahveler, spor alanları, seyir noktaları, balık tutma iskeleleri, balıkçı barınakları, dalış noktaları ve plajlar yer alacak. Sualtında yapılacak akvaryum hem deniz bilimleri için bir araştırma merkezi hem de sualtı yaşantısının izlenebileceği kapsamda ele alınmakta” ifadelerini kullandı.
 
 
Viyadüğün alternatifi
“Çalışmada, bitki ve hayvan varlığının tespiti, araştırılması, endemik türlerin koruma altına alınması, bölgenin jeolojisinin tanıtılması gibi fonksiyonların da yer alması beklenmekte” diyen Altınoluk, “Nusrat Mayın Gemisi’nin Karanlıkliman’a yapacağı sefer veya geminin burada demir atması, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında bir bakıma `son noktanın konulduğu` bu alanın, simgeleştirilmesi anlamına gelecektir. Burası aynı zamanda Çanakkale İzmir karayolu için tek alternatif güzergahtır. Özellikle viyadükte oluşabilecek, heyelan, yangın, deprem, kaza gibi durumlarda, trafik buraya yönlendirilebilecektir. 2015 kapsamında ele alınan bu çalışma nedeniyle, öğrencilerimiz için bütün olanakları seferber eden Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ayhan Gider’e, bu heyecanı bizimle paylaşan Genel Sekreter yardımcısı Nevzat Küçük’e, Erenköy Belediyesi İmar Müdürü İbrahim Demir’e ne kadar teşekkür etsek azdır” şeklinde konuştu.
 
Paylaş