Vira Bismillah!!!

432
Çanakkale`nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü Balıkçı Barınağında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2022-2023 av sezonu törenle açıldı. Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatifi önünde gerçekleştirilen av sezonu açılış törenine; Vali İlhami Aktaş, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet ELBİ, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erhan Çiftçi, Çanakkale ve Tekirdağ Deniz Ürünleri Avcı ve Üreticileri Birliği Başkanı Naci Karabiber, daire müdürleri ve balıkçılar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan tören de Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erhan Çiftçi ve Çanakkale ve Tekirdağ Deniz Ürünleri Avcı ve Üreticileri Birliği Başkanı Naci Karabiber tarafından birer konuşma gerçekleştirildi. Dün gece yarısı başlayan yeni av sezonu için denize açılacak olan balıkçılar ile bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, "2022 -2023 su ürünleri av sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini diliyor, balıkçılarımıza rastgele diyorum" dedi.
Turan, "Avcılık çeşitliliği bakımından çok örnek bir ilimiz"
Burada konuşan Ak Partili Turan, Çanakkale`nin özel bir kent olmasının yanında aynı zamanda balıkçılık kenti olduğunu belirtti. Balıkçılar için düzenlenen törende bir araya geldiklerini ifade eden Turan, "Av yasaklarımız bu akşam itibarıyla bitiyor. Besmeleyi çekerek denize açılıyoruz. Çanakkale`miz 671 kilometre sahil uzunluğuyla Türkiye`nin ikinci uzun sahili olan güzel bir ilimiz. Avcılık çeşitliliği bakımından çok örnek bir ilimiz. Birçok deniz ürününün içinde barındırıldığı özel bir ilimiz. Çanakkale`mizde 12 bin balıkçımız var. Ortalama olarak balıkçılarımızın yarısı fiili olarak bu işi yapıyor. 835 adet balıkçı teknemiz var, 23 barınağımız var. 9 tane ihracat yapan 14 tane su ürünleri işletme tesisimiz var. 6 adet midye üretim tesisimiz var. Balıkta da iddialı olan bir ilimiz var. Karabiga karidesimiz var. Tescili yapılan çok özel bir karides, ekonomik değeri çok daha fazla diğerlerine göre. Bu bölgede balıkçılığın artması için yoğun mesaimiz var. Bu sene Çanakkale`mizin göletlerine 1,5 milyon kadar tatlı su balığı bıraktık. Hem denizlerimizde hem de tatlı sularımızda balıkçılığın gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Karabiber, "Bu yıl denizlerimizde muazzam bir balık var"
Çanakkale Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erhan Çiftçi ise 4,5 aydan bu yana istirahatte olduklarını, tekne ve ağlarının bakımlarını yaptıkları belirterek, "İnşallah hayırlısıyla iyi bir av sezonu bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, "Bu gece yarısından itibaren inşallah ilk ağlarımızı denize atacağız. Bu yıl denizlerimizde muazzam bir balık var. Çok heyecanlıyız. İki yıldır müsilaj nedeniyle sezonlar sıkıntılı geçmişti ancak bu yıl denizlerimiz çok iyi görünüyor. Hep birlikte inşallah vatandaşlara daha ucuza balık yedirmeye çalışacağız" diye belirterek yeni sezon için iyi dileklerde bulundu. 
Üzen, "1 Eylül itibariyle tezgahlarda doluluk olması bekleniyor"
Sezon açılışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen "Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı Akdeniz hariç tüm denizlerimizde 1 Eylül 2022 tarihinde, Akdeniz`de ise 15 Eylül 2022`de başlayacak. Balıkçılarımız bu gece denizlere açılacak. Tezgahlarda yarından itibaren bolluk bekliyor. Balık tezgâhlarında hazırlıklar tamamlandı. Av yasağı boyunca çiftlik balıkları satışı yapılan tezgâhlarda yarın doluluk olması bekleniyor. Balıkçılarımız tarafından bin bir emek ve zahmetle üretilen ve insan beslenmesinde özellikle çocukların gelişiminde, erişkin insanların sağlıklarının korunmasında ve sürdürülmesinde sayısız faydaları olan su ürünlerinin, bu sezonda da halkımızın bol bol tüketmesini tavsiye ediyoruz. Vira Bismillah diyerek açılışı yapılacak olan 2022-2023 su ürünleri avcılık sezonunun balıkçılarımızın için kazasız, belasız geçmesini, avcılığın bol ve bereketli olmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.
 
Uysal, "Bu sezon balığı bol bekliyoruz"
Çanakkale Su ürünleri Sektör Kurulu Temsilcisi ve ÇTB Başkan yardımcısı Gökhan Uysal yaptığı değerlendirmede; "Çanakkale`miz, 671 km`lik en uzun kıyı şeridine sahip olan bir il. Su ürünlerinde çok önemli bir potansiyele sahip. Bu sezon balığı bol bekliyoruz. Av yasağının kalkmasıyla hamsi, palamut, istavrit bol olacak diye bekliyoruz. Tekne sahipleri özledikleri denizlere açılarak `Vira Bismillah` diyerek ağlarını mavi sularla buluşturacak. Rızkını denizden çıkaran tüm balıkçılarımıza bol bereketli bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum" diye konuştu.
(Nevin Yüksel-Atilla Akın)
Paylaş