Vicdanlara kasko gerek

Avrupa Birliği (AB) kriterleri çerçevesinde hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanununda ve yeni kasko yasasında hayvanları kapsayan düzenlemeler getirilmesi hayvan severleri sevindirdi.

441
 
Çanakkale Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Meliha Danacı 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren başlaması düşünülen ve taslak halinde olan kasko yasasında sürücünün çarptığı hayvanın tedavi giderlerini trafik sigortasından karşılayabilmesinin Türkiye adına önemli bir adım olduğunu belirtti.
 
“İnsanda vicdan ve merhamet yoksa çarptığı canlıyı bırakır kaçar”
Danacı: “ Mevcut yasaya göre, bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücüye hayvan başına 406 TL idari para cezası uygulanıyor. Sürücü bir hayvana çarpınca onu veterinere götürmek ve tedavi masraflarını karşılamak zorunda. Eğer kaçarsa plakası tespit edildiğinde ve bu ihbar edildiğinde o sürücü 406 TL para cezası alıyor. Bu tümüyle vicdani bir durum. İnsanda vicdan ve merhamet yoksa canlıyı bırakır kaçar. Öncelikle vicdanlara kasko gerek. Yine de sevindirici bir gelişme ve insaniyet adına bir adımdır. En azından sürücü maddi nedenden kaynaklanan bir durumdan dolayı veterinere götürmüyorsa artık götürür. Tasarı hayata geçerse kaza sonucu yaralanan sokak köpeği, inek veya ayağı kırılan atın tedavi masrafları, zorunlu trafik sigortasıyla garanti altına alınmış olacak. Bu düzenlemeyle sürücülerin çarptıkları sokak hayvanlarını öylece kaza mahalline bırakıp gitmesi yerine, insani görevlerini yerine getirerek yaralı hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine ulaştırması mümkün olacak. Olumlu bir gelişme ve memnun oluruz” dedi.
Paylaş