Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nün, “mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği” iddiasıyla “müstafi” (istifa etmiş) saydığı Yenice Meslek Yüksekokulu’nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu’nun (48) yakalanmış olduğu kemik iliği kanserine yenik düştü. Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu’nun cenazesi dün Şişli Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Kilyos Mezarlığı’na defnedildi.
Yaşanılan trajedi
Maaşının kesilmesine neden olan işlemden haberdar olduğunda yoğun bakıma kaldırılan Yahyaoğlu’nun avukatı, işlemin iptali için dava açtı. Üniversitenin Yahyaoğlu’nun kanser olduğundan çok net haberi olduğu savunulan dilekçede, buna karşın raporlarının gerçekliğinin bile sorgulattırıldığı belirtildi. Bilinci kapalı olan Yahyaoğlu’nun ailesi, kendisinin kanser olduğuna üniversiteyi inandırabilmek için dilekçesinin ekine hastane odasındaki fotoğraflarını eklemek zorunda bırakıldı.
Müstafi sayıldı
Üniversite Personel Daire Başkanlığı, Disiplin Yönetmeliği uyarınca meslekten atılması talebi YÖK tarafından reddedilen Yahyaoğlu’nun, “31 Ekim 2012-14 Kasım 2012 arasında mazeretsiz olarak mesaisine gelmediğinden” bu kez de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi uyarınca “müstafi” (istifa etmiş) sayılmasını talep etti. Bu talebe, 21 Kasım 2012 tarihinde Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar da “olur” verdi. Kanser olduğunu üniversite yönetimine ne yapsa inandıramayan Yahyaoğlu, maaşının kesildiğine dair yazıyı da hastanede öğrendi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı yoğun bakım ünitesine kaldırılan Yahyaoğlu, avukatı Seyfettin Uzunçakmak vasıtasıyla Çanakkale İdare Mahkemesi’nde işlemin iptali istemiyle dava açtı.
Suçu kanser olmak
Üniversitenin müstafi saydığı Yahyaoğlu’nun, “multipl miyelom=kemik iliği kanseri kesin tanısı” ile yatarak tedavi gördüğü belirtilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Oldukça sıkıntılı günler geçiren Yahyaoğlu, kemik iliği kanseri gibi son derece ağır bir hastalığa karşı mücadele vermeye çabalamaktadır. Davalı üniversite yönetimi Yahyaoğlu’nun hasta olduğunu çok net bir şekilde bilmektedir. Yahyaoğlu’nun tek suçu, kanser gibi bir hastalığın çaresizliğini yaşamasıdır. İşlem en başta evrensel insan haklarına aykırılık teşkil etmektedir.”
Laçiner;” belge gelince işler halledilir” demişti
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, `mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği` iddiasıyla `istifa etmiş` sayılan, kemik iliği kanseri tedavisi gören Yenice Meslek Yüksekokulu`nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu ile ilgili yasalara göre işlem yapıldığını söylemişti.. Rektör Prof. Dr. Laçiner, "Mevzuata göre yazılı belge üzerinden hareket edilir. Bize hocamızın durumunu anlatır belge geldiği zaman ona göre işler halledilir" dedi.
ÇOMÜ Rektörlüğü kendini savundu
Kanser hastası olan ve yaşama yenik düşen Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu’nun müstafi(istifa etmesi)i sayılması haberi üzerine ÇOMÜ Rektörlüğü yapmış olduğu açıklama ile bu olayda kendilerinin olumsuz bir tutumlarının olmadığını bildirdi. Rektörlük adına yapılan açıklamada”Öncelikle resmi kurumlarda tüm işlemlerin (işe başlama ve müstafi sayılma da dâhil) resmi evrak üzerinden yapıldığını ve sıkı kurallara bağlandığını hatırlatmak gerekir. Kurumların müstafi sayma konusunda evrak olmaksızın kullanabilecekleri herhangi bir yetkileri bulunmamaktadır. Buna rağmen Sayın Yahyaoğlu’nun rahatsızlığını göz önünde bulunduran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2011 ve 2012 yılları içerisinde yapılabilecek her türlü kolaylığı göstermiş, belge gecikmelerinde bazen risk alınarak, çalışan lehine hareket edilmiştir” denildi.
Zorunlu olarak işlemelere başlanmıştır.
Rektörlük açıklamasında şunlar kaydedildi:”Ancak 23 Ekim 2012 tarihinden 14 Aralık 2012 tarihine kadar geçen 52 günlük sürede Sayın Yahyaoğlu’nun durumunu belirtir hiçbir rapor veya bilgi Üniversite’ye ulaştırılmamıştır. Bu gibi durumlarda yasalar çok açıktır. Mevzuat bu gibi hallerde kuruma veya yöneticilere herhangi bir alternatif bırakmamaktadır. Buna rağmen çalışanımızın zarar görmemesi için Sayın Yahyaoğlu lehine gerekli beklemeler yapılmış, ancak geçen sürenin yaklaşık olarak 2 aya ulaşmış olmasına rağmen, durumu belirtir herhangi bir rapor veya belge sunulmaması nedeniyle zorunlu olarak işlemlere başlanmış ve ilgili kişinin müstafi sayılması yasanın zorunlu emri üzerine ilgili birimlerce önerilmiştir.”