Vebali ağır olur

Barışkent 1 Sitesi (98 daire) Genel Kurulu ilginç bir karar imza attı.Site bahçesinde bulunan ağaçların görüntüyü engellediği gerekçesiyle kesilmesine karar verildi.

1094
 
 
Yurdun dört bir yanında ağaçlarını korumak için mücadele eden insanların varlığı söz konusu iken 98 kat malikinin olduğu Barışkent1 sitesinde 34 üyenin katılımı ile yapılan genel kuruldan görüntü engellemesi gerekçe gösterilerek ağaçların kesilmesi kararı şok etkisi yarattı. Kafasına isteyenin ağaç katliamına yol açacağı şeklinde emsal etkisi yaratacak bu karar aynı zamanda kamu malına zarar verme anlamına gelmektedir. Çünkü kanunlarımızda herhangi bir ağaç toprak ile buluştuktan sonra, yani dikiminden hemen sonra kamu malı olarak tanımlanır
 
Türk ceza kanuna göre cezası 4 yıla kadar hapis
Türk Ceza Kanununun 152/1-c maddesine göre Mala zarar verme suçu “devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun her türlü dikili ağaç fidan veya bağ çubuğu hakkında” işlenmesi halinde fail hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur şeklindedir.
 
 
Çanakkale belediyesi ve Esenler Mahalle Meclisi devreye girmeli
Hızla betonlaşmanın kentlerde ciddi bir tehlike olduğu günümüzde ağaç kesimleri konusunda belediyeler, sivil toplum örgütleri ve çeşitli platformlar ağaç kesimlerini sadece mülk sahiplerinin iradesine bağlı olarak ele alınmasına karşı tavır almalıdırlar. Kamusal menfaatlerin oylamalarla korunamayacağı gerçeğinin bilinciyle özel mülklerdeki ağaç kesimlerinin kesinlikle önüne geçilmelidir. Sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımız, suya erişim, temiz hava gibi temel insan hakları oylama konusu yapılamaz Bu konunun emsal teşkil ederek isteyenin “görüntümü engelliyor” gerekçesiyle ya da yeni yapılaşmalara alan açmak amacıyla ağaçların kesilmelerini engelleyici önlemlerin alınması geleceğimize sahip çıkmak adına önem taşımaktadır.
 
Çanakkale kamuoyu gelişmeleri yakından takip edecek
Barışkent Sitesi 1 Yönetiminin almış olduğu bu kararın akibeti çevresel değerlere duyarlı vatandaşlar tarafından yakından takip edilecek. Kentlerimizin betonlaşmaya karşı çevresel değerlerinin korunması için sorumluluk alınmasının geleceğimize sahip çıkmak, sağlıklı çevrede yaşam hakkının korunması açısından önemine dikkat çeken çevre duyarlılığı olan vatandaşlar bu karara ilişkin gelişmeleri yakından takip edeceklerini kamusal alandaki ortak menfaatler adına müdahil olacaklarını bildirdiler.
Paylaş