Vatandaş deprem kritiğinden usandı

Yaşanan her deprem sonrası kritik edilen inşaatlarda bina güvenliği, eşyaların sabitlenmesi, alınması gereken ama alınmayan tedbirler ve uzmanların birbirinden farklı görüş bildirmeleri vatandaşları usandırdı.

1072
Deprem kuşağında yer alan Çanakkaleli vatandaşlar oturdukları konutların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda net bir bilgiye sahip olmakları gibi, kentte yeni yapılan yapıların denetim firmaları tarafından sıkı denetlendiği gerekçesiyle deprem mevzuatına uygun olduğunu, ama eski ve yaşlı yapılar için endişe duyduklarını belirterek, her deprem sonrası deprem uzmanlarının birbirinden farklı görüş bildirmesi neticesinde kime inanacaklarını bilemediklerini ve bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdiler. Deprem konusunda vatandaşların görüşleri şu şekilde:
 
 
Nilgün Altan;
“Biz Esenler’de oturuyoruz. 1999’da yaşanılan büyük depremden sonra bizim şu an oturduğumuz bina yapıldı. O yüzden deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünüyoruz. Bir de Esenler Mahallesi’nin kayalık bir zemin olması dolayısıyla depreme karşı güvenli olduğunu duyduk. Bizim binamız 7 katlı ve biz yönetimle bir araya gelip depremle ilgili de konuştuk. Ama ortada net bir bilgi yok. Geçen gün bir ev baktık. Yeni yapılan evlerin hepsinin denetlemelerinin yapıldığı ve depreme dayanıklı olduğunu söylediler. Yeniler tamam da, Çanakkale’de eski yapı da çok fazla. Onların durumunu da iyi değerlendirmek gerek. Bunun yanında kişisel tedbir almadık. 1999 yılındaki depremin ardından bir deprem çantamız vardı, aylarca durdu, sonra kaldırdık. Her deprem sonrası aldığımız bilgiler de kafamızı fena halde karıştırıyor. Bu konuda bir uzman çıkıyor, bu deprem büyük depremin habercisi diyor, başka bir uzman çıkıyor yok öyle bir şey diyor. Bu konuda ehil kim? Kime inanalım, kimin açıklamasını dikkate alalım şaşırdık kaldık.”
 
 
Arzu Sezek;
“Bizim ev iki katlı. Kepez bölgesinde oturuyoruz, ama hiç de öyle içimiz rahat değil. Çanakkale’de deprem konusunda yeterli önlem alındığına ise inanmıyorum. Geçenlerde Kepez’de yapılan bir inşaatın temel atma çalışmalarına şahit oldum. 10 metre dibinde midye çıkıyordu. Binanın altı resmen su. Bunları biliyoruz, ama yine de bile bile oturuyoruz.”
 
 
Abdullah Özdemir;
“960 TOKİ’de oturuyoruz. Depreme dayanıklı olduğunu biliyoruz. Çanakkale merkezde depreme dayanıklı binalar az. Bina yaşı çok fazla. Ortalama 40 yaşın üzerinde binalar var. Bu konuda kurumlar yeteri kadar çalışıyor mu bilemiyorum. Ben evimi yaptırırken tüm mobilyalarımı sabitlettirdim. Olası tüm tehlikelerle birlikte, deprem riskini de düşünerek o şekilde bir tedbir aldım.”
 
 
Mehmet Gövdetaşan;
“Esenler’de oturuyoruz. Evimiz 6 katlı. Binamız 4 yıllık bir bina olduğu için depreme dayanıklı. Bence Çanakkale’de son zamanlarda inşaat sektörü gelişti ve yapılar ciddi şekilde denetleniyor. Ama müteahhit tanıdıklarım var, onlar eski binalar hakkında iyi şeyler düşünmüyor. Yeteri kadar güvenli değil, zaten Çanakkale de deprem kuşağında. Ben Coğrafya Bölümü’nde okudum. Şu an üniversitede okuyan arkadaşlarım var mesela Stadyum çevresinde kalıyorlar, evler oldukça eski. Eski binaların revize edilmesi gerek. Kişisel olarak da benim alanım olduğu için konu, ailemdekileri ve çevremdekileri depreme karşı nasıl önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıyorum.”
Paylaş