Varsa yoksa delege seçimleri!

1159

 CHP İl Başkanı Nejat Önder, dün parti il merkezinde düzenlediği basın açıklamasında CHP Merkez İlçe delege seçimlerine değindi. CHP’li Önder, “Bu partini seçilmişlerine, örgütün işlerine karışmayın diyen, genel başkanımız Kılıçdaroğlu’dur. Bu partinin sayesinde makam ve mevki elde etmiş arkadaşlarımızın, bu gücünü borçlu olduğu üyelere karşı kullanmamaları konusunda defalarca talimat vermiştir. Ama parti içi seçimlerinin başladığı Çanakkale’de, iki grubun yarıştığı seçimlerde maalesef bu talimata uymayan belediye başkanımız, belediye başkan yardımcımız, işçiler ve memurlar bu seçimin göbeğinde olmuştur. Talimata rağmen. İl başkanı genel başkanlığı temsil eder. Çanakkale’de genel başkanını temsil eden de benim. Partimin genel başkanını tüzüğümüzün ve yönetmeliğimiz ışığında takip emek benim görevim. Basında da sizin de şahit olduğunu gibi beni tanımadığını söyleyen bir belediye başkanı var. Belediye başkanına ne demeli? Adap ve siyasi ahlak… Oraya kendisini davet ediyorum. Ortada hepinizin bildiği üzere iki gurubun yarıştığı seçimlerde çok ciddi iddialar bulunuyor. İl başkanı olarak benim genel talimatları yerine getirmem gerekiyordu. Değerli arkadaşlar İsmetpaşa mahallesinde bir olumsuzluk vardı. Bir üye oy atıyordu. Bu kabul edilecek bir şey değil. Burada CHP terbiyesi gerekiyor. Bu arkadaşın olumsuz davranışı basına sızdırıldı, hep beraber gördük. Ben il başkanı olarak iki grup yarışıyor herhangi bir grup kazanmadı Çanakkale’de. Kaybeden CHP oldu. Benim partim büyük bir yara aldı. Bu kaseti, sandığa oy atan kişiyle beni bağdaştırdılar. Sonuçta iki mekan kamera kayıtlarına savcılık el koydu. O sonraki mesele. Şimdi burada bunu grubun bir tanesi avantaja çevirme adına. Belediye meclisi üyelerine İntepe, Kumkale’de yapılan seçimlerde üyelere gösterildi. Siyasi ahlak neyi gerektiriyordu, böyle bir olayla il başkanlığına gelmeliydi. Bana gelen belgeleri ben ne yaptım genel merkeze götürdüm. Lütfen bu konuya el atın dedim. Bu arkadaşlardan hiçbir tanesi ismetpaşa ilçe yöneticisi bandını bana getirmedi. Ama Muharrem Erkek milletvekilimiz, Manisa’da o videoyu herkese gösterdi. Belediye başkanı belediyede gösterdi. Sonuç olarak buradan bir kez daha ikaz ediyorum.  Bireysel ikbaliniz için buna bir son verin. Çanakkale’de CHP kaybediyor” dedi. 

 
Kaybeden CHP oldu vurgusu 
“Bendeki kaset olayını bilenler kendini temize çıkarmak adına partimizin imajının yerle bir olmasını göze aldılar” diyen Önder, “Bireysel ikballer öne geçti. Tüzüğü ve yönetmeliğin hakkımız olduğu için, kullandığımız için iddialara konu olan arkadaşlarımız bizi de ilişkilendirerek kaset yayınladılar. CHP’de Çanakkale imajının yerle bir olması için çalışmaları başlatmıştırlar. Bu arkadaşlar sorumludur bu süreçten. İsmetpaşa mahallesinde hiçbir CHP’linin kabul etmeyeceği görüntüleri keşke görselerdi.  En azından bu belgeyi bize getirseler ve bizim gereğini yapmamızı bekleselerdi, daha ahlaklı olurdu diye düşünüyorum. Arkadaşlarımız bunu basına sızdırarak kendilerince karşı tarafı yıpratarak kendi suçlarında örtmeye çalıştıkları gibi grubu nasıl avantajlı hale getiririz demişler. Maalesef kaybeden CHP oldu. Hata ettiler. Bu partide ihracı gerektiren ciddi bir suçtur. Genel başkana bilgi vermek hem sorumluluğum, hem görevim. Ortaya çıkan hukuksuzluğa, bu ilkesizliğe müdahale etmek benim görevimdi. Örgüt terbiyesi olarak ben tercihimi genel başkandan yana kullandım. Sonrasında yaşanan süreç genel merkezindeki süreçtir” ifadelerine yer verdi. 
 
“MYK kararı tüzük ihlalidir”
MYK kararı ile ilgili olarak ise Önder, “Şimdi sizlere şunu söylemek istiyorum. MYK kararı gereği seçimler kabul edilmiştir deniyor. CHP’yi kuran köklü bir partiyiz. Bu tamamen bir tüzük ihlalidir. 51’inci madde derki; ‘il başkanlığının aldığı karar kesindir.’ Genel başkanımız dışında bu arkadaşların alt kadroyla ilişkisini biliyorum. Aynı zamanda bu hukuki bir mesele olacaktır.  Değerli arkadaşlarım bu bir tüzük ihlalidir. İl başkanlığı makamını kimseye kirlettirmeyeceğiz. Bu vahim süreçte hem parti hem de kamuoyuna açıklama yapmak il başkanı olarak benim temel görevimdir. Benim kendime olan vicdani sorumluğudur. Halkımız bizden birbirimizle kavga etmemiz değil, iktidar için birlikte sinerji yaratmamızı ister. Genel merkeze itirazım bundandır. İtirazım artık isyan boyutuna gelmiştir. İsyanımda adalet için, duyarsızlık içindir” dedi. 
 
DİSK Şube Başkanı Acar’a tepki 
Önder, “Şimdi basında çıkıyor, belediye başkanı demeci var. Ben hiçbir şekilde delege seçimlerine müdahil olmadım demiş. Artık imdat, imdat, imdat diyesim geliyor. Değerli arkadaşlar yakın zamanda DİSK başkanı açıklama yaptı. Benim beyanımla ilgili. Ben o arkadaşın kendi özgür iradesi ile açıklama yapmadığıma inanıyorum. Eline tutulan bir kağıdı okumak zorunda kalmış: Ben kişisel hırslarım için bütün birimleri dolaştım, hiçbir arkadaşa baskı yapıldığını duymadım. Ben başkalarının ekmeklerini yiyecek kadar basit bir insan değilim. Ey sendikacı kardeşim sen emirle, talimatla iş yapıyorsan, bu emeğin hakkını nasıl koruyacaksın. DİSK başkanına sesleniyorum, bir önceki disk başkanın yaptığı hata sebebiyle işçilerin bir bölümü sabah 8 akşam, 5 buçuk bir diğer bölümü 8, 6 buçuk çalışıyor. İşte bu tür şişçinin haksızlıkların arkasında olmalısınız, siyasetin arkasında olamamalısınız” dedi. 
 
“Kamera görüntü alınmasını sahte oydan daha çok lanetliyorum”
Önder, “Elimizdeki belgelerle hukuki süreci başlattığımızı söyledim. Rebiye Hanım ne diyor? Ben siyasi başkan yardımcısıyım. Rebiye Hanım siyasi başkan yardımcısı değil. Belediye grubunun başkanı. Meclisten seçilmiş biri değildir. Parti içinde seçilmiş kişilere bakalım. Kültür birimi Rebiye Ünüvar’a bağlı. Kültür biriminde çalışan kaç arkadaş varsa hepsi görevli. Delege üye koşturuyor. Seçimlerde kayıtlar da var resimler de var. Bir arkadaşımızın yaptığı bir şey, kınıyorum diyor. Bana göre seçim yerlerinde dışarıdan kamera ile izleniyor olması. Oy kullananların hangi pusulayı attığını izleniyor olması oy verildiğini gözlemleniyor olmasını daha çok lanetliyorum. Biz hangi partiyiz. Çıkıyorlar. İşçi başkanın basın açıklamasına karşı, cevap veriyorlar. Çünkü suçluluk duydular. Kendilerini aldatıyorlar, Algı operasyonu yapıyorlar. Belediye başkanımız da bunu kullanıyorlar. Burama geldi artık. Seçimler devam ediyor. Ben CHP’yi nasıl kurtarırım noktasındayım. Ayağa düştük, herkesin elinde kamera. Bunlar doğru mu değil. Nereye gidiyor, Ahmet olur, Mehmet olur. Onlar kazanmaz arkadaşlar. CHP kaybediyor, ben onun için bu siyasi arkadaşlarımıza bu partide ulu önder Atatürk’ün emeği var, İsmet İnönü’nün, İsmal Özay’ın emeği var. Bu emekleri bireysel olarak hırslarınız için yok saymayın. Ben bu parti için mücadeleme devam edeceğim” ifadelerine yer verdi. 
 
Belediye Meclisi krizine sessiz kaldı
CHP İl Başkanı Nejat Önder, Belediye Meclisindeki kriz ile ilgili olarak ise, “Bugün Belediye Başkanımız özür dilediğine göre bir yanlış var, yanlış olmadığı yerde özür olmaz. Belediye Meclisinde olan bir şey, özür olduğuna göre bir yanlış vardır, çok detaya girmek istemiyorum” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş