havadurum

"Vaka oranları artsa da yatan hasta sayısı artmadı"

453
Havaların soğuması ve yüz yüze eğitime başlanması ile birlikte vaka oranlarının nasıl etkileneceği de merak konusu olmuş, birçok ilde vakalar yeniden yükselişe geçerken, Çanakkale`de de vaka oranlardaki artış dikkat çekmişti. 25-Eylül-1 Ekim arasında Çanakkale`de 100 bin kişide 130,37 olan vaka oranı, 1- 8 Ekim tarihleri arasında 142,55 olarak açıklanmıştı. Çanakkale yine aşılanma oranı en yüksek iller arasında olmaya devam ederek, oran yüzde 80,7 olarak belirtilmişti. Konuyla ilgili Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, vaka oranları artsa da bu artışın hastane yatan servis ve yoğun bakım hasta sayısına yansımadığını vurguladı. 
 
"2 aydır aynı sayıda devam ediyor"
Erensoy açıklamasında; "Vaka sayısı artışı devam ediyor. Havaların soğuması ile birlikte bu şekilde bir artış olmasını bekliyorduk. Ancak yoğun bakım ve servis yatışlarında son 3 ayda herhangi bir değişiklik yok. 2 covid servisi bir tanede covid yoğun bakımı açık. 2 aydır bu şekilde devam gidiyor. Yani vaka sayısı artmasına rağmen hastane servis ve yoğun bakım yatışlarında herhangi bir artış olmuyor" dedi. 
 
"Vaka sayılarındaki 2 kat artışı yoğun bakım ve servislerde görmüyoruz"
Bunun Çanakkale için iyi bir durum olduğunu belirten Erensoy; "Bunu açıklaması şu; `bu durum Çanakkale`nin aşılama oranı en yüksek olan illerden birinin olmasının avantajı bizde şu anda aşılama oranında ki artışın karşılığını alıyoruz.` Yani aşılama oranları yüksek bir şehir olarak hastane yatışlarımız birçok şehre göre çok daha iyi bir durumda. İki hafta öncesine göre vaka sayılarında neredeyse 2 kat artış varken, aynı artışı yoğun bakım ve servis artışlarında görmüyoruz. Bizim de en çok söylediğimiz şey aşı bulaşmaya engel olmasa bile hastalığın geçiş sürecini çok değiştiriyor" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş