havadurum

Üzen; “Vize engeli kalksın”

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Kaya Üzen, belli bir seviyeye gelmiş işadamlarının vize engellerinin kaldırılması gerektiğini ifade ederek; “Uluslararası arenada gücümüzü gösterip ilerleyelim” dedi.

537
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Kaya Üzen, işadamlarının en büyük sorunlarından bir tanesinin vize sorunu olduğunu bildirdi. Vize konusunda yaşananlar TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray’ı karşı karşıya getirmiş eş seçimi konusunda bir polemiğe  dönüşmüştü. Hisarcıklıoğlu’nun da belirttiği gibi işadamlarının Avrupa ülkelerinden vize alırken çektiği sıkıntıların bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini bildiren Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Kaya Üzen “Vize sorunu Türk işadamının önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Bugün bir telefonla görüşüp ertesi gün gitmen gerekiyor fakat önünde vize gibi ciddi bir sorun var. Bunun için geçen süreç hem şirketlere hem kurumlara hem ülkemize ciddi kayıp verdiriyor” dedi.
 
“Uluslararası arenada gücümüzü gösterip ilerleyelim”
Konunun memur kesimi ile karşı karşıya gelme anlamı taşımadığını belirten Başkan Üzen, “Konsolosluklarda iş adamlarının işlemleri uzun sürüyor. Bu vizeler kalksın ki uluslararası ticaret çok daha farklı noktalara gelsin” dedi.
 
Başkan Üzen şunları söyledi; “ Uluslararası piyasalarda büyük olmak kadar hızlı olmak da çok önemli. İşi adamları için vize ciddi anlamda sorun. Belli ülkelerin konsolosluklarında işlemler çok yavaş yürüyor. Ciddi süreçler alıyor. Hızlı hareket etmemiz gereken süreçte bu tür vize ile ilgili sürelerin uzaması bunlarla ilgili çeşitli mülakatlara işadamlarının tekrar tekrar çağrılması bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu vizeler kalksın ki uluslararası ticaret çok daha farklı noktalara gelsin.  Belirli standartlarda, ihracat yapan belli konularda belli yere gelmiş firmalara en azından bu tür imkanlar verilsin vize de kolaylık sağlansın. Örnek olarak firma makine ihraç ediyor, teknik personel göndermesi lazım makine gidiyor ama teknik personel daha uzun bir süre sonra gidebiliyor. Bunların her biri kayıplara neden oluyor. Bunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Memura veriliyor bize de verilsin diye bir şey yok. Sadece iş dünyasının ekonomiyi dinamik tutan Türkiye’nin bugünkü büyümesinde en etkin olan kurum kuruluş yöneticileri ve belli profesyonellerin vize ile ilgili engellerin kalkmasını istiyoruz.”
 
TOBB’dan ‘eşinizi bürokratlardan seçin’ tavsiyesi
Kaya Üzen’in görüşlerini açıkladığı vize konusunda;  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray arasında ilginç bir tartışma yaşanmıştı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarının Avrupa ülkelerinden vize alırken çektiği sıkıntıları anlatarak “Ama eşi öğretmen olan kuyruğa girmeden vize alabiliyor. Dünyanın 80 ülkesine ihracat yapan iş adamı ise kuyrukta bekliyor. O yüzden bürokratlarla, memurlarla evlenin” dedi.
 
Hisarcıklıoğlu’nun ardından Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ise her fırsatta bürokratların hedef haline getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, TOBB?Başkanı Hisarcıklıoğlu’na “SPK’da çok bekar bürokrat var. Onlardan da eş seçebilirsiniz” diyerek çöpçatanlık polemiğine dönüşen bir tartışma yaşandı.
Paylaş