Üzen; “Kazdağları’nın tahrip edilmesini istemiyoruz...”

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Kazdağları ve çevresindeki altın arama çalışmalarının tarım sektörüne zarar verdiğini açıkladı. Üzen, tarım sektörü için oksijen kaynağı olan Kazdağları’nın tahrip edilmesini istemediklerini söyledi.

461
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen zeytin ve zeytinyağı panelinde konuşan ÇTB Başkanı Kaya Üzen, yer üstündeki altının zeytin olduğuna dikkat çekip, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a kente özgü ürünlerin olduğu sepeti takdim etmişti. İçerisinde zeytin, zeytinyağı, Ezine peyniri, Gelibolu sardalyesi gibi bölge ürünlerin bulunduğu sepeti Bakan Çağlayan’a teslim eden Üzen; “Çok lezzetli ve değerli olan ürünleri ancak size tarım ve tarıma dayalı sanayi ile iştigal eden bizler verebiliriz, böyle bir sepeti size MADENCİLER asla veremez” demişti. Konu ile ilgili açıklama yapan Üzen; “Sayın Bakan Çağlayan’a, Çanakkale’ye özgü ürünlerin bizim için ne kadar önemli olduğunu ve dolayısıyla da özellikle o bölgede zeytin ve zeytinyağı ile ilgili hassasiyetimi dile getirdim. Ben burada şunu kastetmiştim. Kazdağları’nın Çanakkale tarımı ve turizmi için önemini kastettim” dedi.
 
“İki ağacın bile kesilmesi zarar veriyor”
ÇTB Başkanı Kaya Üzen, altın arama çalışmaları sırasında iki ağacın bile kesilmesinin tarıma zarar verdiğini söyledi. Üzen; “Altın arama çalışmaları bir metrekaresine de zarar verse, bunun tarıma zarar vermemesi mümkün mü? Kazdağları’nda iki tane ağaç kesilse bile bu bizim için zarar değil mi? Sonuçta, biz Kazdağlarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Açıkça söyleyeyim. Bizim için ekonomik değeri ne olursa olsun, Çanakkale’nin tarım ekonomisi için Kazdağları oksijen kaynağıdır. Dolayısıyla Kazdağları’nın tahrip edilmesini istemiyoruz. Tabii, altın arama çalışmalarının çevreye vereceği zarar ile ilgili bir bilgi kirliliği var. Ancak, eğer bu altın arama çalışmaları, Çanakkale ekonomisine ve turizmine zarar verecekse bence Kazdağları’ndaki kaynakların açığa çıkartılması en son iş olması lazım. Bu konuda biz taraflıyız. Çünkü, biz tarım ve tarıma dayalı sanayinin temsilcileri olduğumuz için biraz da olaya taraflı bakıyoruz” diye konuştu.
Paylaş