Üzen’den teşvik sistemi değerlendirmesi
Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kaya Üzen, yeni teşvik sistemini değerlendirdi...
ÇTB Başkanı S. Kaya Üzen TOBB ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla yapılan Yeni Teşvik Sistemi Toplantısı’na katıldı. TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemini oda ve borsa başkanlarına anlattı. Söz konusu toplantıda, oda ve borsa başkanları da Yeni Teşvik Sistemi hakkında görüş ve önerilerini paylaştı.
Türkiye’nin 2011 yılını yüzde 8,5’luk rekor bir büyüme ile kapattığını belirten Üzen; “Çin ve Arjantin’den sonra dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduk. Bunu da Türk özel sektörü yaptı” dedi. Bu başarı hikayesinin nasıl yazıldığına dikkat etmek gerektiğini belirten Üzen; bir yanda batıdaki Avrupa’da büyük bir ekonomik kriz yaşandığına, Avrupa Birliği ekonomileri küçülürken, AB vatandaşlarının hayat standartlarının düştüğüne, öbür taraftan da güneyimizdeki ülkelerin siyasi sorunlarla boğuştuğuna ve yeni bir sistem kurmanın sancılarını yaşadıklarına dikkat çekti. Üzen özellikle illerin bölge sınıflandırmaları konusunda kafa karışıklığı yaşadığını ama, bu teşvik mekanizmasının hem yapılış biçimi, hem de içeriği açısından çok farklı ve son derece kapsamlı olduğunu dile getirdi.
“Birincisi, ilk defa özel sektörün görüşleri sürecin en başından itibaren çalışmalara yansıtılmıştır” diyen Üzen şu şekilde konuştu: “Bu süreçte Türk özel sektörünün çatı örgütü olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sürece ciddi katkı sağladık. Yeni teşvik mekanizmasında gördüğümüz bir diğer önemli husus da tüm sektörleri pozitif etkileme potansiyeline sahip yatay sektörlerin de destek kapsamına alınmasıdır. Eğitim, ulaştırma gibi yatay alanların her bölgede stratejik yatırımlar olarak desteklenmesine yeni teşvik paketi kapsamında öncelik verilmesi son derece olumludur. Böylece, özel sektörün okul yatırımları, eğitimde fiziki kapasitenin arttırılmasına ve Türkiye’deki beceri açığı probleminin çözümüne katkı sunabilmesi için ciddi bir imkan sağlanmıştır. Ulaştırma alanındaki yatırımların desteklenmesi ise bölgelerin çevresindeki iller ve yurtdışındaki pazarlar ile bağlantı düzeyini arttırarak lojistik maliyetleri azaltabilecektir. Bu teşvik sisteminde dikkati çeken üçüncü önemli husus da vergi indiriminin firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesidir. Biliyorsunuz önceki sistemde vergi indirimi teşvikinden yararlanabilmek için yatırımı bitirmeniz ve yeni yatırımdan kara geçmeniz gerekiyordu. Bir başka deyişle tulumba akmaya başladıktan sonra destek geliyordu. Şimdi, devlet tulumbaya su dökecek. Sadece işletme aşamasında değil de, yatırım aşamasında da vergi indirimi yapılabilecek. Hem de birinci bölge dışında, sadece yatırım yaptığınız işten değil, tüm şirketin kazancından vergi indirimi alabileceksiniz.”
Türkiye`nin en geri kalmış illerine, emek yoğun sektörleri göndererek, istihdam sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Üzen; “Amaç, insanların doğduğu yerden doyacağı bir sistemin hazırlanması” dedi. Teşvik Sistemi`nin, bir çok yeniliğin getirildiğini de vurgulayan Üzen, kobi tanımında önemli makas değişikliği yapıldığını ve ``AB Tanımlı Kobi Sistemi``nin getirildiğini söyledi.