"Uzaktan eğitim kaosla geçiyor"

936
Yarıyıl tatili yaklaşırken, yüz yüze eğitime geçilip geçilmeyeceği de merak konusu oldu. Bilim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamada vaka sayılarında ciddi bir azalma görüldüğü, ikinci yarıyılda yüz yüze eğitime iller bazında karar verilebileceği belirtildi. Milli Bakanlığı tarafından sömestr veya 15 tatil olarak da bilinen yarıyıl tatiline 2. dönem yapılacak ara tatilde eklenerek öğrencilerin 21 gün tatil yapması kararı alındı. Vaka sayısının gidişatına, hasta sayısı dikkate alınarak 15 Şubat 2021`de okulların yüz yüze mi uzaktan mı açılacağına karar verileceği belirtildi. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar ve Eğitim İş Çanakkale Şubesi Başkanı Serkan Serbes uzaktan eğitimi ve yüz yüze eğitime geçilmesine dair görüşlerini gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştılar. Uzaktan eğitimin ciddi sıkıntılarla geçtiği başta öğretmenler olmak üzere veli ve öğrencilerde psikolojik sorunlara sebep olduğunu ifade eden sendika başkanları, yüz yüze eğitime dair ise okullarda alınması gereken tedbirlerin şu ana kadar sağlanmadığını söylediler. 
 
"Yüz yüze geçmemizin tek koşulu 28 gülük tam kapanma"
Tam kapanma olmadan yüz yüze eğitime geçilmesinin bir çözüm olmayacağını belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Hacımusalar; "10 Ocak`ta Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü`nün yüz yüze kursları başlıyor. Onun dışındakiler Bakanın açıklamasına göre sağlık kurulunun görüşleri üzerine değerlendirileceği şeklinde. Erteleme olursa yine Bilim Kurulu`nun önerisi ile olacak. Bizler her zaman dediğimiz gibi şu anki tedbirler geçici ve durumu kurtarmaya dayalı çözümler. Kesintisiz bir defa, 28 gün olmak üzere tam kapanma olması gerekiyor. Başka türlü bulaş zincirini kıramazlar. Dünyada sadece 11 ülkede uzaktan eğitim yapılıyor bunlardan biriside Türkiye. Diğer birçok ülke gerekli tedbirleri gerçekleştirdikleri için yüz yüze eğitime devam edebiliyorlar. Bizimde yüz yüze geçmemizin tek koşulu 28 gülük tam kapanma şeklinde bir karantinanın oluşturulması. Ondan sonra da zincir kırılacak ve yaşamın her alanında, üretim, turizm, eğitim... alanlarında faaliyetler başlayabilir. Velilerin psikolojisi allak bullak oldu, öğretmenler perişan. Öğretmenlerin gecesi gündüzü birbirine girmiş durumda. Günlerin birçoğu neyin nasıl yapılacağı ile ilgili günlerin kaoslarla geçiyor" dedi. 
 
"60 tablet talep gelen okula 10 tane tablet gönderildi"
Yüz yüze eğitime geçilmesine dair okullarda yeterli önlemlerin alınmadığını belirten Eğitim İş Şube Başkanı Serbes; "Okulların büyük ihtimal 2`inci yarıyıl açılacağını düşünüyoruz ancak baştan beri gerekli önlemlerin okul bazında alınmasından yanayız. İlçeler başta olmak üzere okullarda hiçbir hazırlık yapılmadı ancak gelen tepkilerden dolayı 2`inci yarıyıl okulları açmak istiyorlar. Tablet denildi, şu ana kadar bu tabletlerin ne kadarlık kısmının dağıtıldığı ortada, bunun altından kalkamadılar. Örneğin 60 tablet talep gelen okula 10 tane tablet gönderildi. Milli Eğitim Müdürü`nün yaptığı açıklamada Çanakkale`ye bin tablet geldiği söyleniyor ancak sayıya baktığımızda Türkiye`de 6 milyon öğrencinin EBA`ya ulaşamadığı Bakanlık tarafından açıklandı. Elbette okullar açılsın ancak okullardaki hazırlıklar ve gerekli şartlar sağlandığında okullar açılsın. Bu şekilde açılması risk görünüyor. Şu anda eğitim süreci büyük sıkıntılarla geçiyor. Düne kadar öğrencileri bilgisayardan uzak tutmaya çalışırken şu anda internete gömülmüş durumdayız. Bir evde anne ya da baba öğretmense o evde tam bir kaos var. Bir yanda öğretmen ders anlatmaya çalışıyor öteki yanda çocuk ders dinlemeye çalışıyor ve evde en az iki cihaz olması gerekiyor. Bunun büyük bir maddi boyutu var yine 10 saat boyunca ders yapma çabasındalar manevi boyutu da var. Yine öğretmenler tamamen okuldan uzaklaşmış durumda. Bir yıla yakın zamandır öğretmenler ve öğrenciler okuldan uzaklar. Ciddi bir adaptasyon sıkıntısı yaşayacağız. Öğretmenler çocuğu yalnızca bilgisayardan görüyor" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş