Uyanık "Vatandaş, aş derdinde"

930

 Yerel seçimlere iki gün kala CHP Merkez İşle Başkanı Ali Uyanık, yerel seçim takviminin belli olması ile Merkez İlçe olarak yapılan çalışmaları, seçim sürecini, ve yerel seçim sonrası Çanakkale’de nasıl bir tablo oluşacağına dair görüşlerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.   Uyanık, seçim takviminin belli olmasının ardından eğilim yoklaması ile tüm adayların belirlendiğini ve uzun bir propaganda sürecinin başarılı bir şekilde örgütlendiğini ifade etti. Yerel seçim sürecinin, klasik bir yerel seçim anlayışı dışında gerçekleştiğini ifade eden Uyanık, ekonomik kriz dolayısı ile vatandaşların en temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamaz hale geldiğini ifade etti. Uyanık; “Yerel seçimler, yerel sorunları gündeminin birinci maddesine alamadı. Belediyecilik, yerel yönetimin ortaya koyacağı en temel ihtiyaçlar, ulaşım, çöp, su… Bunların hiçbirini insanlar düşünmüyor. İnsanlar akşam ne pişireceğini düşünüyor” dedi. Seçmene ulaşma noktasında çalışmalara devam ettiklerini belirten Uyanık; “Esnaf, ev ziyaretleri yaparak kamuoyu oluşturma adına çalışmalarımız sürüyor. Bu noktada çok fazla bir şey söylememize gerek kalmadı. Çünkü bu iktidarın yurttaş da birikmiş bir karnesi var” dedi.  Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan’a Çanakkale halkının güven duyduğunu belirten Uyanık; “İnsanlar, ‘yaşlısı, genci, çocuğu, esnafı… Ülgür beyi benimsemiş.   Hatta onun varlığından güvence ve huzur buluyorlar. Çünkü, kente sahip çıkıyor, kentin varlığına, farklılıklarına sahip çıkıyor” dedi. Her vatandaşın sandığa giderek iradesini ortaya koyması gerektiğini ifade eden Uyanık; “Gitsem de, gitmesem de olur’ şeklinde bir şey yok. Her birey bu hakkı sonuna kadar en iyi şekilde kullanmalıdır. Hayata dair eleştiri ve önerilerimizi sandıkta ifade ettiğimizde, ülkenin çok sesli demokrasisini bu şekilde yeşertmiş olacağız” dedi. Ülkenini içerisinde bulunduğu durum dolayısı ile bu seçimlerde metropoller başta olmak üzere bir yerin belediyelerinde değişimler olacağını söyleyen Uyanık;  “Yurttaşın seçim takdiri, bugün yaşadığı şartlarda, kendisinin ve ülkenin bugünkü halinden memnun mu, değil mi? Bir şekilde bunun ifadesi olacak. Yurttaş düşüncelerini, en sağlıklı şekilde ortaya koyacak. Biz, buna inanıyoruz. Yeter ki sandığa gidilsin, sandıkta olunsun. Ondan sonra bu noktada geleceği hep beraber kuracağız” dedi.


“Sorunları yaratanlar, sorunları çözemezler”
Merkez İlçe Başkanı Uyanık; “31 Mart Yerel seçim takvimleri açıklandıktan sonra Merkez İlçe olarak Belediye Başkanlığı, Belediye ve İl Genel Meclisi için tüm üyelerin katılımı ile eğilim yoklaması gerçekleştirdik. CHP kendi kadrolarının eleştiri ve önerilerini de dinleyerek adaylarını belirledi. Birinci aşama buydu ve çok değerliydi. Ardından bir propaganda dönemi geldi. Yerel seçim süreci öncelikle klasik bir yerel seçim anlayışı dışında gerçekleşti. Ülkede yadsınamaz, görmezden gelinemez, üstü örtülemez, çığlık çığlığa batan bir ekonomik kriz var. Bu kriz sebebiyle insanlar beslenme, ısınma, ulaşım, enerji, ilaç… gibi en basit temel ihtiyaçlarına ulaşamaz oldu. Zor geçen bir dönem. Genç işsizliği yüzde 25’lere gelmiş. Buda tanımlı olan oran. Usulen sigortası yatan bir kitle var. Adresi belli olsun diye sigortası görünen bir kesim var. İnsanlar gelecek kaygısına düşmüşler. Çanakkale’nin göz bebeği Çarşı Caddesi, Demircioğlu Caddesi’nde 50 metrede, bir kiralık ve satılık dükkanı görmemenize artık imkan yok. Mevcutlarda dişini sıkarak, sürekli bir şeyleri erteleyerek ve borçlar içerisinde giderek işini sürdürüyor. Sıkışmış bir ülkedeyiz. Sürdürülemez bir iktidar var. Bu iktidar, ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; ülke insanı bunların içerisinde boğuşuyorlar. Yerel seçimler, yerel sorunları gündeminin birinci maddesine alamadı. Belediyecilik, yerel yönetimin ortaya koyacağı en temel ihtiyaçlar, ulaşım, çöp, su… Bunların hiçbirini insanlar düşünmüyor. İnsanlar akşam ne pişireceğini düşünüyor. Bu noktada, yol, su, enerji… gibi yerel sorunlar ikinci, üçüncü planda kaldı. Ancak AKP iktidarı beka sorunu vardır söylemi ile; ‘iktidar giderse, Türkiye’de her şey çok kötü olacak, kaos olacak’ şeklinde bir anlayış geliştirmeye çalışıyor. Bu çok yanlış. Sorunları yaratanlar sorunları çözemezler. Ülkenin ciddi bir şekilde bir rahatlamaya, normalleşmeye ihtiyacı var. İnsanlar ayrışmak istemiyorlar, bir bütünlük içerisinde yaşamak ve normalleşmek istiyorlar.  Çiftçi üretemez oldu, krediler altında boğuluyor. İnşaat sektörü, ticaret durdu. Diyarbakır’daki markette bir baba hırsızlıktan yakalandı. Babanın çaldığı şey çocuk mamasıydı. ülkenin sorunları var. Bunlar mevcut sorunlar. Bunlar çözülemez değil, çözülür. Yeter ki; ‘bu ülkeye sahip çıkalım. Bu ülke insanlarının kendi ülkelerine sahip çıkmalarına fırsat verelim’. Yerel seçimler işte bu kaotik ortamın içerisinde gelişiyor” dedi. 

“İktidarın yurttaş da birikmiş bir karnesi var” 
Çanakkale’de seçim süreci daha sakin bir şekilde geliştiğini belirten Uyanık; “Çanakkale’nin doğası bu. İnsanlar farklı düşünürler ancak düşüncelerini bir arada ifade ederler. Bu, Türkiye’ye bir örnektir. Bir kaç afiş asma indirme ile ilgili ufak tefek şeyler yaşandı ancak bunları yok sayarız. Biz, İyi Parti ile Çanakkale Belediye Başkalığı ve Kepez Belediye Başkanlığı noktasında ittifak yaptık. Bazı ilçelerde bizler aday çıkartmadık, bazı ilçelerde her iki partide kendi adayını çıkarttı. Merkez İlçede bizim adayımız, onlarda Meclis üyeliklerinde yerlerini alacak. Bu şekilde bir dayanışma içerisindeyiz. Seçmene ulaşma noktasında çalışmalara devam ediyoruz. Esnaf, ev ziyaretleri yaparak kamuoyu oluşturma adına çalışmalarımız sürüyor. Bu noktada çok fazla bir şey söylememize gerek kalmadı. Çünkü bu iktidarın yurttaş da birikmiş bir karnesi var. Tabi son iki aylık dönemde, propaganda sürecinde anlatılan şeyler bunların özünün basit bir şekli. Biz, çağdaş bir yönetimi, insanı ve insani değerleri, üretimi, üretimi teşvik etmeyi, doğru tüketimi önemseyen, Çanakkale’de uzun yıllardır sürdürülen iktidarın bu anlamı ile daha güçlü bir destekle taçlandırılarak, sonuçlandırılmasını bekliyoruz” dedi.  
 
“Çanakkale, Başkan Gökhan’a güven duyuyor”
Vatandaşların CHP Belediye Başkan adayı Gökhan’a güven duyduğunu belirten Uyanık; “Tecrübeli bir adayımız var. Kamuoyunda çok bilinen ve yıllardır Belediye Başkanlığı yapmış bir adayımız var. Hatırlanabilme sorunu yok. İnsanlar, ‘yaşlısı, genci, çocuğu, esnafı… Ülgür beyi benimsemiş.   Hatta onun varlığından güvence ve huzur buluyor. Çünkü, kente sahip çıkıyor, kentin varlığına, farklılıklarına sahip çıkıyor. Kentin küçük esnafı, emeklisi ve özellikle kadınları üzerinden projeler geliştiriliyor. Bu söylemler dinleniyor. Önümüzdeki dönemi daha iyi, daha sağlıklı, daha keyifli bir şekilde geçmesi için kitapçığımızda da ifade edilen, ‘yaptıklarımız ve yapacaklarımızı’ anlatarak, CHP’ye oy versin vermesin, bütün yurttaşlarımız ile bu süreci yürüteceğiz” dedi. 
 
“Seçmen iradesini mutlaka ortaya koymalı”
Seçmenin iradesini sandıkta mutlaka ortaya koyması gerektiğini ifade eden Uyanık; “Seçim gününde doğal olarak mazereti olan seçmenlerimiz var ama gerçekten çok büyük fedakarlıklarla şehir dışında olduğu halde, o gün gelecek olanlar, hasta olsa dahi gelecek olanlar, oy kullandıkları sandıklarına sahip çıkacaklar. Oy kullanmanın ötesinde, akşamüzeri saat beşte oy verme işlemi sona erdikten sonra, oy sayma işlemine tanıklık edecekler. Dolayısı ile o gün bir kişi, bir oy, bir yurttaşın tercihi değerlidir. Çanakkale insanı, bu süreçte vereceği oyun değerini bilir. Hangi yönde tercihte bulunursa bulunsun, tercihi önemlidir. Bu tercihi yasal zeminde, şeffaf bir şekilde sandığa aktarmak önemlidir. Bu özveriyi göstereceklerini düşünüyoruz. Yüksek bir katılım her zaman seçimi nitelikli, kabul görmüş seçim haline getirir. ‘Gitsem de, gitmesem de olur’ şeklinde bir şey yok. Her birey bu hakkı sonuna kadar en iyi şekilde kullanmalıdır. Hayata dair eleştiri ve önerilerimizi sandıkta ifade ettiğimizde, ülkenin çok sesli demokrasisini bu şekilde yeşertmiş olacağız. Son finalimizi de Cumartesi günü saat 13.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp çarşı ve esnaf yürüyüşü ile İskele Meydanı’nda bir teşekkür konuşması yaparak gerçekleştireceğiz. Bütün Çanakkale halkını buna davet ediyoruz” dedi.  
 
“Yurttaş düşüncelerini, en sağlıklı şekilde ortaya koyacak”
Son olarak 1 Nisan sabahı için görüşlerini aktaran Uyanık; “1 Nisan sabahı, Çanakkale’de yeni dönemde, mevcut yerel iktidarın sürdüğünü göreceğiz. Ancak tekrar görev almanın getirdiği sorumlulukla görevlerimizi daha da ciddiye alacağız. Bu, daha kaliteli, daha çoğulcu işleyişin ilk adımı olacak. Türkiye’de büyük oranda metropollerde, Anadolu’da, Karadeniz’de birçok yerde belediyelerin el değiştirdiğini göreceğiz. Belediyelerdeki değişimi genel seçimlere giden yolun ilk adımı olarak değerlendireceğiz. 1989 örneği bu noktada ciddi bir örnektir. Yurttaşın seçim takdiri, bugün yaşadığı şartlarda, kendisinin ve ülkenin bugünkü halinden memnun mu, değil mi? Bir şekilde bunun ifadesi olacak. Yurttaş düşüncelerini, en sağlıklı şekilde ortaya koyacak. Biz, buna inanıyoruz. Yeter ki sandığa gidilsin, sandıkta olunsun. Ondan sonra bu noktada geleceği hep beraber kuracağız” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş