Uskumru tarih oldu

Çanakkale Balık Hali`nde uskumru yerine halk arasında Norveç palamudu diye de bilinen ithal uskumrunun satılması hayret uyandırdı. Av yasağı devam ederken uskumrunun tükendiğine ve lüfer gibi çeşitlerin azaldığına dikkati çeken balıkçılar: “Uskumru tarih oldu. Norveç`ten ithal uskumru getirtiyoruz. Çok acı. Bunun sorumlusu balık türlerini yavruyken yakalayan bilinçsiz avlananlar” dediler.

722
Av yasağı devam ederken uskumrunun tükendiğine ve lüfer gibi çeşitlerin azaldığına dikkati çeken balıkçılar: “Uskumru tarih oldu. Norveç`ten ithal uskumru getirtiyoruz. Çok acı. Bunun sorumlusu balık türlerini yavruyken yakalayan bilinçsiz avlananlar. Bu gidişe bir dur denildi, denilmeseydi yiyecek sardalya da bulamayacaktık” diye konuştular.
 
 
 
Yusuf Özdemir: “Yasaklar devam ediyor. Balıkhane`de sadece dalyanlardan gelen balıklar var. ÇanakkaleBoğazı`nda uskumru azaldığı için, acı ama Norveç`ten ithal ettiğimiz uskumruları satıyoruz. Bu duruma gelmemize neden olan bilinçsiz avlanma. Gırgırlar kaç senedir şuursuzca, aşırı avlandılar, son yıllarda biraz denetlenmeye başladı. Uskumruları hep yavruyken tuttular. Böyle yapa yapa bir balık türünü bitirdik. Norveç`ten getirdiğimiz uskumraların şimdi tanesini 2,5 liradan satıyoruz. Tezgahlarda sardalya olmasının nedeni ise son yıllarda avlanma konusunun sıkı takibe alınması. 20 metre yaklaşımı da etkili oldu. Yoksa yiyecek sardalya da bulamayacaktık. Bu aralar satışlar düşük, ama 20 güne kadarsardalyanın bollaşmasını ve yağlanması ile satışların artacağını düşünüyoruz.”
 
 
 
Hikmet Zeybel: “Av yasağı devam ediyor. Eylül`e kadar devam edecek olan av yasağı nedeniyle tezgahlarda balık çeşidi az. Satışlar bu aralar durgun. Uskumru son yıllarda çıkmıyor, sardalya vakti yaklaşıyor. Haziran`dan Ağustos`a kadar sardalya popüler olur ve ızgara mevsimi başlar. O dönemde satışlar da artar. Şu anda balık çeşidi az olmasına rağmen fiyatlar düşük, yine de alan yok.”
 
 
 
Murat Taş: “Bir ay sonra sardalyanın saltanatı başlar. 2-3 seneden beri uskumru çıkmıyor. Kirlilik ve yanlış zamanda avlanma gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Lüfer de azaldı. 20 sene önce Çanakka`de lüfer kuruşla satılıyormuş, bugün ise 60 lira yanına kimse yaklaşamıyor. Çinekopu ufakken avlıyorlar. Lüferin çoğalmasını engelliyorlar. 1,5 aydır satışlar çok durgun.”
Paylaş