Üretime başlamadan kapasite artırımı...

Doğu Biga Madencilik A.Ş henüz üretime geçmeden Kirazlı Köyü ve Bayramiç İlçesi, Cazgırlar Köyü sınırları dahilindeki altın ve gümüş maden işletmesi için kapasite artışı yapmak üzere ÇED müracaatında bulundu.

1082
Halkın katılmasının engellendiği üretim için yapılan ÇED toplantısı sonunda işletme iznini alan madenci firma daha henüz üretime başlamadan kapasite artırımı için başvurması halkın yanıltılması noktasındaki bir girişimin ifadesi olarak değerlendirildi. Madenci firmanın farklı rakamlar ile gerçeklerin gizlenmesi konusunda bir plan ile hareket ettiği yorumları yapıldı.
 
 
 
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web sitesinde yer alan duyuruda Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı” projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği gereği Kirazlı Köyü Köy Konağında 28/8/2012 tarihinde saat 11.de halkın bilgilendirme toplantısı yapılacağı duyuruldu.
 
Duyuruda şu ifadelere yer verildi: ”Çanakkale İli, Merkez İlçesi Kirazlı Köyü ve Bayramiç İlçesi, Cazgırlar Köyü sınırları dahilinde, Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı” projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince oluşturulan komisyon tarafından değerlendirme yapılmak üzere ÇED süreci başlatılmıştır. “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı” projesine anılan yönetmeliğin 9. maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında bilgilendirmek görüş ve önerilerini almak amacıyla aşağıda belirtilen yer, tarih ve saatte Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecektir. Toplantı Yeri: Çanakkale İli, Merkez İlçesi, Kirazlı Köyü, Köy Konağı Toplantı Tarihi: 28.08.2012 Toplantı Saati: 11.00 Toplantı Konusu: Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı”
 
Halkın önünü jandarma kesmişti
Doğu Biga Madencilik A.Ş.tarafından Kirazlı Köyü ve Bayramiç İlçesi, Cazgırlar Köyü sınırları dahilinde planlanan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni işletmesi ÇED toplantısına daha önce Çanakkale’den giden vatandaşlar alınmamıştı. 23/2/2012 tarihinde yapılan toplantıda jandarma Valilik emri ile vatandaşları Kirazlı köyüne sokmayarak ortamın gerilmesine neden olmuştu. Halkın katılmasının engellendiği üretim için yapılan ÇED toplantısı sonunda işletme iznini alan madenci firma daha henüz üretime başlamadan kapasite artırımı için başvurmasının halkın yanıltılması noktasındaki bir girişimin ifadesi olarak değerlendirildi. Madenci firmanın farklı rakamlar ile gerçeklerin gizlenmesi konusunda bir plan ile hareket ettiği yorumları yapıldı.
Paylaş