havadurum

Üreticiden tüketiciye büyük uçurum!

Üreticiden tüketiciye gelene kadar fiyatı kat kat artan gıda ürünlerinde işin kaymağını aracılar alıyor... Öyle ki Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar`ın verdiği örnekler dudak uçuklatan cinsten. TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Ne üretici ürettiğinden kazanabiliyor, ne de tüketici aslında alması gerekin fiyatın çok çok üstünde para ödeyerek ürüne sahip oluyor. Bu doğru değildir” diyerek öncelikle siyasileri bu konu üzerinde çözüm üretmeye çağırdı.

354
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar`ın verdiği bilgilere göre üreticiden tüketiciye kadar birçok üründe 4-5 kat artış ile fiyat farkı uçurumu oluştuğunu ifade etmesi TÜKODER`ni tepkisine neden oldu. Bayraktar`ın verdiği bilgiye göre; üreticide kilosu 5,50 kuruş olan kuru incir, markette 32 lira 90 kuruş. maydanozda yüzde 437,25, kurutulmuş ürünlerde kuru incirde yüzde 498,18, baklagillerde nohutta yüzde 181,34, pirinçte yüzde 142,76, zeytinyağında yüzde 85,28 ve hayvansal ürünlerde sütte yüzde 178,84`lere kadar çıktığı öğrenildi. Bu örnekleri birçok üründe gözlemlemenin mümkün olduğunu ifade eden Bayraktar, üretici ile tüketici arasındaki fiyat uçurumunu gözler önüne serdi. TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Üretici ile tüketici arasında oluşan bu fiyat farklıları her şeyden önce ürünün aşırı değer kazanmasına ve yüksek fiyatlarla tüketicilere ulaşmasına neden oluyor” dedi.
 
“Siyasiler çözüm üretmeli”
“Bu da bir yerde tüketici hakkı ihlalidir” diyen Berkit, “Sadece tüketici hakkı değil, tarlasında bu iş için terini akıtan üreticinin de hakkı ihlal ediliyor. Ne üretici ürettiğinden kazanabiliyor, ne de tüketici aslında alması gerekin fiyatın çok çok üstünde para ödeyerek ürüne sahip oluyor. Bu doğru değildir. Burada üretici zarar ederken, tüketicinin kesesinden de çok fazla para çıkmış oluyor. Bu bana göre toplumsal bir olaydır. Ülke yönetimine talip olan siyasilerin bu soruna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Üretici pazarları ya da tüketici kooperatifleri kurularak örgütlenmeler yaratılmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde, üretici ile tüketici arasında böylesine büyük bir uçurum yoktur. Kesinlikle hem yerel yönetimin hem de genel yönetimin bu konuda birşeyler yapması gerekiyor. Biz de önümüzdeki günlerde Ziraat Odası ve diğer üretici birlikleri ile bu konuda nasıl bir yolun izlenebileceği, sorunun hangi ölçüde çözülebileceği noktasında görüşmeler yapabiliriz” ifadelerini kullandı. (Seçkin Sağlam)
Paylaş