"Uranyum çalışmalarını acilen durdurun"

440

 Ayvacık`ın Arıklı köyü yakınlarında devam eden sondajlar, Nusratlı, Yeşilyurt, Kayalar, Çatlı, Tartışık, Dibekli, Güzelköy, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köyleri ile Küçükkuyu beldesinde tehdit oluşturuyor. Bölgede Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri tarafından yapılan incelemede, orman içindeki sondaj noktasında, sondaj atık çamurları içi membranla kaplı atık havuzlarında toplanması gerekirken, içerisinde membran serilmemiş ve hiçbir önlem alınmamış çukurda toplandığı ve kimyasallı atık suların doğrudan toprağa verildiği tespit edildi. Kullanılan kimyasalların, yağların tenekeleri ve ambalaj atıklarının orman içerisine bırakıldığını gözlemleyen dernek yönetimi, çevre sağlığının hiçe sayıldığını dile getirdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, iş güvenliği ile ilgili olarak ise "Alanda çalışan sondaj görevlilerinde baret gibi iş güvenliği ekipmanları kullanılmıyor" dedi. 

"Sondaj delikleri kapatılmıyor, alınan karotlar açık alanda tutuluyor"
"Oldukça tehlikeli bir madenin uranyumun arandığı bölgede açılan sondaj deliğinin üstü kapatılmıyor" diyen Doğan, sondajdan çıkartılan ve radyoaktif olma ihtimali bulunan karot örneklerinin ise üstü açık bir şekilde alanda bulunduğunu dile getiriyor. 
Tüm kurumlara "çalışmaları durdurun" çağrısı yapıldı 
Konuyla ilgili bugün, (22 Ağustos Pazartesi) Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü`ne ve CİMER`e başvuruda bulunuldu. Yapılan başvuruda, sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması ve çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılmasını ve MTA`nın sondaj faaliyetinin sonlandırılması talep edildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş