Ural "Uzlaşma çalışmalarının içerisinde olacağım"

1888

 Yenice’deki NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan işçiler, 10 Ocak 2020 tarihinden itibaren üç ay maaş alamadıkları, çalışma koşullarının kötülüğü ve iş yerinde hiçbir işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı için Dev Maden-Sen’e üye olmaya başlamış, işverenin kendilerine sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladığını belirten işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması gibi taleplerle, direnişe geçmişlerdi. Yerin 140 metre altında kendilerini madene kapatan işçiler direnişe devam ederken, geçtiğimiz gün mazbatasını alarak CHP İl Başkanlığı görevini devralan Metin Ümit Ural, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte maden sahasına gitti. Direniş de ki işçiler ve işverenlerle görüşen Ural, yaşanan süreçle ilgili Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. İkna çabaları sonunda direnişteki işçilerin yukarıya gelerek kendileri ile görüştüklerini belirten Ural, işçilerin Ocak ayı ücretlerinin içeride olduğu,  Şubat ayı itibari ile maaşlarının kendilerine ödenme süreçlerinin 15-20 Mart’tan önce olmadığı ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi taleplerini kendilerine ilettiklerini belirtti. İşverenle yaptıkları görüşmelerde işverenin, ‘ihracat yapamamaları dolayısı ile işletmeyi bir dönem ÇED raporlarındaki sorunlarla ilgili kapatma durumunda olduklarını ve ilgili idarelere toplu çıkış yapma konusunda bilgi verdikleri söylemlerini işçilere ilettiklerini söyledi. İşçilerin ise bunun karşılığında 2 aylık ücretlerinin peşin ödenmesi, ihbar tazminatları ve kıdem tazminatlarının ödenerek çıkışlarının verilmesi karşılığında direnişi sonlandıracaklarını söylediklerini ifade etti. Ural; “Direnişin yanında, direnişe katılan arkadaşlarımızın sağlıklı yaşamına  katkılarımız olacaktır. Uzlaşma çalışmalarının içerisinde de olacağım…” dedi.

 
“Ücretlerin ve haklarının ödenmesini istiyorlar” 
Direnişteki işçileri ziyaret eden Ural; “Mazbatamızla İl Başkanlığımızda devir teslim törenimizi yaptık. Ayağımızın tozuyla Yenice’deki maden direnişine gitmeye karar verdik. Buradan hareketle ihtiyaçlar listesi bize bildirilmişti. Battaniyeleri yoktu ve yemek verilmediğini söylediler. Gittiğimizde kapıda engelleme ile karşılaştık. Kapıdaki görevli girişe izin verilmediğini söyledi. Yenice Kaymakamı ile görüştük. Kendisi ile bilgi alışverişinde bulunduk. Kendisine yardımcı olabileceğimi söyledim. Kendisinin girişimleri ile firma yetkilileri bizi içeri almayı kabul ettiler. İçeride iş müfettişleri, arkadaşların ifade ve görüşlerini alıyorlardı. Ben gerekirse aşağıya inebileceğimi söyledim. Benim aşağıya inmemin mümkün olmadığını ancak iletişim kurabileceğimizi söylediler. İki arkadaşımızla görüştüm kendilerini merak ettiğimizi ve yukarıda görüşmek istediğimiz konusunda ısrar ettim. Aşağıya geri dönebilecekleri konusunda emin olamadıkları belirttiler.  Jandarma komutanımızla görüşerek ve bize güvenerek yukarıya geldiler. Ne sorunları olduğunu ve neler istediklerini bize anlattılar. Özetle talepleri şu; Ocak ayı ücretleri içeride duruyor.  Şubat ayı itibari ile  maaşlarının kendilerine ödenme süreçleri 15-20 Mart’tan önce olmuyor. Böyle bir işleyiş var. Bu işleyişe bütün işçi arkadaşlarımız imza atmış durumdalar. Yine, çalışma şartlarının iyileştirilme talepleri var. Ancak firma yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde firmanın şu anda ticari ilişkiler içerisinde olması, ihracat yapamamaları dolayısı ile işletmeyi bir dönem ÇED raporlarındaki sorunlarla ilgili kapatma durumunda olduklarını ve ilgili idarelere toplu çıkış yapma konusunda bilgi verdiklerini bize söylediler” dedi.
 
“İşveren 25’inci maddeden hareketle iş akitlerine son vereceklerini söyledi”
Gelen işi temsilcilerine işverenle ilgili durumu izah ettiklerini belirten Ural; “Bu durumda arkadaşlarımız şunları talep ediyorlar. ‘Böyle bir durumda bizim 2 ay ücretlerimizi peşin ödesinler, ihbar tazminatlarımızı ödesinler, kıdem tazminatlarımızı ödesinler ve çıkışımızı versinler… Bunu bu şekilde bitirebiliriz’ dediler. Ancak ilgililerle yaptığımız görüşmelerde bunun şu anda Pazartesi’ye kadar mümkün olmadığını, ilgili devlet erkanının da yaptığı görüşmede Pazartesi itibari ile 2 aylık hak edilmiş Aralık ve Ocak maaşlarını ödeyeceklerini ama bu durumda aşağıda durmalarının zor olduğu ve başlarına bir şey gelebileceğini söylediler. Yine bu doğrultuda dün akşama kadar çıkmayı kabul etmedikleri takdirde, bugün itibari ile kendilerinin iş kanunu maddelerini uygulayarak sağlık problemleri olabileceği ve bunların üstesinden gelemeyeceklerine duydukları inançları ile 25’inci maddeden hareketle iş akitlerine son vereceklerini söylediler” dedi.  
“Maden alanında olacağım”
İşverenin görüşlerinin ardından Madenden sendika temsilcileri ile Çakır Köyü kahvesinde görüşme yaptıklarını belirten Ural; “Sendikal, direnişin devam etmesi gerektiğini ve arkadaşlarımıza haksızlık yapıldığını söyledi. Özellikle madenin altında bulunan arkadaşların eş ve dostlarının maden alanına gideceğini söylediler. Şu anda Olay Gazetesi’ne bu açıklamayı yaptıktan sonra yine eve gidip, postallarımı giyip, üzerime kabanımı giyip maden sahasına giderek durumu gözlemlemek istiyorum. Bu arada zaten acı bir haberimiz var. Suriye’de yaşanan olaylar çok kötü. Biz savaşa hayır diyenleriz. Biz, bundan sonraki dönemlerde çocuklarımızın, gençlerimizin ölmesine karşı olanlarız. Şehitlerimize Allahtan rahmet ve kederli  ailelerine başsağlığı diliyorum. Umarım daha fazla şehit haberi gelmez. Yarında maden alanında ve o bölgede olacağım. Direnişin yanında, direnişe katılan arkadaşlarımızın sağlıklı yaşamına olacak katkılarımız olacaktır. Uzlaşma çalışmaların içerisinde de olacağım” dedi.      (Eren Aşnaz)
Paylaş