Yenice’de Nesko Madencilik işçilerinin 26 Şubat’ta başlayan direnişi 3 Mart gecesi son buldu. Yerin 140 metre altında, kendilerini madene kapatarak direnişe geçen, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünü talep eden Nesko işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, birikmiş maaşlarının ödenmesi, sendikal özgürlük talepleri ile yerin 140 metre altına kendilerini kapatan Nesko Madencilik işçileri, yapılan görüşmelerle yerin atından çıktı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile görüşen ve taleplerinin karşılanması noktasında kefil olduğunu söylemesinin ardından maden ocağındaki eylemi sonlandırma kararı aldı. Direnişi yakında takip eden CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, direnişi yakından takip etmiş sahaya giderek görüşmelerde bulunmuştu. Direniş süreci ile bilgilendirmede bulunana Ural, direnişin sonuçlarına dair açıklamada bulundu. İşçileri verilen taahhütler sonunda iyi niyetle çıktığını belirten Ural, işçilerin Mart ayı hak edişi ile ihbar ev kıdem tazminatlarının henüz alınamadığını belirtti. Tahhütlerin biran önce yerine getirilmesi gerektiğini iade den Ural; “Bu etap da yüzde 90 olasılıkla bu iş başarı ile sonuçlanmış ve arkadaşlarımız haklarını almış gibi olsalar da, bundan sonraki konunun adli makamlara yansıyarak kalan hakların alınamamasının hiç hoş olmayacağını söylemek istiyorum. Ayrıca bunun sorumlularının da Ankara dahil, Bakanlık dahil, artı Çanakkale Valiliği ve Kaymakamlık dahil… olmak üzere kamuoyu ile paylaşmak istiyorum” dedi.
“Milletvekili Turan sulhla çözüm istedi”
Direniş süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunan Ural; “Süreci başından beri birebir takip ediyorum. Direnişin 7’inci gününde DİSK Genel Başkanı’nın, işçi ailelilerin katılımı ile madene gidilmesi planlanmıştı. Maalesef maden alanına girilemedi. Sahaya 7 km. kala jandarma barikatı ile karşılaşıldı ve alana gidişe izin verilmedi. Bu esnada sendika başkanı ile bizzat Kaymakam’ı arayarak izin vermelerini istedik. Maalesef Kaymakam bu duruma olumlu bakmadı. Bu esnada beni AKP Gurup Başkanvekili Sayın Bülent Turan aradı. Milletvekili Turan beni tebrik etti ve ‘her zaman telinin açık olduğunu, Çanakkale için ne yapılması gerekirse yapabileceğini’ söyledi. Bende zaman kaybetmeden, ‘maden alanındayız, bir direnişin içindeyiz ve bizi alana almıyorlar’ dedim. Bana 20 dakika sonra geri döndü ve Vali beyin Çakır Köyü’nde sendika temsilcisi Sercan Fidan ile ilgili çalışma yaptığını ve bu çalışma ile ilgili görüştüğünü sürecin sulhla bitirilmesi gerektiğini belirterek yapılacak uzlaşmaya destek istedi” dedi.
“İşçiler taahhütlere inanarak direnişi bıraktı”
Temsilci DİSK Genel Başkanı ve Maden İş Sendikası başkanı ve birkaç temsilci ile birlikte maden alanına gittiler ve yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmadı. İşçilerin 4 maaş alacakları vardı. Bunların hepsini almış durumdalardı ancak Şubat ayı maaş hakkedişleri de Mart ayında olacağı için yine ortaya bir maaş alacakları ile ihbar ve kıdem tazminatları kaldı. Direnişçi arkadaşlarımız bunun arkasında durup, hakları ödenmeden içeriden çıkmayacaklarını deklare ettiler. Akşam saatlerinde benim aldığım bilgi bu yöndeydi. Yine gece maden alanına Kaymakamın geldiğini, sahaya indiğini ve direniş deki arkadaşlarımızla, ‘bizzat Süleyman Soylu’nun taahhüdünün olduğunu, ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın taahhüttü olduğunu ve Yenice Kaymakamı olarak kendisinin de taahhüttü olduğunu, 1 ay içerisinde yeni oluşan bir aylık maaşlarını alacaklarını ve ihbar ile kıdem tazminatlarının ödeneceği konusunda kefil olduklarını’ söylediklerini, işçileri ikna ederek maden ocağında direnen arkadaşları dışarıya çıkarttığını ancak hiçbir yazılı taahhüt olmadığını, maden temsilcisi sendikalı arkadaşımızla yaptığım görüşmede öğrendim” dedi.
“Konunun çözülmemesi halinde bölgede yepyeni bir eylemin olacağının bilinmesini istiyorum”
Burada şunun bilinmesi gerekiyor. Devlet erkanının en üst seviyeden aşağıya kadar, Yenice’deki amire kadar taahhüt edip haklarının yanında duracaklarını söylemesi dolayısı ile arkadaşlarımızın iyi niyetle madenden çıktığını hepimiz biliyoruz. Bu arkadaşlarımızda bir ay içerisinde bu haklar ödenmediği takdirde tekrar yeni eylemlerin olacağını, madende çalışan arkadaşlarımızın artık çıkışlarının da olması dolayısı ile bizzat bildirdiler ve paylaştılar. Bizimde emek örgütlenmesine son derece dikkat ettiğimizi ve yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Bu konunun çözülmemesi halinde bölgede yepyeni bir eylemin ve konunun gündeme geleceğinin bilinmesini istiyorum. Bu etap da yüzde 90 olasılıkla bu iş başarı ile sonuçlanmış ve arkadaşlarımız haklarını almış gibi olsalar da, bundan sonraki konunun adli makamlara yansıyarak kalan hakların alınamamasının hiç hoş olmayacağını söylemek istiyorum.” dedi.
(Eren Aşnaz)