"Umudumuz öğrencilerin gelmesi"

671
Pandemi ile birlikte başlayan kısıtlamalar ülke ve il genelinde esnafı büyük sıkıntıya soktu. Birçok esnaf pandemi sürecinde kepenk kapatırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yüz yüze eğitime başlanacağı açıklaması esnafı yeni dönem için umutlandırdı. Öğrenci kenti Çanakkale`de uzun süredir görülmeyen öğrencilerin yeniden şehre geleceği esnaf için mutluluk verici olurken, Çanakkale esnafı düşüncelerini gazetemiz Çanakkale OLAY`a şu şekilde aktardılar. 
 
"Öğrencilerin olması daha etkili"
Arslan Kırtasiye, Semih Arslan; "Okul sektörü ile direkt bağlantılı olduğumuz için okulların açılmasını bir an önce bekliyoruz, onun dışında devletin verdiği diğer destekler var ama onlar çok yeterli gelmiyor. Okulların açılması ile işlerimizin yoluna gireceğini düşünüyorum. Bizim direk bağlantılı olduğumuz üniversite öğrencileri, onların ders notları, okul giderleri hepsini ayarlıyoruz. Vatandaşlarımızın isteklerine cevap vermeye çalışıyoruz ama öğrencilerimiz olsaydı daha etkili olacaktı" 
"Kısmi çalışma, gelir, kira gibi yardımlar sözde kaldı"
Çınar Simit Evi İlhami İnceöz; "Okulların açılacağını düşünmüyorum, yeni bakan eylül de aşılar tam olursa açılacağını açıkladı ama zannetmiyorum. Bir yıldır o sözü tutamadılar zaten, şimdi de tutacaklarını sanmıyorum. Pandemi girdi, yeri geldi kapandı burası, her yer kapalı kaldı, marketler hariç her yer kötü etkilendi. Enflasyondan dolayı önceden elli kuruşa sattıkları ürünü şimdi bir liraya satıyorlar, bu da işleri düşürdü. İşçinin maliyeti, sigortası var, vergiler yüksek, yapılandırma dediler artmaya devam etti. En düşük vergi bir işletme için 58 TL idi onu zam ile beraber 78 TL yaptılar. Altı ay ödenmediği zaman o para 750 TL. oluyor. Yarı zamanlı çalışan bir işletme için ağır yüktür. Kısmi çalışma, gelir, kira gibi yardımlar sözde kaldı. Alanlar hep zenginler veya durumu iyi olanlar. Kendi yağı ile kavrulan esnaf bundan faydalanamadı. Buna halk bankın verdiği kredi desteği vardı onu alıp araba alanları tanıyorum ben. İhtiyacı olmadığı halde alanlar, gezip tatil beldelerini dolduranlar o adamlar. Hiçbir esnafa hiçbir faydası olmadı onların. Örnek veriyorum mesela 100 bin borcu vardı, 50 bin destek anlamında kredi veriyor, 100 binlik borcu 150 binlik yaptı, ne oluyor devlet mi bizi soymuş oluyor? Çok ters uygulamalar yaptılar. Biz bin TL ciro yapıyorsak, iki bin liralık ciro yapmamız gerekiyor ki geri kalanı ile borç ödeyebilelim. Kira yardımı beş yüz veriyorsun, zaten en küçük bir ev 1+1 850 lira, koltuk kirasından mı bahsediyorlar."
"Tünelin sonundaki ışığı görüyorum"
Bey Cafe Emin Taşboğa; "Ben burayı dokuz ay önce açtım. Altı ay boyunca sadece paket servisi yapabildik, insanları oturtamadık. Sadece evlere servis yapabildik, altı ay boyunca zarar ettik. İki aydır bir kıpırdanma var. Bütün Çanakkale`nin umudu hepimizin bildiği gibi öğrenciler. Arka tarafta iki tane orta düzeyde okul, yan tarafta yakınımız da eğitim fakültesi var. Ben personel çalıştırmayı seviyorum, böyle işler durgun olunca istihdama faydam olmuyor. Bu yaz dönemi iyiyiz, kiramızı çıkartıyoruz. Burası öğrenciye bel bağlayan bir yer. Biraz içerden yedik altı ay boyunca. Tünelin sonundaki ışığı görüyorum." 
"Okular açılmazsa servis anlamında hiçbir şey kalmaz"
Sertur Emine Güner; "Pandemiden önce işlerimiz çok yoğundu. Çok geniş bir servis hizmeti veriyorduk ama şu an durgun. Herhalde veliler okulların açılacağına inanmıyorlar. Ben de çok uzun süre okulların açılacağını düşünmüyorum. `Biz denedik olmadı` demek için açıyorlar. Sonuçta tatilini herkes yaptı, salgın herkese dağıldı, kimse önlemini almadı. Okullar açıldığı zaman, pandemide yaşadığımızı hatırlayıp o şekilde yürüyen bir sistemde yaşadığımızı düşünüyorum. Okular açılmazsa servis anlamında hiçbir şey kalmaz. Çanakkale de öğrenci servisi haricinde iş imkanı az. Fabrika, ağır sanayi gibi bir şey yok. Öğrenci servisi hizmeti verilecek kısıtlı yerler var bu da yetersiz. Eğer bu şekilde devam ederse 100 plaka varsa 20 plakaya düşeceğini düşünüyorum. İnsanların ekmek teknesi buydu. Bu alanda hizmet vermediğin zaman askıya alıyorsun, çalışmıyorsun. Çalışmadığın zaman çark dönmüyor. İşçiler işinden oluyor, şirket sahibi sıkıntıya düşüyor ve belirli bir gideriniz var bunu karşılayamıyorsunuz."
"Öğrenci bizim veli nimetimiz"
Esnaf Onur Geçgen; "Pandemiden önce ve sonra ki işler hiçbir şekilde birbirini tutmuyor, piyasa tamamen bozuldu. Sayın Bakanımız tarafından Okulların açılacağı söylendi. Okullar açılırsa bizi tüm esnafı çok etkiler, öğrenci bizim için bir veli nimet yani. Okulların açılmasını hep birlikte istiyoruz. Çanakkale zaten öğrenci memleketi."
"Öğrenciye ev konusunda sıkıntı yaşanabilir"
Tezcan Emlak Gülşah Ölçer; Satışların daha aktif olabilmesi için konut faizlerinin düşmesi gerek. Kiralık düşünürsek, Çanakkale de şu an imalat yok, yeni gelecek öğrenciler için de konut problemi olacak. Çanakkale öğrenci şehri olduğu için genellikle evleri 1+1 yapıyorlar. Yeni bölümler açılınca, yeni öğrenciler de gelecek bu yüzden ev konusunda sıkıntı yaşanabilir. Genel de öğrenciler iki kişi tutuyorlar beş kişi yaşıyorlar bu bir sorun. Aile apartmanı ise daha çok sorun oluyor. Genelde çok sıkıntı yaşamıyoruz."
(Gülperi Çalışkan)
Paylaş