Ulus’tan AKP ile MHP’ye sert tepki: “Çiftçiye sahip çıkılmaması üzücü”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, CHP grubu tarafından verilen ve çiftçinin yararına olacak olan önergeye AKP ile MHP grubunun ret oyu vermesini üzücü olarak değerlendirdi.

867
İl Genel Meclisi`nin Mart ayı toplantısında CHP grubu, son aylarda yaşanan aşırı yağışlar ile çiftçinin mağdur olması nedeniyle Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesi için önerge vermişti. Toplantıda tartışmalara neden önergeye AKP ile MHP grubunun ret oyu vermesi nedeniyle önerge iptal edilmişti. Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesini içeren önerge ile ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, aşırı yağışlar nedeniyle hem Çanakkale hem de Balıkesir`in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda İl Genel Meclisi`ne CHP grubu tarafından verilen önergeye hem AKP hem de MHP`li üyeler tarafından ret oyu verilmesine tepki gösterdi. AKP ile MHP`nin önergeye ret oyu vermesinin çiftçiyi çok fazla düşünmediği ve sahip çıkmadığının bir göstergesi olarak değerlendiren Ulus; “Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Ama AKP ile MHP`nin bu olaya sahip çıkmaması üzücüdür” dedi.
 
“Çiftçi zor durumda”
Çanakkale ile Balıkesir bölgesinde aşırı yağışlardan dolayı çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, çıkan kanun ile birlikte çiftçilerin banka borçlarının ertelendiğini ancak kanunda yer alan %30`nun zarar görmesi ile ilgili bir madde nedeniyle çok sayıda üreticinin bundan faydalanamadığını söyledi. İl genelinde sadece 115 üreticinin, çıkan kanundan yararlanabildiğini ifade eden Ulus; “Çanakkale`de aşırı yağışlardan dolayı çiftçi sıkıntı yaşıyor. Çiftçinin durumu hoş değil. Çiftçi banka borçlarını ödeyemiyor. Sel felaketleri ise bunun tuzu biberi oldu. Ziraat Odası olarak çiftçilerin yaşadığı sorunları gündeme getiriyoruz. Çiftçilerin borçlarını ödeyemediğini ve zor durumda olduklarını yetkililere iletiyoruz. Sel felaketleri nedeniyle Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesini oda olarak her platformda dile getirdik. Aynı zamanda Balıkesir ilinde de çiftçiler sel felaketlerinden dolayı mağdur durumdadır. Bu nedenle hem Çanakkale`nin hem de Balıkesir`in doğal afet kapsamına dahil edilip, banka borçlarının ertelenmesini istemiştik. Ama 28 Ağustos tarihinde bir kanun çıktı. Bu kanunu 31 Aralık tarihine kadar uzatarak selden zarar gören çiftçilerin bu kapsamda banka borçları ertelenmesi sağlandı. Ancak, burada mal varlığının %30`nun zarar görmesi ile ilgili bir madde nedeniyle çok sayıda üretici bundan yararlanamadı. Çanakkale genelinde 115 üretici bu kanundan faydalanabildi” diye konuştu.
 
“Yeterli değil”
Banka borçlarının ertelenmesinin ise çiftçiler açısından sadece geçici bir rahatlama olarak nitelendiren Ulus, mağdur olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesinin yeterli olmadığının da altını çizdi. Ulus; “Çiftçilerin banka borçlarının ertlenmesi sadece çiftçiyi bir nebze rahatlatmıştır. Şu anda bir rahatlama, yani çiftçiye serum. Çünkü, bu borçlar yine ödenecek” şeklinde konuştu.
 
“Çiftçiye sahip çıkılmaması üzücü”
CHP`li İl Genel Meclis Üyeleri tarafından verilen önergeye ret oyu veren AKP ile MHP`ye tepki gösteren Ulus, meclis toplantısında yaşanan olayın, hem AKP hem de MHP`nin çiftçiyi düşünmediği ve sahip çıkmadığının bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “İl Genel Meclisi`ndeki CHP gurubunun, sel felaketlerinden dolayı zor durumda olan çiftçiler için önerge verdiğini basından öğrendik. Önergede Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesi isteniyor. Bu önerge şu anda çiftçinin durumunu ortaya koyuyor. Ziraat Odası olarak, CHP grubunun vermiş olduğu önerge gibi Çanakkale`nin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Ama AKP ile MHP`nin bu olaya sahip çıkmaması üzücüdür. Çanakkale`nin %50`sinin tarımla uğraşan kesim olduğunu düşünürsek, Çanakkale`de tarıma daha fazla öner verilmesi ve tarım kesimine sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Bu olayda göstermiştir ki, hem AKP hem de MHP çiftçiyi düşünmüyor ve sahip çıkmıyor.”
Paylaş