havadurum

Ülker Katılım Endeksine Uygun Mu?

Ülker, Türkiye'nin en büyük gıda şirketlerinden biri olarak biliniyor. Ülker katılım endeksine uygun mu? Şirkete dair merak edilenler haberimizde...

5845
Ülker, Türkiye'nin en büyük gıda şirketlerinden biri olarak biliniyor. Şirket, 1944 yılında kurulduğundan beri bisküvi, çikolata, kek, şekerleme, süt ürünleri, yağ, un, bebek maması ve su gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Ülker'in hisseleri ise Borsa İstanbul'da ULKER sembolü ile işlem görüyor. Peki, Ülker katılım endeksine uygun mu? İşte, merak edilen soruların yanıtları...

Ülker Katılım Endeksine Uygun Mu?

Katılım endeksi, ülkemizde bulunan İslami Finans Piyasaları şartlarına uygun hisse senetlerini içermektedir. Endekste bulunan şirketlerin islami şartlara uygun olması ve belirlenen sektör ve kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Borsa İstanbul tarafından belirlenen bu kriterlere uygunluk gösteren şirketler katılım endeksine dahil edilmektedir.

Ülker'in katılım endeksine uygun olup olmadığını anlamak için, şirketin faaliyet alanı, grubu ve pazarına bakmak gerekir. Ülker, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Gıda sektörü ise katılım endeksinin uygun gördüğü sektörler arasındadır. Ülker'in grubu ise BIST 30'dur. BIST 30 grubu ise katılım endeksinin uygun gördüğü gruplar arasındadır. Ülker'in pazarı ise BIST Ana Pazar'dır. BIST Ana Pazar ise katılım endeksinin uygun gördüğü pazarlar arasındadır.

Bu bilgiler ışığında, Ülker'in faaliyet alanı, grubu ve pazarı katılım endeksine uygundur. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Şirketin ayrıca finansal kriterleri de yerine getirmesi gerekmektedir.
Ülker Finansal Kriterleri Nelerdir?
Katılım endeksinde yer almak isteyen şirketlerin finansal kriterleri de yerine getirmesi gerekmektedir.
Bu kriterler şunlardır:
*Faizli krediler / (piyasa değeri ya da aktif toplamdan büyük olanı) < %33

*Faiz getirili nakit / (piyasa değeri ya da aktif toplamdan büyük olanı) < %33

*Uygun olmayan faaliyetlerden gelir / toplam gelir < %5
Bu kriterleri geçemeyen şirketlerin hisseleri katılım endeksine dahil edilmemektedir.

Ülker'in finansal kriterleri ise şöyledir:
*Faizli krediler / (piyasa değeri ya da aktif toplamdan büyük olanı) = %28
*Faiz getirili nakit / (piyasa değeri ya da aktif toplamdan büyük olanı) = %0

*Uygun olmayan faaliyetlerden gelir / toplam gelir = %0
Bu bilgiler ışığında, Ülker'in finansal kriterleri de katılım endeksine uygundur.
(Nilay Günay)
Paylaş