“Türkiye turizmi fiyat rekabetindeki avantajını kaybetti”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, “Türkiye Turizmi maliyetlerdeki artış oranının döviz kurlarına yansımamasına bağlı olarak artan satış fiyatları ile fiyat rekabetindeki avantajını kaybetmiş gözükmektedir” dedi.

1376

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı. Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, açılış konuşmasında, artan maliyetler ve döviz kurları nedeniyle ihracatçıların ve turizm sektörünün zorluklar yaşadığını belirtti. Aydeğer; “İç pazarda artan maliyetler ile döviz kurları arasında sıkışan ihracatçılarımız, küresel rekabette ciddi zorluk yaşamaya devam etmektedir. Bu durum ülkemizin lokomotif döviz sağlayan sektörlerinden biri olan turizmde de yaşanmaktadır. Türkiye Turizmi maliyetlerdeki artış oranının döviz kurlarına yansımamasına bağlı olarak artan satış fiyatları ile fiyat rekabetindeki avantajını kaybetmiş gözükmektedir” dedi.

Aydeğer, “Türkiye’de turizm sektöründe 2024 yılında da yeni rekorları kırılması beklenirken turizm sektör temsilcileri gerek yüksek enflasyonun yarattığı maliyetler gerekse ‘pahalı ülke’ algısı nedeniyle hedeflerin zora sokulduğunu ifade etmektedirler. Bu durum ihracat rakamlarına da yansımaktadır. Uygulanan sıkı ekonomik programın başarısı tüm paydaşların ortak bir sorumluluk anlayışı ile hareket etmesi ile mümkün görünmektedir. İçinde bulunduğumuz zorlu ekonomik koşullardan çıkmamız için başta kamu harcamalarında açıklanan tasarruf tedbirlerinin istisnasız her aşamada titizlikle tüm kamuya bağlı kurumlarca uygulanması kritik bir konudur. Diğer taraftan özel sektörün maliyetlilerini azaltıcı çevreci teknoloji ve uygulamalar, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin geliştirmesi, yapay zeka, yeşil enerji, dijitalleşme alanlarında beceri ve kapasitenin arttırılması, yeni pazarlar kazanılması, istihdamın korunması konularında etkin ve ölçülebilir teşvik sistemlerinin geliştirilmesi önemlidir. Konuşmamın son bölümünde her zaman sıcak gündemimizi oluşturan afetlerden biri olan orman yangınlarına karşı bilinçli ve hazırlıklı olmanın öneminden bahsetmek istiyorum” dedi.

“Başta insanlar tarafından atılan sigara ve ormanlık alanlara yakın yakılan ateşler bu oranın önemli bir kısmını oluşturmaktadır” diye belirten Aydeğer, “Küresel ısınmaya bağlı olarak coğrafyamız her geçen yıl daha sıcak ve kurak dönemler yaşaması muhtemel gözükmektedir. Bu durum Orman Yangınları riskini daha da arttırmaktadır. Orman genel müdürlüğüne göre, ülkemizde, yangınların %10'u kasıtlı, %47'si ihmal ve dikkatsizlik, %11'i doğa olayları ve %32'si ise nedeni bilinmeyen yangınlardan kaynaklanmaktadır. Bu verilere göre, yangınların %89'unun insan kaynaklı olduğu ifade edilebilir. Başta insanlar tarafından atılan sigara ve ormanlık alanlara yakın yakılan ateşler bu oranın önemli bir kısmını oluşturmaktadır” diye belirtti.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş