Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çığ'ın vefatı üzerine yaptığı açıklamada, "Ömrünü insanlık tarihinin en eski izlerini aydınlatmaya adamış değerli bilim insanımız, araştırmaları ve eserleriyle nesiller boyu hatırlanacaktır." dedi. Ersoy, Çığ'ın Türk kültürüne ve tarihine yaptığı eşsiz katkılara vurgu yaparak, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.
Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? 20 Haziran 1914'te Bursa'da doğan Çığ, genç yaşta girdiği Bursa Kız Muallim Mektebi'nden mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'nde eğitimini tamamladı. Antik Şark Eserleri Müzesi'nde binlerce çivi yazılı tablet üzerinde yaptığı çalışmalar, onu alanında uzman bir isim haline getirdi.
Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan Çığ, Türkiye'de kadın haklarının da önemli bir savunucusu oldu. Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile evli olan Çığ'ın, Sümeroloji alanındaki çalışmalarıyla uluslararası alanda da büyük saygınlık kazandı.
Muazzez İlmiye Çığ'ın vefatı, sadece Türkiye değil, tüm dünya için büyük bir kayıp. Onun eserleri, gelecek nesillere ilham vermeye devam edecek. Çığ'ın ardında bıraktığı miras, Sümeroloji alanındaki çalışmalara yön verecek ve onun adını sonsuza dek yaşatacaktır.
(HABER MERKEZİ)En iyi site deneyimi sağlamak için 🍪 çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.