havadurum

Türkiye’de Yeni Fay Hatları Keşfedildi! Hangi İller Risk Altında? Deprem Uzmanlarından Uyarılar

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’de yeni fay hatları keşfettiğini duyurdu. Peki, Türkiye’de yeni fay hatları hangileri? Hangi iller risk altında? Deprem uzmanlarından neler söylendi? İşte, Türkiye’nin yeni fay haritası hakkında bilmeniz gerekenler…

1876

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke. Ülkemizde birçok fay hattı bulunuyor. Bu fay hatları, zaman zaman kırılarak depremlere neden oluyor. Deprem uzmanları, fay hatlarının hareketliliğini ve risk durumunu sürekli takip ediyor. Son olarak, Türkiye’de yeni fay hatları keşfedildi! Bu fay hatları, 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. Yeni fay haritasına göre, Türkiye’de en çok diri fay bulunan iller İzmir, Antalya, Muğla, Ankara ve Konya. Deprem uzmanları, yeni fay hatlarının geçtiği illerde, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. İşte, Türkiye’nin yeni fay haritası hakkında bilmeniz gerekenler…

Türkiye’de Yeni Fay Hatları Neler?

MTA, Türkiye’nin diri fay haritasını güncelledi. Diri faylar, son 10 bin yıl içinde kırılmış veya kaymış olan faylardır. Diri faylar, deprem potansiyeli taşıyan faylardır. MTA, Türkiye’de 485 diri fay belirledi. Bu faylar, 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. Yeni fay haritasında, daha önce bilinmeyen veya göz ardı edilen birçok fay hattı da yer aldı. Örneğin, İstanbul’un Anadolu yakasında, Kartal, Pendik, Tuzla ve Gebze ilçelerinden geçen bir fay hattı tespit edildi. Bu fay hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bağlantılı olarak deprem üretebilecek bir fay olarak değerlendirildi.

Hangi İller Risk Altında?

Türkiye’de yeni fay hatları keşfedilmesi, deprem riskini de yeniden gündeme getirdi. Deprem uzmanları, yeni fay hatlarının geçtiği illerde, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Yeni fay haritasına göre, Türkiye’de en çok diri fay bulunan iller şunlar:

  • İzmir: 41 diri fay
  • Antalya: 35 diri fay
  • Muğla: 33 diri fay
  • Ankara: 28 diri fay
  • Konya: 26 diri fay
  • Balıkesir: 25 diri fay
  • Denizli: 24 diri fay
  • Afyonkarahisar: 23 diri fay
  • Manisa: 22 diri fay
  • Aydın: 21 diri fay2

Bu illerin yanı sıra, yeni fay hatlarının geçtiği diğer iller şunlar:

Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak.

Deprem Uzmanlarından Uyarılar

Türkiye’de yeni fay hatları keşfedilmesi, deprem uzmanlarını da harekete geçirdi. Deprem uzmanları, yeni fay hatlarının geçtiği illerde, depreme karşı alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu. Deprem uzmanları, şunları söyledi:

  • Binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi veya güçlendirilmesi gerekiyor. Riskli binalarda oturanlar, binalarını yeniletmek için gerekli başvuruları yapmalı.
  • Deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilinçli olunmalı. Deprem çantası hazırlanmalı, deprem planı yapılmalı, deprem tatbikatları yapılmalı.
  • Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklar hakkında AFAD, Kızılay, İBB, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumların web sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından bilgi alınmalı. Depremle ilgili asılsız haberlere, söylentilere, paniğe kapılmamalı. (Yunus Erzincanlı)
Paylaş