Son aylarda artan enflasyon ve gıda fiyatlarındaki fırlama, Türkiye'yi adeta kaosa sürüklüyor. TÜRK-İŞ'in Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, açlık sınırı 18 bin 969 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL'ye yükseldi. Bu veriler, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın temel ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluk çektiğini gözler önüne seriyor.
Maalesef asgari ücret, artan gıda ve temel ihtiyaç fiyatları karşısında eriyor. 17 bin 2 liralık asgari ücret, açlık sınırının 1.694 TL altında kalarak, çalışanların geçimini sağlamasını imkansız hale getiriyor. Bu durum, yoksulluğun derinleşmesine ve toplumda huzursuzluğun artmasına neden oluyor.
Mayıs ayında gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 7,02, yıllık bazda ise yüzde 83,06 artarak rekor kırdı. Bu durum, temel gıda maddelerinin fiyatlarında fahiş artışlara neden oldu. Vatandaşlar, marketlerde eti, sütü, ekmeği ve diğer temel ihtiyaç maddelerini alamaz hale geldi.
Ekonomi uzmanları, artan enflasyon ve yoksulluk karşısında acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, gıda fiyatlarındaki artışı durdurmak için tarımsal üretimde verimliliğin artırılması, tarım girdi fiyatlarının düşürülmesi ve gıda fiyatlarında denetimlerin sıkılaştırılması gibi adımların atılması gerekiyor.
Bu sorunun tek bir çözümü yok. Ekonomide yapısal reformlar yapılması, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması, gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması ve dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal desteklerin artırılması gibi birçok adımların atılması gerekmektedir.
Vatandaşlar da bu zorlu süreçte bilinçli olarak hareket ederek, bütçelerini planlı bir şekilde yönetmeli ve israftan kaçınmalıdır. Ayrıca, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri uygun fiyatlı ürünler bulmak için araştırma yapmalı ve farklı marketleri karşılaştırmalıdırlar.
(ERHAN TAYLAN)