havadurum

Türkarslan; "Yerli tohumlarla tarımsal üretimi artırıyoruz"

Çanakkale'nin Merkez Işıklar-Kurşunlu Köyü'nde, 13 Haziran 2024 tarihinde yerli ve milli tohumlarla gerçekleştirilen arpa hasadı, bölgede tarımsal yeniliği ve yüksek verimi bir araya getirdi.

584

Çanakkale'de 13 Haziran 2024 tarihinde, Merkez Işıklar-Kurşunlu Köyü'nde yerli ve milli tohumlardan oluşan arpa çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi. Hasada, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, köy muhtarları, üreticiler ve teknik personeller katıldı.

“Yerli ve milli tohumların tarımsal üretime önemli katkılar sağlayacak”

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen tohumlarla Eceabat İlçesi Alçıtepe ve Merkez Işıklar-Kurşunlu köylerinde toplam 9 çeşit arpa demonstrasyon olarak ekildi. Hasat edilen Atabey, Türkmenköy ve Paşa çeşitleri morfolojik olarak altı sıralı, kılçıklı ve beyaz taneli, 105-115 cm boylarında. Tarımsal özellikleri bakımından yazlık, yatmaya dayanıklı ve tane dökmeyen bu çeşitler, hastalıklara karşı da orta derecede dayanıklılık gösteriyor. Hasat sonrası yapılan ölçümlerde ise Atabey çeşidi 480 kg/da, Türkmenköy çeşidi 453 kg/da ve Paşa çeşidi 440 kg/da verim verdi. Bu sonuçlar, yerli ve milli tohumların tarımsal üretime önemli katkılar sağlayacak.

“Çiftçilerimizi yerli ve milli tohumların kullanımına teşvik ediyoruz”

Türkarslan, yaptığı açıklamada: "Yerli ve milli tohumlarımızın kullanımıyla hem tarımsal üretimimizi artırmayı hem de dışa bağımlılığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Bu amaçla demonstrasyon çalışmalarıyla çiftçilerimizi yerli ve milli tohumların kullanımına teşvik ediyoruz. Elde edilen yüksek verimler, bu tohumların tarımsal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Hedefimiz, 'Yerli ve Milli Tohumlardan Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' parolasıyla tüm çiftçilerimizin bu tohumlardan faydalanmasını sağlayarak, yerli ve milli tohumlarımızın tarımsal üretimde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü bu proje ile çiftçilerimizin tohumlara erişimi kolaylaştırılacak ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Tüm çiftçilerimizi yerli ve milli tohumlarımızı kullanmaya davet ediyoruz” ifadesine yer verdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş