Türk futbolunun sorunu ne?

523

Avrupa ile aramızda makas açılıyor. Makas daha da açılacak. Ekonomik, idari ve teknik anlamda bu durum böyle. Her geçen gün daha zorlaşıyor. Sürpriz değil. Evet... Ama, bu durumun en azından teknik anlamdaki sorumluları belli değil mi? Kendileri "Türkiye Futbol Direktörü" gibi yüksek sorumlu ve yüksek yetkili bir görev ihdas edilmiş ve bu görevde uzun yıllar bulunmuş bir futbol insanıdırlar. Bu anlamda birer futbol sever olarak özeleştiri duyma hakkına sahibiz diye düşünüyoruz. Bu değerlendirme yazısı bir Fatih Terim karşıtlığı veya yandaşlığı meselesinin çok ötesinde bir yazıdır. 


Türkiye futbolunun bugünkü durumunu eleştirecek, ağıtlar yakacak veya "ben demedim mi" diye söze başlayacak olanlar Türkiye Futbolunun içinde uzun yıllar yer almış, en tepe noktalarda bulunmuş ve geniş yetkilere sahip olmuş kişiler olmamalıdırlar. Onlar eleştiri yapmak yerine, neleri eksik, neleri yanlış, neleri olması gerektiği gibi yapmadıklarını ve yapamadıklarını açıklamakla yükümlüdürler. Türkiye Futbolu için asıl iş ve maharet şudur; Şampiyon olurken, eksikleri söyleyebilmek. Başarılı olurken yanlışların düzeltilmesini sağlamakÇünkü, biliyoruz ki; Türkiye Futbolu sadece sezonluk başarılar ve harcama yapma üzerine inşa edilmiş bir futbol ülkesidir.
Şampiyon olduğu sürece sorun yoktur anlayışı ve yaklaşımı ülke futbolunun gelişimini engellemiştir. İşler kötü gittiğinde herkes kötü gittiğini söyler. Bu maharet değildir. Maharet işler senin için iyi gittiğinde dahi ülke için iyi gitmediğini görebilmek ve mücadele edebilmektir. Türkiye Futbolu sürekli yabancı oyuncu transferi sayısı ile uğraşarak Türk Futbolu oluşturma düzeyine gelemez. Bir oyun anlayışı ve geleneği oluşturmadan bu anlayışa ve geleneğe uygun oyuncuları yetiştirecek sistemi ve organizasyonu kurmadan, kulüplerin kendi geleceklerini ekonomik anlamda sürdürebilir kılmadan, öncelikle kendine yetecek oyun, oyuncu ve başarı düzeyini tutturmadan ve daha üst düzeyde başarılar için transferi düşünme stratejisini benimsemeden Türkiye futbolu asla darboğazdan ve sıradan olmaktan kurtulamayacaktır.
(Futbolda Altyapı Eğitimi)
Paylaş