?Turizme evet, doğal yaşamın katline hayır!?

Türkiye Büyük Millet Meclisi günde-minde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısı ile ilgili belediye başkanlarının görüşlerini almaya devam ediyoruz. Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ile Erenköy Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz, Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısı ile ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaştı.

673
Erenköy Belediye Başkanı Aladdin Özkurnaz; ?SİT alanları ile çevrilmiş bir beldeyiz. Bu anlamda vatandaşların mağduriyetini engelleyecek bir tasarı ise anlaşılabilir. Ancak doğal yaşamın katli ise bu kabul edilemez? derken, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ise ?Turizme yönelik olarak yatırımlar noktasında destek verecekse anlaşılabilir. Ancak termik santral ve altın madenleri gibi nedenlerle doğal yaşamı etkilemesini elbette ki istemeyiz? dedi.
 
Çanakkale milli parkları ve SİT alanları ile çevrili bir konumda duruyor. Neredeyse her ilçesi ya milli park sınırları içinde ya da SİT alanları arasında. Hal böyle olunca kanun tasarısının en çok etkileyeceği illerden biri de Çanakkale. Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısı Çanakkale yöresini nasıl etkiler? SİT bölgeleri ve milli parklar ne derece etkilenir?
 
Gazetemiz Çanakkale OLAY?ın Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısı ile ilgili başkanların düşüncelerine yer verdiği röportajları devam ediyor. Bugün de Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ile Erenköy Belediye Başkanı Aladdin Özkurnaz?ın konuya ilişken görüşlerini yayınlıyoruz.
Erenköy Belediye Başkanı Aladdin Özkurnaz, ?SİT alanları ile çevrilmiş bir beldeyiz. Bu anlamda vatandaşların mağduriyetini engelleyecek bir tasarı ise anlaşılabilir. Ancak doğal yaşamın katli ise bu kabul edilemez? derzken Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ise ?Turizme yönelik olarak yatırımlar noktasında destek verecekse anlaşılabilir. Ancak termik santral ve altın madenleri gibi nedenlerle doğal yaşamı etkilemesini elbette ki istemeyiz? dedi.
 
İşte başkanların konuyla ilgili değerlendirmesi değerlendirmeleri;
 
?SİT?lerle çevriliyiz?
Erenköy Belediye Başkanı Aladdin Özkurnaz, beldesinin SİT alanları ile çevrili olduğunu ifade etti. Özkurnaz, ?SİT alanları konusunda beldemiz oldukça zor bir durumda. Beldemizin kuzeyi 1. Derecede Arkeolojik SİT alanı, güneyi doğal SİT alanı, batısı deniz ve doğusu ise ormanlık alanlarla çevrili. Hal böyle olunca beldemiz sıkışıp kalmış. Bu anlamda SİT alanları konusunda biraz nefes aldıracaksa, vatandaşın mağduriyeti giderilecekse olabilir. Ama bu konuda birileri zengin edilecekse, birilerinin adamları kayırılacaksa elbette ki kabul edilemez. Ayrıca doğal yaşam alanlarının, tabiat varlıklarımızın termik ve altın madeni gibi konularla yok edilmesine, katledilmesine de izin vermemeliyiz. Bilmeliyiz ki gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en değerli varlık, yaşanabilir bir çevredir. Bu anlamda kanun tasarısı tekrar gözden geçirilmelidir? dedi.
 
?Turizme evet, ama ??
Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında turizmin gelişmesine katkı sağlamasını umduğunu ancak milli parkların altın madeni ve termik santrallerle katledilmesinin de kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Özkan, ?Turizm konusunda otel ve müştemilatı ile ilgili yatırımlar yapılacaksa faydalı olacağını düşünüyorum. Çanakkale?nin turizm vizyonuna bağlı olarak bugün SİT alanlarının bu anlamdaki yatırımları olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Sektörü çok iyi bilmemekle birlikte tabi ki sadece gözlemlerime dayanarak tahmin ediyorum. Ancak milli parklar gibi korunmuş alanlarda, doğal yaşam alanlarında termik santral ve altın madeni gibi yatırımlar kabul edilemez. Bunun olabileceğini düşünmüyorum. Buna olanak verecek bir yasanın kabul edileceğini sanmıyorum? dedi.
Paylaş