"Turizm çesitlendirilmeli, bir yıla yayılmalı"
İda Kale Resort Hotel İşletmecisi Remzi Gula, turizm sezonunu ve Çanakkale turizmini değerlendirdi. Turizmin bir yıla yayılması gerektiğin ifade eden Gula; “İda Kale Resort Otel olarak turizmin çesitlendirilmesi adına, spor turizmine öncelik veriyoruz. Erenköy’de yaptırdığımız kapalı spor salonu ile bu yıldan itibaren basketbol takımlarına ve spor okullarına hizmet vermeye başlıyoruz. Bu amaçla Ankara İhtisas Spor Kulübü ile işbirliği yapıyoruz” dedi.
Çanakkale turizmini İda Kale Resort Hotel işletmecisi Remzi Gula ile konuştuk. Kent turizminin uzun döneme yayılması ve çesitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Remzi Gula, kentte farklı noktalarda yaratılacak cazibe merkezleri, düzenlenecek etkinliklerle turistlerin konaklama sayısının arttırılabileceğini bildirdi.
İşte, İda Kale Resort Hotel işletmecisi Remzi Gula’nın Çanakkale OLAY Gazetesi aracılığıyla, kamuoyu ile paylaştığı o açıklamalar;
Olay: Turizm sezonunu genel hatları ile değerlendirir misiniz?
Remzi Gula: Zor bir kış geçirdik. Kışın kar az yağdı çok soğuk olmadı ama turizm anlamında Ocak-Şubat-Mart ayları zor geçti. Turizmde 5 Nisan’dan itibaren hareket başladı. Şu anda Mayıs ayı iyi gidiyor. Haziran ayından itibaren otelimiz bu sene yaz basketbol kampı ağırlıklı çalışacak. Bizim bu yıl çalışmamız daha çok spor turizmi üzerine olacak. Yazın tamamen doluyuz. Çanakkale’de konaklama fiyatları maalesef düşük. Çalışanı azaltarak hizmet etme şansımız yok. Maliyetleri düşüremiyoruz. Kazanç anlamında çok olmasa da işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz.
Olay: Çanakkale’de turizm çok konuşuluyor. Çok yazılıyor. Konuşarak varamadığımız bir turizm kent mi var?
Remzi Gula: Turizm, Çanakkale için olmazsa olmaz. Tarıma dayalı sanayi ve eğitim diğer sektörler. Turizm Çanakkale’de gerçekten önemli. Çanakkale’de turizm sektörünü öne çıkaran iki ana unsur var. Biri Truva diğeri Gelibolu Yarımadası. Turizmin ana sürükleyicisi bunlar. Yurt dışından gelen turistler için Truva büyük önem taşıyor. Gelibolu yarımadası da özellikle yurt içinden gelen ziyaretçiler için önemli. Avustralya’dan gelen ve Anzac’lar diye adlandırdığımız ziyaretçiler çok kısa bir dönemi kapsıyor. Bu ziyaretçileri yıl içine yaymalıyız diye düşünüyorum. Esas iç turizmi canlandıran Gelibolu yarımadası. Hükümetin buna büyük katkısı oldu. Yurt içinden gelen ziyaretçiler de genelde kısıtlı imkanlarla buraya geliyor. Çanakkale’de turizmin çesitlendirilmesi ve bütün bir yıla yayılması gerekiyor. Biz de İda Kale Resort Otel olarak turizmin çesitlendirilmesi adına spor turizmine öncelik veriyoruz. Erenköy’de yaptırdığımız kapalı spor salonu ile bu yıldan itibaren basketbol takımlarına ve spor okullarına hizmet vermeye başlıyoruz. Bu amaçla Ankara İhtisas Spor Kulübü ile işbirliği yapıyoruz. Bu işbirliğinin gelecek yıllarda daha da gelişeceğini ve Çanakkale turizmine katkısı olacağına inanıyoruz. Ayrıca su sporlarına önem veriyoruz. Otelimizde Windsurf okulu mevcut. Surf, Kite surf ve optimist eğitimini Çanakkalelilerin hizmetine sunuyoruz.
Olay: Çanakkale olarak turizmden çok mu şey bekliyoruz? Çanakkale turizmi abartılıyor mu?
Remzi Gula: Çanakkale turizmi abartılmıyor. Ama yapılması gereken çok şey var. Bunlar elbirliği ile yapılmalı. Yöneticilerin vizyonu çok önemli. Valilik, belediyeler bu işe büyük katkı vermeliler. Çanakkale ile ilgili belirli temaların çok iyi işlenmesi gerekir. En önemli konu Truva antik kenti. Truva Çanakkale merkeze 15 kilometre uzaklıkta. Ancak Truva’ya sadece kara yolu ile gidebiliyoruz ama bakıyorsunuz yolları bile çok tartışılıyor. Örnegin Çanakkale’yi Truva’ya direkt bağlayacak bir raylı sistem çalışması olabilir. Truva sanki dışarıda gibi duruyor. Ayrıca Şehrin değişik cazibe merkezleri olabilir. 35 yıl önce kentte iskele meydanı, kordon ve aynalı çarşı vardı. Şimdi bakıyorsunuz yine iskele meydanı, kordon birde aynalı çarşı var. Bu cazibe merkezlerinin çoğalması gerekiyor. Truva köyü düşünülebilir. Değişik ülkelerde cazibe merkezlerinin yaratıldığına ziyaret edince tanık oluyoruz. Londra ve Şanghay da bunun örneklerini gördük. Çanakkale’de bir günlük konaklama süresi var. Turistleri belirli yerlere götürüp getirerek, eğlendirerek kalma süresini uzatabiliriz. 212 kilometrelik Balıkesir-Çanakkale yolu var. Onun belli bölümü turizme açılabilir. Değişik aktiviteler yapılabilir. Yolun yapıldığı dönemin araçları ile serçeler-balaban arası yolu canlı tutup aktivite yapılabilir. Değişik yaratıcı fikirlere ihtiyaç var. Sadece fikir vermek tabiî ki yetmiyor. Bu konulara kentin tüm aktörlerinin öncelikle inanması ve yatırım yapması gerekiyor.
Olay: Turizm sektöründe olmaktan duyduğunuz pişmanlık var mı?
Remzi Gula: Pişman değilim. 33 yıl Kale grubuna hizmet ettim. Her işin bir de sonu mutlaka var. Profesyonel yaşantının da sonu var. Şirketleri başarıya götüren isimler zamanı gelince ayrılıyor. Kenara çekiliyor ya da sosyal hizmette görev alıyor bir kısmı da iş kuruyor. Profesyonel hayattan kendi iş yaşamına geçiş bence normal. Çanakkale vizyonuna uygun olduğu için de sektör olarak turizm sektörünü seçtim. Tarıma dayalı sanayi alanında bir grup arkadaşımızla birlikte kurduğumuz bir girişimimiz de var. Yine bir grup arkadaşımızla birlikte Biga’da PAKT PLUS adında 12000m2 kapalı alana sahip alışveriş merkezini gerçekleştirdik. Çanakkale ile bütünleşen ve Çanakkale’nin vizyonuna uygun projelerde her zaman hizmet etmeye hazırım.
Olay: Çanakkale’nin tanıtımının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Remzi Gula: Bence tanıtım yeterli düzeyde yapılıyor. Bir yıl içinde benim görebildiğim kadarıyla tüm kurumlar çalışma yapıyor. Çanakkale’yi insanlar tanıyor. Burada önemli olan insanlar Çanakkale’ye geldiğinde hayal kırıklığı yaratmamak. Ona göre hizmet vermeliyiz. Gelen ziyaretçilerin beklentilerinin ötesinde bir şeyler sunabilmeliyiz. Çanakkaleliler olarak daha farklı projeler yapmalıyız.
Olay: Çanakkale’de otel sayısı yeterli mi? Yeni Otellere ihtiyaç var mı? Meslektaş arası rekabet var mı?
Remzi Gula: Şu an için otel kapasitesi yeterli diyebiliriz. Ancak Türkiye ekonomisi büyüyor. Çanakkale’de büyümeye en büyük aday şehirlerden biri. Kentin büyüyeceğini varsayarsak bundan sonra yatırımlara ihtiyaç olacaktır. Daha fazla beş yıldızlı otel olabilir. Yaz dönemlerinde zaman zaman gelen ziyaretçiler kalacak yer bulamıyor. Ama bu yılda 3-5 günü geçmez. Otel yatırımı olsa neden yapılıyor dememeliyiz.
Olay: Turizm sadece otelcilikten ibaret algısı var. Bunu doğru buluyor musunuz? Yan sektörlerin yetersiz olmasını neye bağlıyorsunuz?
Remzi Gula: Hediyelik eşya konusunda Çanakkale başka yörelere göre biraz geride. Çanakkale’ye özgü hediyelik eşyaların çesitlendirilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi gerekiyor. Hediyelik eşya geliştirme yönünde Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çalışmalar yapıyor. Çanakkale ürünlerinin satılabildiği ticaret merkezine ihtiyaç var. Sadece turistlerin uğradığı ve Çanakkale’ye özgü el sanatlarının ürünlerinin ve hediyelik ürünlerin satıldığı merkeze ihtiyaç var.
Olay: Kentte Yat limanı, kurvaziyer iskelesi konuşuluyor? Bu projeleri nasıl buluyorsunuz?
Remzi Gula: Yapılan her yeni ve farklı yatırımın Çanakkale’ye katkısı olur. Bu nedenle yat limanı da kurvaziyer limanı da Çanakkale’nin tanıtımına katkı açısından çok önemlidir.
Olay: Sektörde çalışan bulamamak ve yetişmiş eleman sorunu var mı?
Remzi Gula: Yetişmiş eleman her konuda önemli. Son olarak Şanghay’a gittik, daha önce başka kentleri de ziyaret ettik. Bizimle kıyasladığımızda Çanakkale’de turizm sektöründe hizmet veren arkadaşların hizmet kalitesi gayet iyi seviyede diye düşünüyorum. Çalışan arkadaşlarımın hepsinden son derece memnunum. Turizm Meslek Lisesinden geçtiğimiz yıl stajyer olan arkadaşlarımızdan gayet iyi seviyede hizmet aldık. Yaz sezonunda uygulama konusunda kendi gelişimlerini sağladılar. Tek başlarına sorumluluk alacak konuma geldiler. Servis kadrolarımız iyi. Ancak bildiğiniz gibi her şey ekonomik. Otellerin kazancı iyi olduğu sürece iyi personellerini kadrolarında tutabiliyor. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi turizm bölümü iyi öğrenciler yetiştiriyor. Ama bunları burada tutabilmek için otellerin kazançları daha iyi olmalı.
Olay: Turizmde yapabilseydim dediğiniz bir proje var mı?
Remzi Gula: Bildiğiniz gibi sektörde daha çok yeniyim. Şu an hizmet verdiğimiz İda Kale Resort Oteli kiralık olarak işletmekteyim. Gelen talepler doğrultusunda bu yaz hizmet verecek şekilde Erenköy’de kapalı bir spor salonu yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde de ayağı yere basan fizibilitesinin uygun olduğuna inandığım bir proje olur ise yatırım yapabilirim.