AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklanan Turgut Altınok, siyaset arenasında uzun yıllardır var olan bir isim. Keçiören Belediye Başkanlığı görevini 27 yıldır sürdüren Altınok, Ankara’nın en büyük ilçesini nasıl yönetti? Altınok’un hayatında neler yaşadı? Hangi partilerde görev aldı? Hangi başarılara imza attı? İşte Turgut Altınok’un hayatı ve kariyeri hakkında bilmeniz gerekenler…
Turgut Altınok, 1962 yılında Ankara’nın Balâ ilçesinin Aşıkoğlu köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini Keçiören Fevzi Atlıoğlu İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Keçiören Kalaba Lisesi’nde tamamladı. Yükseköğrenimini uluslararası hukuk alanında yapan Altınok, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin geliştirilmesi için yürüttüğü çalışmalardan dolayı Azerbaycan Uluslararası Vektör İlim Merkezi ve Kazakistan Abay Devlet Üniversitesi’nden “Profesör” payesi aldı. Turgut Altınok, evli ve dört çocuk babasıdır.
Turgut Altınok, siyasi hayatına Ülkü Ocakları’nda başladı. 22 yaşındayken Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Keçiören İlçe Başkanlığı görevini üstlenen Altınok, 24 yaşında MÇP Ankara İl Başkanlığı ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra 27 yaşında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı oldu1. 1994 yerel seçimlerinde MHP’den, 1999 yerel seçimlerinde ise Fazilet Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanı seçildi. Altınok, kuruluş aşamasında yer aldığı AK Parti’den 2004 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanı seçilirken, 31 Mart 2019’da yapılan son yerel seçimlerde yeniden Keçiören Belediye Başkanlığı görevini üstlendi.
Turgut Altınok, Keçiören Belediye Başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca birçok projeye imza attı. Bunlardan bazıları şunlardır:
Keçiören Teleferik Projesi: Keçiören’in Atatürk Orman Çiftliği’ne bağlanmasını sağlayan 3,2 kilometrelik teleferik hattı, 2014 yılında hizmete açıldı. Teleferik, hem ulaşım hem de turizm açısından önemli bir alternatif oldu.
Keçiören Kent Meydanı Projesi: Keçiören’in merkezinde yer alan 40 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen proje, kent meydanı, kültür merkezi, cami, otopark, yeşil alan ve ticaret alanlarından oluşuyor. Proje, 2019 yılında tamamlandı.
Keçiören Tarihi Kent Projesi: Keçiören’in tarihi dokusunu korumak ve geliştirmek amacıyla başlatılan proje, 2018 yılında tamamlandı. Proje kapsamında, Keçiören’in tarihi evleri restore edildi, sokaklar yenilendi, kültürel ve sosyal faaliyetler düzenlendi.
(ERHAN TAYLAN)