Bir süredir kentin gündeminde olan, hem olumlu hem de olumsuz anlamda tartışılan, kentin tanıtımı başta olmak üzere pek çok konuda katkı sağlayacağı da düşünülen Expotroia konusunda ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız açıklamalarda bulundu. Exprotroia organizasyonunun gelişim süreci ve geleceğe dair yol haritası konusunda bilgiler veren Yıldız, “Dışarıdan gazel okumak kolay, eleştirmek en kolay iş, gelin elinizi koyun, eksiklikleri söyleyin” dedi.
Birlikte iş yapma kültürüne, ortak hareket etme kültürüne de değinmen Yıldız, “İş ortaklığı ve birlikte iş yapma gerçekten zor bir kültür. Kötü örnekleri de hep önümüze koymamalıyız. Yeni bakış açıları yaratmalıyız” dedi. Yıldız ayrıca, “Çanakkale’nin bir istemezükçüleri de var. Bu istemezükçüler çıkacaktır, olacaktır. Ama bu bir yol haritası, bu yolda dikenler olacak, taşlar olacak, biz onları düzeltip geçeceğiz” dedi.
İşte Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Salih Yıldız’ın Çanakkale OLAY’a yaptığı o açıklamalar:
OLAY: Expotroia’nın ortaya çıkış sürecinden biraz bahseder misiniz? Neden böyle bir organizasyona karar verdiniz, burada amaç nedir?
Salih Yıldız: Seçildiğimiz günden beri, yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla, düşündüğümüz, ilk gündeme getirdiğimiz ve tartıştığımız konu; Ne yapabiliriz? Çanakkale’yi daha nereye taşıyabiliriz? üzerineydi. Çanakkale, ekonomik boyutta, yatırımlar boyutunda, markaları boyutunda nerede? Bunu çok iyi yakalamamız gerekiyordu. Bunu yakalamak için de tanıtmak şarttı. Bir çok insan Çanakkale’yi, Çanakkale olarak biliyor ama Çanakkale’de nelerin üretildiğini, nelerin yapıldığını, markalarının neler olduğunu bilmiyor. Hele hele tanrının cömertçe yarattığı bir coğrafya ki, bu coğrafyayı anlattığınızda insanların tüyleri diken diken olur, gözleri bahar, yüreği ise kıpır kıpır olur. Bir de dönüp de 1915’lere giderseniz Gelibolu Yarımadası’nın tarihi noktasında, liselisiyle, üniversitelisi ile toprağa düşen gençleri düşündüğünüzde, bugün adınızın Salih olması, Mehmet olması, Ahmet olması öyle sanıyorum o gençlerin toprağa düşmesiyle ve orada verilen mücadelenin bir sonucudur. Bu bizim boynumuzun borcudur. Böyle bir toprak bırakılmış, bu topraklara nasıl hizmet edebiliriz? Bu topraktaki ekonomiyi nasıl canlandırabiliriz? O günkü mücadelenin değerini bilmek adına bizler, üretmemiz ve ülkeyi bir yere taşımamız gerektiği mantığı ile bakıyoruz. Bu bağlamda biz dedik ki; Bir çok ülkeye gidiyoruz. Belli fuarlarda belli konferanslarda Çanakkale’yi tanıtıyoruz. Ama bizce önemli olan Çanakkale’yi Çanakkale’de tanıtmamız. Çanakkale’yi Çanakkale’de dinletmek, Çanakkale’yi Çanakkale’de tattırmak, burada hissettirmek gerekiyor. Eğer burada gelen insanlara hissettirebilirsek, insanları burada bir araya getirebilirsek öyle sanıyorum biz, Çanakkale için bir nebze de olsa görevimizi yerine getirmiş oluruz diye düşündük. Dedik ki; Çanakkale fuarı yapalım. Dünyada Çanakkale’yi çok insan tanımaz. Gelibolu’yu bilir, İda Dağı’nı bilir ama Çanakkale’yi bilmez. Veya bunların Çanakkale’de olduğunu bilmez. Troia’yı bilir ama Çanakkale’de olduğunu bilmez.
OLAY: Neden Expotroia?
Salih Yıldız: Dünyada Kudüs’ten sonra en çok tanınan bir şehir var, o da Troia. “Troia’yı kullanalım” dedik. Expotroia demeyi uygun gördük. Expo, bir bilimdir, bir bilgidir, bir fikirdir, bir yenileşmedir aslında. Avrupa’nın sanayileşme devriminde başlayan bir olaydır bu. Bu bilgi alışverişidir. Modernizasyonu çağdaşlığı, yeni buluşları birbirine anlatma ve geliştirme olayıdır. Daha sonra da ticari pazarlar noktasına dönüşmüş expo, bugün, Londra’da, Münih’te, Washington veya New York ve İzmir gibi dünyanın belli marka şehirlerinde, merkezlerinde yapıla gelmiştir. Biz Çanakkale’yi tanınan markası ile Troia diye bahsedeceğiz. Expotroia Çanakkale Ticaret ve Turizm Fuarı diye gündeme getirdik.
OLAY: Proje ilk ortaya çıktığında nasıl bir ilgi gördü? Organizasyon yeri ve zamanı kesinleşti mi?
Salih Yıldız: İnanılmaz bir sevinç ve keyif uyandırdı. Yapar mıyız? Yaparız. Çünkü bizim misyonumuz bu. Biz bu şehrin vizyonunu belirlemişiz. Demişiz ki; tarım, gıda, turizm, üniversite kenti olan, tarih kenti olan bu kentte, hep beraber üzerimize düşün görevi yerine getirmek zorundayız. Bu anlamda biz ne zaman uygun olacağını düşündüğümüzde, en uygun zamanın da Mayıs ayı olduğunu gördük. 16-19 Mayıs tarihlerinde yapacağımız bir organizasyon. Bunu yaparken biz kentin bütün dinamiklerini bir araya getirme, beraber iş yapma kültürünü de bu noktada geliştirmeyi düşünerek, ortaya koyduk. Bunu önce sayın valimizle bir gündeme getirdik. Çok olumlu ve inanılmaz destekleyici bir yaklaşım sergiledi. Çanakkale Belediyesi çok ciddi derecede katkı sunuyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, yönetimiyle birlikte “Böyle bir olayı desteklemememiz mümkün mü?” dediler. Ticaret Borsası sağ olsun yanımızda oldu, aynı zamanda TÜSİAD Başkanı ile yaptığımız görüşmede “Böyle bir organizasyonun Anadolu’nun ticari olarak da sanki Çanakkale’den cumhuriyetin ön sözü gibi şahlanışı olur, böyle bir olayda biz de sizi destekliyor fikrinize çok önem veriyoruz” dediler. Biz bunu yapabilmemiz için de çok profesyonel bir ekibin olması gerektiğine inandık. Fuar ve Kongre organizasyonlarını yapan, bir firma anlaştık. Bu firma ile birlikte bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşmeyi de sayın valimizin önünde imzaladık. Tabi burada 6 tane önemli kurum, Valilik, Belediye, ÇTSO, ÇTB, Üniversitesi ve TÜSİAD’ın desteği ile inanılmaz noktalara geliyoruz. Yer olarak nerede yapacağımızı düşünürken ÇTSO burada devreye giriyor. ÇTSO’nun kongre merkezi bu anlamda kullanılması gereken bir yer oldu.
OLAY: Yerel dinamiklerle ve sadece kent yerel markalarını tanıtmaya yönelik olarak düzenlenen bir organizasyon. Bundan biraz bahseder misiniz?
Salih Yıldız: Biz davetlerimizi yaparken de; öyle bir kongre ve fuar merkezi ki çayınızı yudumlarken bir kıtadan diğer kıtaya güneşin batışını seyredebiliyorsunuz. Hiç bir fuara böylesi bir manzaranın nasip olmadığını biliyoruz. Dünyada üç boğaz var ikisi Türkiye’de biri Çanakkale’de. Böyle bir coğrafyada, nefis esintisi ile Kazdağları’ndan gelen bol oksijeni içinize hissettiğinizde kıtaların buluşması diyebileceğiniz bir noktada, Hektor’u hatırlarsınız, Sarıkız’ı hatırlarsınız bir de “Yurtta sulh, cihanda sulh” diyen Mustafa Kemal’i hatırlarsınız. Bu bizim ortak kültürümüz, biz bu çerçevede Expotroia’da dışarıdan markalar getirmek değil tamamen Çanakkale markalarını buluşturmak istiyoruz. Zeytini ile zeytinyağı ile, seramiği ile demiri ile Akçansa’sıyla İÇDAŞ’ı ile Doğtaş’ı ile Tahsildaroğlu ile Dardanel’i ile bu firmalarla kendimizi tanıtalım. Ezine’nin peynirini anlatalım, Biga’nın tarımsal ürünlerini, Bayramiç’in meyvesini, tanıtmamız lazım. Üzüm bağlarımızı, şaraplarımızı en iyi şekilde tanıtmamız lazım. Bunu yaparken de biz ilçeleri kentten, merkezden ayrı düşünmedik. Biz Çanakkale’yi düşünürken, sadece merkez olarak düşünmememiz gerektiğini biliyorduk. Eceabat, Gelibolu, Lapseki, Biga, Çan, Yenice, Ezine, Bayramiç, Ayvacık, Gökçeada ve Bozcaada’yı da düşünmemiz gerektiğini anladık. Sayın valimizin direktifleri ile de ilçe kaymakamlarını ve belediye başkanlarını ÇASİAD’ın toplantı salonunda ağırladık. Anlattık, onlar da bizi kendi ilçelerinde üreticileri ile kabul etmeye başladılar. Üç tane ilçemize gittik, bundan sonra da diğerlerine gitmeye çalışacağız. Gittiğimiz her yerde inanılmaz bir keyif alıyoruz. Bugüne kadar bir tarafa bırakılmış ilçe ile merkez arasında hem siyasi olarak hem iş koordinasyonu olarak hem de ekonomik boyutları ile bir kopma olmuş. Biz ÇASİAD olarak bunun da sorumluluğunu aldık. Bu misyonu da yüklenerek ilçelerle beraber hareket etmenin çok daha güçlü olacağını düşünüyoruz.
OLAY: Tabi destekleyenler kadar desteklemeyenler de var. Bunu biraz değerlendirir misiniz?
Salih Yıldız: Bu konuda inanılmaz bir katkı var, destek var. Ama tabi bunun yanında Çanakkale’nin bir istemezükçüleri de var. Bu istemezükçüler çıkacaktır, olacaktır. Ama bu bir yol haritası yolda dikenler olacak, taşlar olacak biz onları düzeltip geçeceğiz. Bu yaptığımız organizasyonun sadece ÇASİAD’ın değil, bütün broşürlerimizde evraklarımızda destekleyen şehrin tüm dinamiklerini hem hatırlıyor, hem hatırlatıyor hem de en başa koyuyoruz. Biz beraber yapmak zorundayız. Bu şehir hepimizin, bu şehirde hep birlikte sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Hep söylüyoruz, siyasi ayrım gözetmeksizin, particilik düşünmeksizin, her hangi bir ideolojiyi düşünmeksizin, ortak paydamız olan Çanakkale kentinin daha iyi tanıtılması, daha iyi bir noktaya gelmesini amaçlıyoruz. Markalarımızı dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Bizim bir şansımız var. Dünyanın tanıdığı Troia Kenti, Assos’u, Gelibolu Yarımadası gibi değerlerimiz var. Bizim işimiz çok zor. Bu zorluğu başarmak için de birlikte hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Expotroia inanılmaz bir meşale olacaktır Çanakkale ticari hayatında. Hem markalarımız tanıtırken, hem Çanakkale’nin turizm kenti olması açısından elimizden gelen tüm çabayı harcayacağımızı söylüyoruz. Bu noktada acenteler devrede, ÇATOD devrede bu arkadaşlarımızla birlikte kentin dinamikleri ve kanaat önderleri ile birlikte bu şehri en iyi noktaya götürmemiz gerekir diye düşünüyorum.
OLAY: Birlikte iş yapma kültüründen bahsediyorsunuz. Bu konu aslında Çanakkale’de en çok şikayet edilen konu. Bu sizce de zor değil mi?
Salih Yıldız: Bunu sürekli sık sık vurguluyoruz. İş ortaklığı ve birlikte iş yapma gerçekten zor bir kültür. Kötü örnekleri de hep önümüze koymamalıyız. Yeni bakış açıları yaratmalıyız. Can alıcı noktalarda bir araya gelirsek, gerçekten kazandıracak, gerçekten şehre katkı sağlayacak, kentte istihdam yaratacak yatırımlar olursa, öyle sanıyorum güvenirlilik açısından da açık ve şeffaf olursanız bu niye olmasın? İşte kentin bütün dinamikleri destek veriyorsa, “Expotroia olsun” diyorsa, katılımcılar ceplerinden para harcayıp “Böyle bir olay ilktir, destek olalım” diyorlarsa bu neden olmasın? Bizim buradan hiç bir ticari beklentimiz, hiç bir karlılık düşüncemiz söz konusu değil. Bunu gönül elçileri olarak, gönüllülük esasına göre yapan bir STK’yız. Biz öncüyüz, eğer sayın valimiz olmasa, belediye başkanımız olmasa, ticaret ve sanayi odamız olmasa, ticaret borsamız olmasa, üniversitemiz olmasa böyle bir şey yapma şansımız olur mu? İşte bu kentin dinamiklerini bir araya getirirsek ilerde beraber iş yapma kültürümüz için de bir meşale olacağını şimdiden söyleyebilirim. Expotroia küçük bir adımdır. Bu bir maraton ve bütün maratonlar küçük bir adımla başlar. Bu nedenle ya bir yol açacağız ya bir yol bulacağız. Bu şehrimizin gerekliliğidir ihtiyacıdır. Herkes elini taşın altına koyacak. Dışarıdan gazel okumak kolay, eleştirmek en kolay iş, gelin elinizi koyun, eksiklikleri söyleyin.
OLAY: Son olarak vurgulamak istediğiniz mesajınızı alabilir miyiz?
Salih Yıldız: Expotroia öyle sanıyorum Nisan ayı itibariyle artık afişleri ile tanıtımı ile hemen hemen Türkiye’deki tüm ticaret borsalarına, ticaret odalarına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ve ticari ataşelere duyurusunu yapacağız. Uluslararası bir çalışmamız da söz konusudur. Üç defa üst üste yaptığımızda biliyorsunuz Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılında, 2015’te biz de uluslararası bir Expotroia ünvanını kazanmış oluruz diye düşünüyorum. Herkesin, tüm Çanakkale’nin bu konuya ilgi göstermesini, katılım sağlamasını istiyorum. Tüm Çanakkale halkını da Expotroia fuarına bekliyoruz.