"TÜİK verileri gerçeği yansıtmamakta"

850
TÜİK Türkiye ekonomisi 2021 yılı verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 oranında büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisi için 2021 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,0 büyüdü. TÜİK`in verilerinin gerçeği yansıtmadığı eleştirileri yapıldı. Birleşik Kamu İş İl Başkanı Arda Gel, KAMU-Ar`ın verilerini paylaşarak yayınlanan verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtti. KAMU-AR`ın verilerine göre işsizliğin yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi artarak 10 milyon 34 bin kişi olduğu belirtildi. TÜİK`in Nisan enflasyonunda yüzde 17,14`lük artış dediği dönemde KAMU-AR`ın araştırmasında Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış, Mayıs enflasyonu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 13,7 son bir yılda ise yüzde 32,5 oranında artış yaşandığının tespit edildiği ifade edildi. 
 
"İşsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır"
Gel tarafından paylaşılan araştırma sonuçlarında; "Ekonomik kriz ve salgın gelir eşitsizliğini artırmaktadır. Ülkedeki küçük bir azınlık dışında geniş halk kesimleri yoksullaşmaktadır. Kitlesel işsizlik ve yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca emekçi ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşamaktadır. AKP iktidarı bilinçli bir tercihle salgının başından itibaren sermaye destek olmuştur. Yıllardır en temel harcama giderleri sürekli artan, kendisinin ve ailesinin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emekçilerin en temel gündemi geçim sıkıntısıdır. AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır" denildi. 
 
"Geniş tanımlı işsizlik geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi arttı"
TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başlasa da işsizliğin durdurulamadığı ifade edilen verilerde; "Geniş tanımlı işsizlik geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi artarak 10 milyon 34 bin kişi oldu. 1 Milyon 252 bin kişi bir yıl ve daha uzun süreden beri işsiz. Ülke de her 4 gençten biri ise işsiz durumda. Kadınların yüzde 68`i iş gücüne dâhil olamamaktadır. TÜİK`in Nisan enflasyonunda yüzde 17,14`lük artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu KAMU-AR birimizin araştırması Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış, Mayıs enflasyonu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 13,7 son bir yılda ise yüzde 32,5 oranında artış yaşandığını tespit etti" denildi. 
 
"Yoksulluk sınırı 11 bin 863 lira oldu"
Verilerde son olarak; "Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar`ın Mayıs ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 472 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 391 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 863 lira oldu. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 17,14 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de; "Türkiye, Dünya enflasyon sıralamasında enflasyonu en yüksek ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Dünyadaki 172 ülkenin enflasyonu ise Türkiye`den düşük. Türkiye`de enflasyon son 7 aydır sürekli yükseliş gösterirken, resmi enflasyon son 23 ayın en yüksek enflasyonu oldu. Merkezi yönetim bütçesi Nisan ayı verilerine göre Türkiye`nin içeride ve dışarıda faiz lobilerine ödediği faiz miktarı sadece ilk 4 ayda 67,5 Milyar TL`ye yükseldi. Bunun yanı sıra 5`li yandaş müteahhitte ödenen para ise 10, 3 milyar TL oldu. Yılın ilk 4 ayında örtülü ödenek adı altında Cumhurbaşkanlığının yaptığı harcama ise 781 Milyon TL`ye yükseldi. Tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 3,6 azalarak 77,3`e kadar geriledi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidarın acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçecek kamucu politikalara yönelmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş