Troyalı Kadınların yazgısı...

547
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Benal Dikmen`in hazırladığı "Troyalı Kadınlar" adlı sergisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Troya Müzesi Sanat Galerisi`nde sergileniyor. Troya Savaşı`nı kadın perspektifinden anlatan sergide; kentleri yağmalanan, kocaları, babaları, kardeşleri, oğulları öldürülen kadınlar işleniyor. Farklı tekniklerle kumaşa baskı ile hazırlanan sergi, Troyalı kadınların yazgılarını gözler önüne seriyor. Sergi 31 Mart tarihine kadar açık olacak.
 
Troyalı kadınlar güncel sanata taşınıyor
Doç. Dr. Dikmen`in 8 Mart`a özel hazırlanmış Troyalı Kadınlar sergisinin kaynağını ise Troya Savaşı`nın kadınları oluşturuyor. Troya Savaşı`nın tanınan kadınlarının ötesinde; savaş esnasında ve sonrasında kentleri yağmalanan, kocaları, babaları, kardeşleri, oğulları öldürülen, Troyalı kadınların yazgılarını gözler önüne seriliyor. Kadınların yaratıcı yaradılışına zıt bir biçimde Troya Savaşı`nın yıkıcı gücü bu yaratıcı gücü ortadan kaldırdığı temasına odaklanan Dikmeni Troyalı kadınları güncel sanata taşımayı amaçlıyor. 
 
Kadınların isyan eden deneyimleri...
Dikmen de Troyalı Kadınlar sergisinde itaatkar, susturulmuş, bastırılmış, pasif kadın imgelerini değil; harekete geçen, sorumluluk alan, dışavurumcu, acıyı yaşayan, direnen, isyan eden kadınların deneyimlerini görselleştiriyor..
 
Sanatçı sergisini oluşturan yapıtlarını, 19. Yüzyıl anonim fotoğraflarından kesip biçerek yapmış; hem döneme ait hem de dönem dışı ögeleri birlikte harmanlayarak ortaya melez figürler çıkarmıştır. En sonunda bu melez Troyalı Kadın figürleri çerçeveli kolajların yanı sıra büyük kumaşlara da basarak oluşturduğu ve Küratör Nergis Abıyeva`nın Troya Müzesi Sanat Galerisi`ne özel yorumlamasıyla ziyaretçiler ile buluşmaya hazır hale geldi.
 
Euripides`in tragedyasından günümüze...
Troya Müzesi`nden yapılan açıklamada ise, "Euripides Troyalı Kadınlar adlı tragedyasında, savaş esnasında ve sonrasında kentleri yağmaladıktan, kocaları öldükten ve ailelerinden sağ olanlar köle olarak götürüldükten sonra, geride kalan Troyalı kadınların yazgılarını anlatır... Benal Dikmen hem birincil anlatılardan hem de birincil anlatıların feminist perspektiflerle zenginleştirildiği eleştirel okumalardan yola çıkarak, aslında tüm zamanlardaki kadınların savaşlardaki durumlarını, güncel bir bakışla ele alır. Troyalı Kadınlar sergisi 31 Mart`a kadar Troya Müzesi`nde görülebilir" denildi.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş